Τριπλή έκθεση για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας παρουσιάζει τρεις εκθέσεις αφιερωμένες στον Φραντς Κάφκα.

Φραντς Κάφκα Άνθρωπος χωρίς εποχή

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, το Τμήμα  Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και τις εκδόσεις ΟΞΥ διοργανώνει την τριπλή έκθεση για την επέτειο των 100 ετών από τον θάνατο του Τσέχου συγγραφέα  Φραντς Κάφκα, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού,  Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, από τις 9 έως τις 31 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα".

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος "Τέλος ή αρχή; Κάφκα 2024". Στα εγκαίνια στις 9 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η βραβευμένη σόλο θεατρική  performance "ΙNSECTUM K." από την Πράγα.  

Στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου "Μελίνα" θα παρουσιάζονται όλο τον μήνα  Οκτώβρη τρεις παράλληλες εκθέσεις με κοινό γνώμονα τον Φραντς Κάφκα, η πρώτη με τίτλο "Μεταμόρφωση – προσεγγίσεις στον Κάφκα",έκθεση χαρακτικής, η δεύτερη "Η Πράγα του Κάφκα", έκθεση φωτογραφίας και τέλος "Φράντς Κάφκα: Ανθρωπος χωρίς εποχή", έκθεση εικονογράφησης.

"Μεταμόρφωση – προσεγγίσεις στον Κάφκα"

Μεταμόρφωση- Προσεγγίσεις στον Κάφκα

Η έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών (έτος ίδρυσης 1987) πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πράγα, τη γενέτειρα του Φραντς Κάφκα, τον Ιούνιο του 2024, στην γκαλερί της Ένωσης Τσέχων Χαρακτών HΟLLAR στις όχθες του Μολδάβα. Μια ιδιαίτερη συλλογή με πάνω από 70 έργα 58 καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση ποικίλων τεχνικών, τιμά την Τσεχία, αντλώντας έμπνευση από τον αθάνατο συγγραφέα της. Μέσα από τη συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας η έκθεση προτείνει μια προσωπική ερμηνεία και έναν καλλιτεχνικό διάλογο με το έργο του Φραντς Κάφκα, που παραμένει επίκαιρο, καθώς θίγει και σχολιάζει τις καθημερινές ανθρώπινες δυσχέρειες.

 "Η Πράγα του Κάφκα"

Η έκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα παρουσιάζει μοναδικές εικόνες από την Πράγα της δεκαετίας του 1980, όπως την έζησε και την κατέγραψε ο ίδιος. Το 1ο ταξίδι του στην πόλη του Κάφκα, το 1986, αποτελούσε μια αναζήτηση του συγγραφέα μέσα από τα γκρίζα, παραμελημένα κτίρια και τους άγνωστους ανθρώπους της εποχής. Σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, ο Πίττας καταγράφει την έντονη ατμόσφαιρα φόβου της κλειστής, εκείνης, κοινωνίας, που περιέγραφε ο ίδιος ο Κάφκα στα έργα του. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν έως το 1989, λίγο πριν την πτώση το καθεστώτος, αποτυπώνουν τη σιωπή και τη μοναξιά μιας πόλης που, αν και είχε αλλάξει από την εποχή του Κάφκα, διατηρούσε ακόμα την ατμόσφαιρα των βιβλίων του.  

"Φράντς Κάφκα: Ανθρωπος χωρίς εποχή"

Φραντς Κάφκα_Άνθρωπος χωρίς εποχή

Μια μοναδική έκθεση εικονογράφησης, η οποία βασίζεται στο νέο ομότιτλο τσεχικό βιβλίο για τη ζωή και το έργο του πιο διάσημου τέκνου της Πράγας, του αξεπέραστου Φραντς Κάφκα. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΟΞΥ. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για τον κορυφαίο συγγραφέα, να μυηθούν στο ξεχωριστό του σύμπαν και να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα, την οικογένεια και τους φίλους του, το λογοτεχνικό περιβάλλον της Πράγας των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά και τον κόσμο των παράξενων ιστοριών του, που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να συναρπάζουν αναγνώστες και μελετητές. Η έκθεση και το βιβλίο μάς ταξιδεύουν στην ιστορική και σκοτεινή Πράγα του Κάφκα. 

 "ΙΝSECTUM K." 

Μια παράσταση για έναν άνθρωπο, ένα τραπέζι, μια καρέκλα, ένα φως και έναν ήχο. Ένα ημίγυμνο σώμα περικυκλωμένο από ένα "άγνωστο σύμπαν", που μιλάει με την ίδια αίσθηση ανησυχίας και έντασης, όπως ένας πίνακας του Francis Bacon, για τη θεμελιώδη θέση του ανθρώπου στον κόσμο: την εύθραυστη φύση του, την παροδικότητα της ύπαρξής του, και την αέναη αναμέτρηση με το απρόβλεπτο.  Σε σκηνοθεσία του Jan Komárek και ερμηνεία, παραγωγή του Honza Malík.

O Jan Komárek (σκηνοθέτης, σχεδιαστής φωτισμού, συνθέτης, μουσικός, φωτογράφος) & o Honza  Malík (χορευτής, εκπαιδευτικός, χορογράφος, δραματουργός, επιμελητής και παραγωγός σύγχρονου  χορού) είναι δύο καταξιωμένοι Τσέχοι καλλιτέχνες με αναγνώριση τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με πολλά βραβεία στο ενεργητικό τους. Μεταξύ αυτών έχουν τιμηθεί και οι δύο με το  Βραβείο ‘Προσωπικότητα της Χρονιάς’ (Νext Wave Festival Prague) - ο Jan τo 2011 και ο Honza το 2014.  Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν μέσα στον χώρο των εκθέσεων κι άλλες  δράσεις με αναφορά στον Κάφκα. Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας ή το Padlet Κάφκα 2024 του ΕΚΠΑ.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

  

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Γιατί είναι σημαντική μια έκθεση για την Arte Povera σήμερα;

Το Bourse de Commerce στο Παρίσι παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα έκθεση που τιμά το πρωτοποριακό αυτό καλλιτεχνικό κίνημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/10/2024

Το Μουσείο Albertina τιμά έναν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα

Ένα μεγάλο αφιέρωμα για τον Marc Chagall που περιλαμβάνει 90 συνολικά έργα του.

Η Μαλβίνα Παναγιωτίδη στολίζει τη βιτρίνα του Συλλόγου Εκπαίδευσης Νεανίδων

Τα έργα της καλλιτέχνιδας γεφυρώθουν το ιστορικό των δράσεων του Σ.Ε.Ν. με το δημιουργικό παρόν.

Παιδικό τραύμα, σεξουαλικότητα, εθισμός και χιούμορ στο αναδρομικό αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Κακανιά

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης παρουσιάζει ένα νέο εκθεσιακό πρότζεκτ σε συνεργασία με τη γκαλερίστα Ρεβέκκα Καμχή.

Μερικές σκέψεις για τα Νόμπελ Λογοτεχνίας, τη Χαν Γκανγκ και το Νούμερο Μηδέν

Η συζήτηση γύρω από τα Νόμπελ Λογοτεχνίας αναδεικνύει όχι μόνο την αξία των συγγραφέων αλλά και τις πολύπλοκες σχέσεις τους με την αναγνώριση και την αποδοχή.

Διαδηλωτές βάζουν στόχο έναν πίνακα του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Άλλη μία απόπειρα βανδαλισμού στο Λονδίνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα.

Η ζωγράφος Αθηνά Λατινοπούλου παίρνει θέση για "Το καλάθι της νοικοκυράς"

Έτσι τιτλοφορείται η νέα έκθεση-διαμαρτυρία της εικαστικού, η οποία έρχεται στη γκαλερί 7.