2+1 νέες κυκλοφορίες από τη World Books

Η World Books παρουσιάζει τρεις νέες κυκλοφορίες, οι οποίες προσφέρουν μοναδικές λογοτεχνικές εμπειρίες μέσα από τις μαγευτικές φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

World_Books

Η World Books υποδέχεται τρεις συναρπαστικές νέες κυκλοφορίες που προέρχονται από κορυφαίους Ευρωπαίους συγγραφείς, καθένας με την ιδιαίτερη γραφή και θεματολογία του. Από την ψυχρή και συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση της Φίνε Γκράμπολ, μέχρι τη λυρική και ειρωνική συλλογή διηγημάτων της Μοντσεράτ Ρόιγκ και το συγκινητικό ταξίδι αυτοανακάλυψης του Ίβιτσα Πρτένιατσα, αυτές οι νέες εκδόσεις προσεγγίζουν βαθιά ανθρώπινα θέματα και συναισθηματικές καταστάσεις με μοναδική φωνή και ευαισθησία.

Ποιο βασίλειο, Φίνε Γκράμπολ (Δανία)

Ποιο βασίλειο

Η αφηγήτρια της ιστορίας ονειρεύεται έπιπλα που ζωντανεύουν, γυαλιστερά πλακάκια στο πάτωμα που ακολουθούν μια αλλόκοτη γραμματική ή μια βιβλιοθήκη που μπορεί να φορέσει σαν να ήταν ποδιά. Έχει εμμονή με τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα βγαίνουν από τη συνθήκη τους, διεκδικούν προσωπικότητες και μυστικά κίνητρα.

Ζει σε μια ψυχιατρική μονάδα προσωρινής εγκατάστασης για νέους στην Κοπεγχάγη και εξασκείται σε καθημερινές ρουτίνες που έχουν την επείγουσα φύση της επιβίωσης (καθαρίζει καρότα, πίνει χυμό δαμάσκηνο, ακούει μέσα από τους λεπτούς τοίχους). Στη διάρκεια ενός ζεστού καλοκαιριού, η ανώνυμη αφηγήτρια ξετυλίγει τις ζωές μιας παρέας νέων που ζουν στον πέμπτο όροφο της μονάδας προσπαθώντας να μάθουν όχι μόνο πώς να πλοηγούνται στον λαβύρινθο του ψυχιατρικού συστήματος, αλλά και πώς να ζουν μια "κανονική" ζωή.

Η πρόζα της Γκράμπολ απαιτεί από τον αναγνώστη να επιβραδύνει, να είναι μόλις ένα βήμα πίσω της καθώς εκείνη αποτυπώνει τη δική της σοφία. Η συγγραφέας ασκεί κριτική στην ιδρυματοποίηση και επιχειρεί μια επιτακτική αναπροσαρμογή της γλώσσας και της αντίληψης για τη θεραπεία, με ειλικρινείς, ηχηρές απόψεις περί του ψυχιατρικού συστήματος και των νέων που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους.

Το τραγούδι της νιότης, Μοντσεράτ Ρόιγκ (Ισπανία)

Το τραγούδι της νιότης

Ακροβατώντας ανάμεσα στην ποίηση και την ειρωνεία, τα οκτώ διηγήματα της συλλογής μάς μιλούν για τη χαμένη νιότη, το σεξ και τον θάνατο, τη μνήμη και τη λήθη, τη γλώσσα και τις έννοιές της.

Η απαράμιλλη γραφή της συγγραφέως, αναμφίβολα φεμινιστική και βαθιά κριτική, αλλά όπως πάντα λυρική, αποκαλύπτεται σε κάθε αφήγηση, η οποία μέσω του πλουραλισμού της θεματικής της παλέτας προσπαθεί να οδηγήσει τον αναγνώστη να ανακαλύψει ο ίδιος τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις.

Το τραγούδι της νιότης συναρπάζει λόγω του χαρακτηριστικού στυλ και της ατμόσφαιρας της γραφής της Μοντσεράτ Ρόιγκ που δικαίως θεωρείται μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές της καταλανικής λογοτεχνίας.

Ο λόφος, Ίβιτσα Πρτένιατσα (Κροατία)

Ο λόφος

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και κειμενογράφος, ο οποίος εγκαταλείπει τη μεγαλοαστική ζωή του, τις παρουσιάσεις βιβλίων, τα εγκαίνια εκθέσεων, τις εκδηλώσεις και τις διαλέξεις, με σκοπό να ανέβει τον λόφο ενός νησιού στην Αδριατική: εκεί περνά απομονωμένος ολόκληρο το καλοκαίρι σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό οχυρό, όπου φυλά το νησί από τις δασικές πυρκαγιές. Με συντροφιά του έναν σκύλο κι έναν ηλικιωμένο γάιδαρο, βλέπει τη ζωή του να φθάνει στο αποκορύφωμά της.

Ένα βαθιά συνταρακτικό κείμενο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, γεμάτο συναισθήματα σχεδόν μέχρι το σημείο κατάρρευσης και με αποτυπωμένες τις τραυματικές εμπειρίες ενός καταρρακωμένου, διαλυμένου ανθρώπου της πόλης, που αναζητά το νόημα της ζωής και, ουσιαστικά, την κάθαρσή του.

Με το βιβλίο αυτό, ο σημαντικός Κροάτης συγγραφέας Ίβιτσα Πρτένιατσα ήταν υποψήφιος στα Dublin Literary Awards του 2018, ενώ προηγουμένως είχε λάβει στην Κροατία τρία βραβεία (V.B.Z. Αward, Tisak Media Award, BOOKtiga Prize) και άλλες δύο υποψηφιότητες (T-portal Literary Award, Meša Selimović Award).

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ποίηση, θέατρο, μουσική και Κάφκα στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Πεδίον του Αρεως θα πλημμυρίσει από λογοτεχνία και μουσική αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2024

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma μιλά στο πλαίσιο του θεσμού "The Ellinikon Moments" της Lamda Development

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και η Lamda Development υποδέχονται τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα για μια μοναδική ομιλία για την επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.

To Thees Art Festival στη Σίφνο "παντρεύει" την τέχνη με την παράδοση

Ένα εκρηκτικό πάντρεμα όλων των μορφών έκφρασης από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

Η Τεχνόπολη αφηγείται "14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής"

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της".

"Ένα λιμάνι στην έρημο" και έργα για τη μνημοσύνη ζωγραφίζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης

Η ατομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά.

Τι δήλωσε το ΕΕΤΕ για την κατάργηση τεσσάρων εργαστηρίων της ΑΣΚΤ

Η ΑΣΚΤ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων εργαστηρίων, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλα εργαστήρια της σχολής.