Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει τέσσερις εκδηλώσεις για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Μουσική, δύο συζητήσεις για τα αστυνομικά και το AI (τεχνητή νοημοσύνη) κι ένα αφιέρωμα σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς έρχονται τις προσεχείς ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες στο κείμενο που ακολουθεί.
18 Σεπτεμβρίου
"Θυμόμαστε τη Μαρίκα Νίνου μέσα από τα τραγούδια της"
Κεντρική σκηνή - 19.30
Μουσική εκδήλωση με τραγούδια της βασίλισσας του ρεμπέτικου τραγουδιού Μαρίκας Νίνου. H μουσική ομάδα της Κατερίνας Τσιρίδου θα παρουσιάσει τραγούδια από τη δισκογραφία της. Συντελεστές: Κατερίνα Τσιρίδου (τραγούδι, μπαγλαμάς), Νίκος Πρωτόπαπας (κιθάρα, τραγούδι), Τάσος Κακλαμάνης (μπουζούκι, τραγούδι). Αποσπάσματα από την βιογραφία της μεγάλης ερμηνεύτριας θα διαβάζουν η Κατερίνα Τσιρίδου (τραγουδίστρια, συνθέτρια-στιχουργός, συγγραφέας) και ο Τάσος Κακλαμάνης (ερευνητής, συγγραφέας).
[Η εκδήλωση ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζεται εξ αναβολής]
"Ελληνική αστυνομική λογοτεχνία, παράθυρο στον κόσμο"
Κεντρική σκηνή - 21.00
Στρογγυλό τραπέζι σε συντονισμό Ελεονώρας Ορφανίδου (Δημοσιογράφου, ραδιοφωνικής παραγωγού). Ομιλητές: Τεύκρος Μιχαηλίδης (μαθηματικός, συγγραφέας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας), Χάρης Νικολακάκης (εκδότης), Ιφιγένεια (Έφη) Βασιλάκου (εκδότρια), Ιωάννα Πετρίδου (υπεύθυνη διοργάνωσης του φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας agatha), Κατερίνα Φράγκου (ατζέντης συγγραφέων).
19 Σεπτεμβρίου
Εκδήλωση για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς
Κεντρική σκηνή - 18.00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στο δοκίμιο, το μελέτημα, το χρονικό-μαρτυρία, το θεατρικό έργο και το σενάριο. Συντονιστής και παρουσιαστής της εκδήλωσης θα είναι ο συγγραφέας - κριτικός λογοτεχνίας, Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας.
"Γράφεται η τέχνη με ΑΙ;"
Κεντρική σκηνή - 20.15
Όπως ήταν αναμενόμενο, θα έφτανε και στη χώρα μας το φαινόμενο της ΑΙ Art (της τέχνης που προκύπτει με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης) και της σχέσης της με την τέχνη των κόμικς. Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στο εξωτερικό και είναι ιδιαίτερα τεταμένη, εμπλέκοντας ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διπόλου εργασίας - ανεργίας, αισθητικής και αξιοποίησης των νέων τεχνολογίων.
Τα ερωτήματα που απασχολούν την κόμικς κοινότητα είναι πολλά: Μπορούμε να ορίσουμε το AI Art ως τέχνη; Ποιοι οι κίνδυνοι για τους δημιουργούς κόμικς διεθνώς αλλά και για την ελληνική σκηνή κόμικς; Πρέπει και, αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να ρυθμιστεί αυτό το νέο εργαλείο; Υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν; Και τελικά, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την τέχνη των κόμικς;
Συντονισμός - Παρουσίαση του στρογγυλού τραπεζιού: Παναγιώτης Παπαγεωργίου (Νομικός, Μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς), Δημήτρης Δούκογλου (εικονογράφος, παρουσιαστής, stand-up κωμικός). Ομιλητές: Ελπίδα Βαμβακά (Νομικός, Πρόεδρος Homo Digitalis), Βασίλης Βλαχοκυρικάκος (Αναπληρωτής Καθηγητής Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή), Αβραάμ Κάουα (Συγγραφέας, Μεταφραστής & Θεωρητικός του Πολιτισμού), Γιώργος Ναθαναήλ (Σύμβουλος Πληροφορικής και Management).