Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (30/9-6/10)

Εκθέσεις σε στοές, επετειακά αφιερώματα στο Καπνεργοστάσιο και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Stoa 01 Άντζελα Λιώση

Stoa 01

Άλλη μια ιστορική στοά στο κέντρο της Αθήνας γίνεται χώρος εικαστικής εξερεύνησης. Ο λόγος για τη Στοά Ορφανίδου, της οποίας τα καταστήματα φιλοξενούν τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών και περιμένουν τους πελάτες να ζήσουν μία διαφορετική εμπειρία, χαζεύοντας τις στολισμένες βιτρίνες και τα καλά κρυμμένα εικαστικά πρότζεκτ που τις κοσμούν.

Εγκαίνια: 5/10 (11 π.μ. – 2 μ.μ.)

Info: Στοά Ορφανίδου | 5-12/10 | Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, Δευτέρα-Σάββατο | Είσοδος ελεύθερη

Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων

Καπνεργοστάσιο

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, το Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο παρουσιάζει ένα επετειακό αφιέρωμα που παρακολουθεί και αποτυπώνει το τραύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το  πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι.

Εγκαίνια: 30/9 (12 μ.μ.)

Info: Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | 1/10/24-18/6/25 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας 

The collective purr

Νάντια Αργυροπούλου, έκθεση Έξω φρενών από ευχαρίστηση, Κτίριο Νόμπελ, Χαλάνδρι
Νάντια Αργυροπούλου

Νέα έκθεση σε επιμέλεια της Νάντιας Αργυροπούλου, η οποία για μία ακόμα φορά ενεργοποιεί τον χώρο πολιτισμού "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι, μετά την επιτυχημένη έκθεση "έξω φρενών από ευχαρίστηση" που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του '23. Μέσα από έργα σύγχρονης τέχνης, επιχειρείται μια συλλογική εξερεύνηση στην αισθητική κοινωνικότητα, το ατίθασο και το αλλοπρόσαλο.

Εγκαίνια: 4/10

Info: "Νόμπελ" | 4/10-24/11 | Είσοδος ελεύθερη

Out Of The Grid

Athens Art Book Fair
© Lila Efremidou

Στο πλαίσιο του Athens Art Book Fair παρουσιάζεται μια έκθεση με 100 ιταλικά ζιν από το 1978 έως το 2006, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών, πολιτικών, αισθητικών και τεχνολογικών αλλαγών στις αυτοεκδόσεις, αντανακλώντας την εξέλιξη της ιταλικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της "post-movement" και "pre-internet 3.0" εποχής.

Info: Στοά Τρίστρατο | 4-6/10 | Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 5-9 μ.μ., σαββατοκύριακο: 1-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Exceptio (Κατάσταση εξαίρεσης)

Καλλίνα Μαϊοπούλου Exceptio

Δύο επαναλαμβανόμενα στοιχεία συναντάμε στην έκθεση της Καλλίνας Μαϊοπούλου: τη γυναικεία φιγούρα και τη μορφή της "μηχανής”. Ο θεατρικός και παιγνιώδης χαρακτήρας των μορφών στη ζωγραφική της σταδιακά αποκαλύπτει το σκοτεινό και ανησυχητικό υπόβαθρο που έχει γεννήσει αυτές τις φανταστικές μορφές.

Εγκαίνια: 5/10 (12-3 μ.μ.)

Info: Batagianni Gallery | 5/10-9/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Stoa 01

  • Μεικτά Μέσα

Καταστήματα με νομίσματα, γραμματόσημα και αντίκες, καπέλα, ρούχα, κοσμήματα και γλυκά, που λειτουργούν στη Στοά Ορφανίδου, μετατρέπονται σε χώρους τέχνης φιλοξενώντας στις βιτρίνες τους εικαστικά έργα, σε μια πρωτότυπη συνάντηση των εμπόρων της στοάς με 22 Έλληνες και ξένους εικαστικούς. Η ιδέα αυτή προέκυψε από τους περιπάτους και το έντονο ενδιαφέρον της Piyi Wong Poi-Ein, του Παναγιώτη Βούλγαρη και του Διονύση Παππά, για τις στοές της Αθήνας, ιδιαίτερα σε αυτό το παραμελημένο και ταλαιπωρημένο τμήμα του κέντρου, που εκτείνεται από την πλατεία Κλαυθμώνος μέχρι τη Ομόνοια. Η έκθεση εμπεριέχει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη, ακολουθώντας μια διαδρομή από βιτρίνα σε βιτρίνα, όπως αυτή οργανώνεται μέσα από τα διάφορα έργα τέχνης που παρουσιάζονται. Πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, έργα υφαντικής, φωτογραφία και κολάζ καθώς και εγκαταστάσεις, συνυπάρχουν με τα προϊόντα που εκτίθενται στις βιτρίνες των μαγαζιών, συνθέτοντας ένα καλειδοσκοπικό σύνολο που ξεδιπλώνεται σε όλο το μήκος της στοάς.

Καλλίνα Μαϊοπούλου. Exceptio (Κατάσταση εξαίρεσης)

  • Ζωγραφική

Το καλλιτεχνικό ιδίωμα της Μαϊοπούλου διέπεται από έναν προσωπικό συμβολισμό, η γλώσσα του οποίου είναι προϊόν πολλών ετών αναζήτησης, έρευνας και πρακτικής της καλλιτέχνιδας. Ο εκ πρώτης όψεως θεατρικός και παιγνιώδης (εν τούτοις απειλητικός) χαρακτήρας των φιγούρων στα ζωγραφικά σχέδια της Μαϊοπούλου, που μας θεωρούν παραταγμένα περιμετρικά απέναντι μας, σταδιακά αποκαλύπτει το σκοτεινό και ανησυχητικό υπόβαθρο που έχει γεννήσει αυτές τις φανταστικές μορφές. Δύο επαναλαμβανόμενα στοιχεία κυριαρχούν: η γυναικεία φιγούρα-φαινομενικά κοριτσίστικη, με ενδυμασία που παραπέμπει είτε σε κάποιο θεατρικό ή λογοτεχνικό χαρακτήρα εποχής, είτε σε σύγχρονα μουσικά στυλ darkwave και το gothic· και η μορφή της “μηχανής”, μια έννοια κομβική, τόσο για την ανάγνωση των έργων της, όσο και για την τοποθέτηση της μέσα σε ένα ιστορικό, τεχνολογικό και πρωτίστως ηθικό πλαίσιο εννοιών.

Κύπρος, 1974. Η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων

  • Αφιερώματα

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974, η έκθεση παρακολουθεί και αποτυπώνει το τραύμα αλλά και το θαύμα της Κύπρου τον τελευταίο μισό αιώνα. Ο αφηγηματικός άξονας της έκθεσης παρακολουθεί την ιστορική γραμμή: η ζωή πριν το 1974, το πραξικόπημα, η εισβολή, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι αιχμάλωτοι και οι αγνοούμενοι. Παράλληλα, η έκθεση αφηγείται τον αντικατοχικό αγώνα, την ανασυγκρότηση, τη μέριμνα για την πολιτιστική κληρονομιά και την εκπαίδευση, τη δημιουργία και τη ματιά στο μέλλον. Η πολύπλοκη ιστορία της Κύπρου και η μνήμη των ανθρώπων της ανιχνεύεται μέσα από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εκθεμάτων που έχουν αναζητηθεί και παραχωρηθεί από πολλούς φορείς και ιδιώτες: εικόνες της κυπριακής τοπογραφίας, φωτογραφίες, κρατικά έγγραφα, βιβλία, αφίσες, γραμματόσημα, αντικείμενα και κειμήλια, ιστορικές, λογοτεχνικές και μουσικές αφηγήσεις, έργα τέχνης, κινηματογραφικές αναπαραστάσεις, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

2 νέα βιβλία ελληνικής ποίησης από τις εκδόσεις Κέδρος

Πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος κυκλοφόρησε δύο καινούργιους τίτλους, από την πένα του Δημήτρη Π. Κρανιώτη και του μόλις 23 ετών Τάσου Βούτσελα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2024

Πώς φτιάχνεις μια φιλική προς το περιβάλλον βιβλιοθήκη;

Η συζήτηση "Βιωσιμότητα και (Ελληνικές) Βιβλιοθήκες" στο Ινστιτούτο Γκαίτε μας δίνει την απάντηση.

Διάλεξη για την ιαπωνική ζωγραφική στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γοητευτική τέχνη Νιχόνγκα.

Το βιβλίο "Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα 1940-1947" παρουσιάζεται στον "Ευριπίδη"

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το βιβλιοπωλείο προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του ενδιαφέροντος βιβλίου του Κωνσταντίνου Καψάσκη.

2 νέα βιβλία έρχονται από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από αύριο (30/9) θα είναι διαθέσιμοι δύο νέοι τίτλοι: ένα ξενόγλωσσο μυθιστόρημα και το δοκίμιο "Η ακαταμάχητη τάση των Ελλήνων να γράφουν ποίηση".

5 λεπτά ποίηση: Κυριάκος Συφιλτζόγλου

"το φταίξιμο/ θα πέφτει πάντα/ σ' έναν/ κοκκινο/ λαίμη": Διαβάζουμε ένα ποίημα από τη συλλογή "Με ύφος Ινδιάνου" του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

"Unspoiled": Η νέα έκθεση της Yulia Koval αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά της Ελλάδας

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό.