"Η Γάζα απαντά": Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια μάς προσκαλούν στην παρουσίαση ενός δυνατού βιβλίου

Οι εκδόσεις, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο εκλιπών Ρεφάτ Αλαρίρ.

Η Γάζα απαντά

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος και το βιβλιοπωλείο Επί λέξει προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου "Η Γάζα απαντά. Ιστορίες από τη Γάζα" σε επιµέλεια του Ρεφάτ Αλαρίρ και μετάφραση της Βικτωρίας Λέκκα, σήμερα, Τετάρτη 25 Σεπτεµβρίου στις 7 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει (Ακαδηµίας 32 & Λυκαβητού). Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι Κάρολ Σανσούρ, Παλαιστίνια ποιήτρια και Θέµις Αµάλλου, κριτικός τέχνης. Μελοποιηµένη ποίηση θα ερµηνεύσει η Παλαιστίνια Ναχέντ Μπισάρα. Αποσπάσµατα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιάννης Παπαθύµνιος. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Λαµπρινή Θωµά, δηµοσιογράφος, The Press Project.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Ρεφάτ Αλαρίρ, από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της νέας γενιάς Παλαιστινίων λογοτεχνών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Δεκεμβρίου 2023. Το Ευρωμεσογειακό Παρατηρητήριο κατηγόρησε το Ισραήλ για εσκεμμένη δολοφονία, με "χειρουργικό βομβαρδισμό", του διακεκριμένου ακαδημαϊκού και συγγραφέα.

Ο τόμος που επιμελήθηκε, "Η Γάζα απαντά", είναι μια εντυπωσιακή και απρόσμενη ανθολογία διηγημάτων γραμμένων από δεκαπέντε νέες και νέους συγγραφείς της Γάζας, μέλη μιας γενιάς που έχει υποφέρει τα πάνδεινα από την πολιορκία και τον αποκλεισμό του Ισραήλ. Οι εμπειρίες τους, ιδίως από την επίθεση –γνωστή ως επιχείρηση "Χυμένο Μολύβι"–έχουν επηρεάσει ριζικά τη ζωή και τη γραφή τους. Οι λέξεις τους μας μεταφέρουν στα σπίτια και τις καρδιές τόσων γονιών, παιδιών, σπουδαστών και ηλικιωμένων που πασχίζουν να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, συμπόνια και νόημα σε μια από τις πιο αδυσώπητες εστίες πολέμου στον κόσμο. Τα κείμενα των νέων αυτών ανθρώπων συνταράσσουν και συγκινούν με τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που φέρνουν στην επιφάνεια, καθώς και με τη στωικότητα, την ελπίδα και το θάρρος που εκπέμπουν οι βιογραφίες τους.

Έγραψαν για το βιβλίο

"Αυτό που προσφέρουν πάνω απ’ όλα τούτες οι ιστορίες είναι η ανθρώπινη πλευρά μιας σύγκρουσης που παραμένει σε μεγάλο βαθμό απρόσωπη για τον υπόλοιπο κόσμο."

-Ραμζί Μπαρούντ, συγγραφέας του "Ο πατέρας μου ήταν αγωνιστής της ελευθερίας. Η ανείπωτη ιστορία της Γάζας"

"Αυτό το βιβλίο εκφράζει την οργή για την αβεβαιότητα της ζωής, ενώ οι συγγραφείς δεν παύουν να μένουν προσηλωμένοι στην πίστη και την ελπίδα."

-Σαμά Σαμπάουι, Παλαιστίνια συγγραφέας με καταγωγή από τη Γάζα

"Για όποιον εκτιμά την ακατέργαστη φωνή της ανθρώπινης εμπειρίας πάνω από τις διυλισμένες εκλεπτύνσεις της επαγγελματικής συγγραφής, αυτά τα διηγήματα θα είναι ένα σοκ."

-Τζιν Σαΐντ Μακντίσι, συγγραφέας του "Θραύσματα της Βηρυτού. Απομνημονεύματα πολέμου"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Διάλεξη για την ιαπωνική ζωγραφική στο Μουσείο Γουναρόπουλου

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γοητευτική τέχνη Νιχόνγκα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2024

Το βιβλίο "Οι Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα 1940-1947" παρουσιάζεται στον "Ευριπίδη"

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια και το βιβλιοπωλείο προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του ενδιαφέροντος βιβλίου του Κωνσταντίνου Καψάσκη.

2 νέα βιβλία έρχονται από τις εκδόσεις Ίκαρος

Από αύριο (30/9) θα είναι διαθέσιμοι δύο νέοι τίτλοι: ένα ξενόγλωσσο μυθιστόρημα και το δοκίμιο "Η ακαταμάχητη τάση των Ελλήνων να γράφουν ποίηση".

5 λεπτά ποίηση: Κυριάκος Συφιλτζόγλου

"το φταίξιμο/ θα πέφτει πάντα/ σ' έναν/ κοκκινο/ λαίμη": Διαβάζουμε ένα ποίημα από τη συλλογή "Με ύφος Ινδιάνου" του Κυριάκου Συφιλτζόγλου.

"Unspoiled": Η νέα έκθεση της Yulia Koval αποτυπώνει τη διαχρονική ομορφιά της Ελλάδας

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Ταβέρνα των Φίλων στον Κολωνό.

Οι must-see εκθέσεις για τον Οκτώβριο

Αυτά είναι τα εικαστικά ραντεβού που δεν πρέπει να παραλείψεις τον επόμενο μήνα.

Εσείς ξέρετε τι είναι το "Φαινόμενο του Μήνα του Μέλιτος";

Ο Δρ Μπρους Λίπτον, στο ομότιτλο βιβλίο του που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Key Books, εξηγεί το φαινόμενο που πολλοί έχουν ζήσει στις ερωτικές τους σχέσεις.