Στο πλαίσιο της έκθεσης "Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες" που συνδιοργανώνουν τα ΑΣΚΙ με την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., διοργανώνεται μία συζήτηση με θέμα "Το "τιμημένο” 2004. Από την κορυφή της Ευρώπης στη ρατσιστική βία;" στον χώρο τέχνης Tavros.
Συζητούν:
- Γιάννης Γκολφινόπουλος, επίκουρος καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
- Νάνσυ Παπαθανασίου, επιστημονικά συνυπεύθυνη Orlando LGBTQ+
- Ερβίν Σέχου, ακτιβιστής, πρώην μέλος του Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών
- Γιώργος Χελάκης, αθλητικός συντάκτης
Συντονισμός: Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός
Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης είναι το μεγάλο τραπέζι που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας. Εδώ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία συγκρότησης ενός αρχείου. Τα αρχειακά τεκμήρια που παρουσιάζονται είναι ποικιλόμορφα και περιλαμβάνουν κρατικά έγγραφα, εφημερίδες, οπτικοακουστικό υλικό, οικογενειακές φωτογραφίες, ρούχα και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Αυτά τα στοιχεία μας δίνουν μια πλήρη εικόνα για τις συνθήκες και τις εμπειρίες των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και την Πρωτοβουλία για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNFPHI) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, σε συνεργασία με τον ανεξάρτητο χώρο τέχνης TAVROS. Υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ-Παράρτημα Ελλάδας και το Counterpoints Greece.
Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
Περισσότερες πληροφορίες
Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες
Η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που συνδυάζει ιστορία, κοινωνία και πολιτική και είναι μια ευκαιρία για να εξετάσουμε αυτό το σύνθετο ζήτημα μέσα από μια δυναμική και συμμετοχική προσέγγιση. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και της Πρωτοβουλίας για τις Δημόσιες Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Πυρήνας της έκθεσης είναι οι προφορικές ιστορίες των μεταναστών, οι οποίες προσφέρουν μια βαθιά και προσωπική εικόνα των εμπειριών τους. Αυτές οι αφηγήσεις φωτίζουν τις προκλήσεις, τα όνειρα και τις στρατηγικές επιβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της χώρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Με την ενσωμάτωσή τους στο αρχείο, αυτές οι ιστορίες βοηθούν στη χαρτογράφηση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, από τις κρατικές πολιτικές και την κοινωνία μέχρι την εργασία, την αλληλεγγύη και τους κοινωνικούς αγώνες. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ρατσιστικής βίας και των προκλήσεων που αντιμετώπισαν οι μετανάστες.