"Ένα λιμάνι στην έρημο" και έργα για τη μνημοσύνη ζωγραφίζει ο Ηλίας Παπαηλιάκης

Η ατομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Σκουφά.

Ένα λιμάνι στην έρημο

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την καινούργια ατομική έκθεση του Ηλία Παπαηλιάκη, με τίτλο "Ένα λιμάνι στην έρημο", η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ.

Ο καλλιτέχνης γράφει για την έκθεση: "Την άνοιξη του 2024 ,συζητώντας για την επικείμενη έκθεση στην Γκαλερί Σκουφά, ο Γιάννης Καλλιγάς μου έδωσε να διαβάσω μια ορφική επιγραφή. Η επιγραφή είναι χαραγμένη πάνω σε χρυσό έλασμα, που βρέθηκε μέσα σε χάλκινη ταφική υδρία του 4ου αι. π.χ. στα Φάρσαλα της Θεσσαλίας. Ανήκει σε μια κατηγορία ορφικών επιγραφών με εσχατολογικό περιεχόμενο, που έχουν βρεθεί τόσο στη μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Ελλάδα και τη Ρώμη. Οι επιγραφές αυτές, που είναι γραμμένες σε δακτυλικό εξάμετρο, έχουν χαρακτηριστεί "νεκρόβιβλοι" και αποτελούν, όπως έχει γραφτεί, ένα είδος διαβατηρίου για το ταξίδι στον κόσμο των νεκρών, ένα πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι ο νεκρός ανήκει στους εκλεκτούς και μυημένους. Στις επιγραφές αυτές κάποιος που γνωρίζει τα του κάτω κόσμου αποκαλύπτει στην ψυχή τι θα συναντήσει στο ταξίδι της, τι πρέπει να πει ,τι πρέπει να πράξει και τι να μην πράξει.

Η καινούργια ζωή

 

Αμέσως φαντάστηκα ένα τόπο, δυσεύρετο στην γεωγραφία με πλούσια καθημερινή ζωή, μύθους και θρύλους, που αξίζει κανείς να ζήσει και να θυμάται. Για να το πω διαφορετικά, αναρωτήθηκα τι είναι αυτά που η μνημοσύνη, προσωποποίηση της μνήμης και μητέρας των μουσών, κρατάει ζωντανά στην ψυχή εκείνου που φεύγει.

  

Τα άλογα του Ήλιου

Επινόησα λοιπόν ένα τόπο και ζωγράφισα μερικές σκηνές από την καθημερινότητα του. Τα άλογα του Ήλιου, Ο δύτης, ο λιθοξόος και ο βουτηχτής, ο πεταλωτής, οι τρεις μουσικοί, η Αυγή, οι ημέρες της Αγάπης, τα βάσανα του Έρωτα, το ηλιακό ρολόι, ο προσκυνητής, αυτός που έκλεψε τα σύννεφα, οι οδηγίες και οι χρήσεις, η μεταφορά του εαυτού, είναι μερικοί από τους τίτλους των έργων. Έτσι θέλησα να εκφράσω τα σημαντικά και τα κεφαλαιώδη σήμερα, ενώπιος του μετά".

Info: Γκαλερί Σκουφά | 12/9-12/10 | Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ, Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ποίηση, θέατρο, μουσική και Κάφκα στο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Το Πεδίον του Αρεως θα πλημμυρίσει από λογοτεχνία και μουσική αυτό το Σαββατοκύριακο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2024

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Kengo Kuma μιλά στο πλαίσιο του θεσμού "The Ellinikon Moments" της Lamda Development

Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και η Lamda Development υποδέχονται τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα για μια μοναδική ομιλία για την επανασύνδεση της αρχιτεκτονικής με τη φύση.

To Thees Art Festival στη Σίφνο "παντρεύει" την τέχνη με την παράδοση

Ένα εκρηκτικό πάντρεμα όλων των μορφών έκφρασης από την νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα.

25 καλλιτέχνες αποτυπώνουν τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη σε κόμικς

Μια έκθεση με επίκαιρες προεκτάσεις και πηγή έμπνευσης το αριστουργηματικό έργο του Ευριπίδη έρχεται στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

2+1 νέες κυκλοφορίες από τη World Books

Η World Books παρουσιάζει τρεις νέες κυκλοφορίες, οι οποίες προσφέρουν μοναδικές λογοτεχνικές εμπειρίες μέσα από τις μαγευτικές φωνές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Η Τεχνόπολη αφηγείται "14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής"

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της".

Τι δήλωσε το ΕΕΤΕ για την κατάργηση τεσσάρων εργαστηρίων της ΑΣΚΤ

Η ΑΣΚΤ ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων εργαστηρίων, υποχρεώνοντας τους φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλα εργαστήρια της σχολής.