"Μυθιστορίες ΙΙ": Μια νέα προσέγγιση στη σύνθεση μύθου και ιστορίας στη Citronne Gallery

Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες διερευνούν την αλληλεπίδραση μεταξύ μύθου και ιστορίας, προσφέροντας μια καλλιτεχνική εμπειρία στην Αθήνα.

Μυθιστορίες ΙΙ © Alexandra Masmanidi

Η Citronne Gallery παρουσιάζει στην Αθήνα την έκθεση "Μυθιστορίες ΙΙ", η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου. Η έκθεση αποτελεί τη συνέχεια της "Μυθιστορίες Ι", η οποία παρουσιάστηκε στον χώρο της γκαλερί στον Πόρο και συνεχίζεται παράλληλα έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι δύο εκθέσεις λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, προσφέροντας στους επισκέπτες μια διευρυμένη εμπειρία. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της επιμελητικής δουλειάς της Τατιάνας Σπινάρη, η οποία καταφέρνει να συνθέσει μια συλλογική αφήγηση που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα της σχέσης μεταξύ μύθου και ιστορίας. 

Ένα σύμπλεγμα μύθου και ιστορίας

Μυθιστορίες ΙΙ
(Έργα: Αθανασιάδη, Καμπάνης, Μαντζαβίνος). Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery © Alexandra Masmanidi

Ο όρος "Μυθιστορία" υποδηλώνει την αλληλεπίδραση μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, του φυσικού και του υπερφυσικού, συνδυάζοντας την ορθολογική αφήγηση με το παραλογικό παραμύθι. Μέσω αυτής της έκθεσης, εννέα σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες επιχειρούν να διερευνήσουν και να επαναπροσδιορίσουν τις έννοιες του μύθου και της ιστορίας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Οι καλλιτέχνες και το έργο τους

Μυθιστορίες ΙΙ
Πέτρος Μώρης, ενότητα Μελλοντικό ζωολόγιο (Χίμαιρες), 2023, διαστάσεις μεταβλητές, χαλκός. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery © Alexandra Masmanidi

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Λυδία Δεληκούρα, Ιάσονας Καμπάνης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Πέτρος Μώρης, Νίκος Ποδιάς και Νάνα Σαχίνη. Ο καθένας από αυτούς παρουσιάζει μια μοναδική αφηγηματική ταυτότητα, δημιουργώντας έργα που συνδυάζουν την ατομική οπτική με την κοινή έννοια του μύθου και της ιστορίας.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, οι καλλιτέχνες εμπλουτίζουν τη θεματική της έκθεσης με νέες δημιουργίες, είτε επαναπροσδιορίζοντας παλαιότερα έργα, είτε παρουσιάζοντας πρωτότυπα έργα ειδικά σχεδιασμένα για την έκθεση αυτή. Τα έργα τους εκτυλίσσονται διαδοχικά από έργο σε έργο, δημιουργώντας ένα λειτουργικό σύνολο με διακριτή την αφηγηματική ταυτότητα του κάθε καλλιτέχνη.

Ένα ταξίδι ανάμεσα σε δύο κόσμους

Μυθιστορίες ΙΙ
Πέτρος Μώρης, Μελλοντικό ζωολόγιο (Χίμαιρα IIΙ), 2023, 8x12x4εκ., χαλκός. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της CITRONNE Gallery © Odysseas Vaharidis

Η έκθεση "Μυθιστορίες ΙΙ" προσκαλεί τους επισκέπτες να ταξιδέψουν μέσα από τις διαφορετικές σφαίρες ύπαρξης που δημιουργούν οι καλλιτέχνες, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους να αντιληφθούν και να συνδέσουν την ιστορία με τον μύθο. Οι "Μυθιστορίες" προσφέρουν μια ευκαιρία για να βιώσει κανείς την καλλιτεχνική διερεύνηση του μυθικού και ιστορικού, καθώς και την επίδρασή τους στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μυθιστορίες ΙΙ

  • Μεικτά Μέσα

Η μυθιστορία, όρος επιστημονικός, λογοτεχνικός και καλλιτεχνικός, αντανακλά την σχέση ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το φυσικό και το υπερ-φυσικό, την ορθολογική αφήγηση και το παραλογικό παραμύθι. Συμπλέκει διαφορετικές, κάποτε και αντιφατικές, σφαίρες ύπαρξης. Στο σίκουελ της έκθεσης «Μυθιστορίες Ι», εννέα εικαστικοί συνθέτουν μια συλλογική οπτική γύρω από την ατομική, αλλά και την κοινή έννοια του μύθου και της ιστορίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ραντεβού στη Στοά Τρίστρατο για το Athens Art Book Fair 2024

Το διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων επιστρέφει στις αρχές Οκτωβρίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/09/2024

Ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς για τη διεθνή έκθεση "Εικαστικά Σύνολα - Visual Ensembles"

4ο εικαστικοί δημιουργοί θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες σε ένα ιστορικό χώρο της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.

"Vertigo": Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ εμπνέει δύο εικαστικούς

Η έκθεση παρουσιάζεται στη πλαίσια της σύγχρονης σειράς εκθέσεων Raw, του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Μπήκαμε στο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι λίγο πριν τα εγκαίνια και ξεναγηθήκαμε στο έργο των σπουδαίων καλλιτεχνών

Δεν θέλεις να βγεις από το Mουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο! Η οικογένεια των Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι μας ξεναγεί στον μοναδικό αυτό χώρο, ένα όνειρο χρόνων που έγινε επιτέλους πραγματικότητα, και μας διηγείται την ιστορία δυο μεγάλων καλλιτεχνών.

Ξεναγήσεις για άτομα με οπτική και ακουστική αναπηρία στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Η έκθεση "Γυναικεία Ζητήματα" προσφέρει προσβάσιμες ξεναγήσεις, με αφορμή την έκθεση "Γυναικεία ζητήματα".

Τα αγαπημένα μας κλικ από το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Δείτε το φωτορεπορτάζ του "α" για τη μεγαλύτερη βιβλιοφιλική γιορτή που φιλοξενεί η Αθήνα.

"Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων": Η έκθεση του Robert McCabe αναδεικνύει την αιωνιότητα της Ελλάδας

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη, προσφέροντας μια συγκινητική ματιά στην αυθεντικότητα και τη διαχρονικότητα της Ελλάδας, μέσα από το φακό του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου.