Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη; Ο Raja Shehadeh απαντά

Ένα βιβλίο από τη ματιά ενός Παλαιστίνιου διανοούμενου, που βοηθάει στην κατανόηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Τι φοβάται το Ισραήλ από την Παλαιστίνη

Γιατί το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί την Παλαιστίνη και τον λαό της ως ισότιμους, ως συνοδοιπόρους στον δρόμο για την ειρήνη; Τι σημαίνει ο πόλεμος στη Γάζα για το μέλλον των δύο χωρών;

Από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, τη Nakba (την "καταστροφή", όπως την αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι), έγιναν πολλές προσπάθειες για να επικρατήσουν σχέσεις ειρήνης και ισοτιμίας μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ – μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, τις Συμφωνίες του Όσλο, ακόμα και μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Κάθε προσπάθεια όμως υπονομεύτηκε από το Ισραήλ, γι’ αυτό και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη είναι αφόρητη και η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται.

Στο βιβλίο αυτό ο Παλαιστίνιος Raja Shehadeh, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία για την κατανόηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ διερευνά τι πήγε στραβά και γιατί, αλλά και πώς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του μπορεί να παρασύρεται από προκαταλήψεις, στην περίπτωση όμως της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, όπως υποστηρίζει σθεναρά ο βραβευμένος συγγραφέας, τα δύο έθνη μπορούν να συνυπάρξουν με γνώμονα το αμοιβαίο συμφέρον.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Με την ίδρυση του Ισραήλ, η Παλαιστίνη σταμάτησε να υπάρχει. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ αρνείται να αναγνωρίσει τους Παλαιστινίους ως έθνος που έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, καθώς, κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δεκάδες χιλιάδες αμάχους, κατέστρεψε σπίτια και ισοπέδωσε παλαιστινιακά πανεπιστήμια, μουσεία και ιστορικά μνημεία, ώστε να εξαλείψει την παλαιστινιακή παρουσία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Fishy Democracy" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας

Οι δράσεις του Atopos Unbound για τη δημοκρατία και την οικολογία στο "Τί οφείλουμε στη δημοκρατία;" που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών.

"Τρικυμία" από τρεις καλλιτέχνες

Ελπίδα Ζαχαράκη, Κώστας Παντούλας και Ναυσικά Τζανουλίνου δημιουργούν από κοινού μια έκθεση για το antisocial.ath.

"Αμμόχωστος 3,5%": Ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει την πόλη-φάντασμα πίσω από το συρματόπλεγμα

Μια πολυμεσική έκθεση με αφορμή τα πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην πόλη.

Ο εικαστικός θεσμός "Πλοές" γιορτάζει 30 χρόνια με μια έκθεση στην Άνδρο

Ραντεβού στην Ανδρο για τις επετειακές δράσεις του θεσμού, με θεματική "Προς τη Χώρα των Εσπερίδων".

Η anti-pop κουλτούρα του Γιώργου Ιωάννου σε μια νέα έκθεση

Επιλεγμένοι πίνακες του ζωγράφου θα βρίσκονται για όλο το καλοκαίρι στο "Kalfayan Galleries".

Η site specific έκθεση "Otherlands" στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας

Τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη και τα έργα ηχητικής μυθοπλασίας των Τζέφ Βάγγερ και Σαβίνας Γιαννάτου προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στη θάλασσα.