Τι δήλωσε το ΕΕΤΕ για την κατάργηση τεσσάρων εργαστηρίων της ΑΣΚΤ

Η ΑΣΚΤ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων εργαστηρίων, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλα εργαστήρια της σχολής.

Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών © Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Σε αναστολή της λειτουργίας τεσσάρων εργαστηρίων της προχώρησε η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να παρακολουθήσουν άλλα εργαστήρια προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Το Α', Β' και Ζ' εργαστήριο Ζωγραφικής καθώς και το Α' εργαστήριο Γλυπτικής παύουν να λειτουργούν "έως την εκλογή των νέων διευθυντών τους".

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΕΤΕ για την κατάργηση των εργαστηρίων:

"Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

Εδώ και χρόνια παρακολουθούμε την εγκατάλειψη των Δημόσιων εκπαιδευτικών δομών, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, την υποχρηματοδότηση, την απαξίωση των σπουδών και των πτυχίων, την κατάργηση σχολών, την υποβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων κα. Πρόσφατα η χώρα βρισκόταν σε κλοιό κινητοποιήσεων ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το τσαλάκωμα του άρθρου 16, που ορίζει ότι η Πολιτεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την παροχή δωρεάν μόρφωσης, γνώσης και πολιτισμού στους πολίτες και απαγορεύει την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Την ώρα που η χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι για πολλά χρόνια κάτω από τις ανάγκες και αντιμετωπίζεται η παιδεία συνολικά σαν επιχειρηματικός χώρος, η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία απροκάλυπτα, οδηγεί σε μαρασμό την εκπαίδευση με ολέθρια αποτελέσματα.

Έτσι η Σύγκλητος της ΑΣΚΤ, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αναστολή της λειτουργίας 4 εργαστηρίων!

Συγκεκριμένα το Α', Β' και Ζ' εργαστήριο Ζωγραφικής καθώς και το Α' εργαστήριο Γλυπτικής παύουν να λειτουργούν "έως την εκλογή των νέων διευθυντών τους" και οι φοιτητές των εργαστηρίων αυτών θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλα εργαστήρια.

Είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, για να αναλάβουν τη θέση του διευθυντή εργαστήριου. Χρόνια τώρα και με το πέρασμα πολλών κυβερνήσεων δεν γινόντουσαν προσλήψεις προσωπικού, ενώ δεν υπήρχε ενίσχυση κι εκσυγχρονισμός των υποδομών.

Η πολιτεία δεν διαθέτει χρήματα για τις διδακτικές ανάγκες της ΑΣΚΤ, όπως και για άλλα Πανεπιστήμια, δεν χρηματοδοτεί την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό και υποδομή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι επιλογές της κυβέρνησης δεν της επιτρέπουν να χρηματοδοτήσει τις δομές υγείας, για γιατρούς– νοσηλευτές, δεν διαθέτει για δασοπυροσβέστες και για δασοφύλακες, γενικά για την λαϊκή ασφάλεια, επιλογή της είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων εκπαίδευσης, "πράσινης ενέργειας", ιδιωτικών δομών υγείας, επιλογή της είναι η περιφρόνηση των λαϊκών αναγκών. Περισσεύουν τα χρήματα για να στέλνει η χώρα μας φρεγάτες που μας κοστίζουν μισό εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, για τα συμφέροντα - των απαλλαγμένων από φόρους - εφοπλιστών, να συμμετέχουμε στην εξόντωση του παλαιστινιακού λαού και για να κάνουμε εχθρούς άλλους λαούς που δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε μαζί τους.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης στην Παιδεία που έχει ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ΑΣΚΤ και της ποιότητας των σπουδών, μας βρίσκει απέναντι. Η ανακοίνωση της απόφασης της συγκλήτου ότι αναστέλλεται η λειτουργία τεσσάρων εργαστήριων στην ΑΣΚΤ μέχρι να εκλεγούν οι επόμενοι διευθυντές εργαστήριων είναι απαράδεκτη.

Μας προϊδεάζει για το τι σχολή θέλουν να είναι η ανώτατη σχολή παραστατικών τεχνών που δεσμεύτηκε η κυβέρνηση ότι θα γίνει. Οι εικαστικοί καλλιτέχνες μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους θα δώσουν την δική τους απάντηση.

Το ΕΕΤΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί:

  • Άμεσες προσλήψεις διευθυντών και διδακτικού προσωπικού στην ΑΣΚΤ.
  • Εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων και κάλυψη όλων των αναγκών τους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονες, ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
  • Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Νάσος Χαλκίδης 
Η Γενική Γραμματέας Μαριάννα Τσαγκάρη-Αναστασοπούλου"

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ποίηση, θέατρο, μουσική και Κάφκα στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Πεδίον του Αρεως θα πλημμυρίσει από λογοτεχνία και μουσική αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2024

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma μιλά στο πλαίσιο του θεσμού "The Ellinikon Moments" της Lamda Development

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και η Lamda Development υποδέχονται τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα για μια μοναδική ομιλία για την επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.

To Thees Art Festival στη Σίφνο "παντρεύει" την τέχνη με την παράδοση

Ένα εκρηκτικό πάντρεμα όλων των μορφών έκφρασης από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

2+1 νέες κυκλοφορίες από τη World Books

Η World Books παρουσιάζει τρεις νέες κυκλοφορίες, οι οποίες προσφέρουν μοναδικές λογοτεχνικές εμπειρίες μέσα από τις μαγευτικές φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Η Τεχνόπολη αφηγείται "14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής"

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της".

"Ένα λιμάνι στην έρημο" και έργα για τη μνημοσύνη ζωγραφίζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης

Η ατομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά.