"…and so we’ll end up singing": Επαναπροσδιορίζοντας τη μουσική παράδοση της Μεσογείου

Για το φινάλε του προγράμματος Communities Between Islands ετοιμάζονται τρία εργαστήρια από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

Roberto Casti

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) ανακοινώνει την έναρξη του τρίτου και τελευταίου κύκλου του με τίτλο "…and so we’ll end up singing". Σε συνέχεια των προηγούμενων κύκλων που επιμελήθηκαν το Δίκτυο Αρχιπέλαγος και η Providenza το φθινόπωρο και την άνοιξη του 2024, αυτό το κεφάλαιο αναπτύσσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ διεθνών καλλιτεχνών και τοπικών κοινοτήτων στην Κορσική, τη Σαρδηνία και τη Σύρο. Για το Κεφάλαιο #03: "…and so we’ll end up singing", το Cherimus προσκάλεσε τους καλλιτέχνες Maya Aghniadis (1991, Ελλάδα/Λίβανος), Roberto Casti (1992, Ιταλία) και Lukas De Clerck (1994, Βέλγιο) να διερευνήσουν τις διασυνδέσεις των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου με το πέρασμα του χρόνου μέσα από πρωτότυπα, διανησιωτικά καλλιτεχνικά έργα. Κάθε έργο τους εμβαθύνει στα πολιτισμικά και ηχητικά τοπία της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας, εστιάζοντας στον ρυθμό, τη μελωδία και τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Συνδυάζοντας στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν, προσδοκούν να δημιουργήσουν μια εικασιακή, κοινή μουσική αφήγηση που ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια. Από τις 17 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, πραγματοποιώντας μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό.

Maya Aghniadis

Εργαστήριο με τη Maya Aghniadis
Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, 5:00 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή).
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα
Διάρκεια: περίπου 4 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τη δημιουργική δυναμική του ρυθμού και της μελωδίας βάσει ενός καθορισμένου τέμπο και με επίκεντρο τη νότα Ρε. Οι συμμετέχοντες θα ηχογραφήσουν τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους, όπως αυτές θα προκύψουν από τη συναισθηματική τους κατάσταση και την προσωπική τους σύνδεση με το τέμπο και την τονικότητα που θα καθοδηγούν τη δημιουργικότητά τους. Στη συνέχεια, οι ηχογραφήσεις τους θα συνδυαστούν για να δημιουργήσουν ένα τελικό συλλογικό κομμάτι, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές συναισθηματικές εκφράσεις και ερμηνείες της ομάδας.

Σχετικά με το έργο Ousura της Maya Aghniadis
Το έργο της Aghniadis διερευνά την αλληλεπίδραση μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, προσεγγίζοντας αναστοχαστικά το πώς συχνά σχεδιάζουμε το μέλλον, χάνουμε επαφή με το παρόν και αναμετριόμαστε με το παρελθόν μας. Το Ousura είναι μια ηχητική αφήγηση που καταδύεται στην ουσία του χρόνου μέσα από το ρυθμικό παιχνίδι και τα υποβλητικά ηχοτοπία, μεταφέροντας τους ακροατές σε έναν χώρο που φαντάζει τόσο αρχαίος όσο και οικείος. Το έργο συνυφαίνει πολιτισμικά και ακουστικά νήματα της Σύρου, της Κορσικής και της Σαρδηνίας. Ενσωματώνει επίσης στοιχεία από εργαστήρια όπου διαφορετικές ομάδες παίζουν μαζί, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ, βάσει μιας συγκεκριμένης νότας και ρυθμού, δημιουργώντας ένα πλούσιο ψηφιδωτό ήχων και εμπειριών.

Lukas de Clerck

Εργαστήριο με τον Lukas De Clerck
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, 5:00 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα
Διάρκεια: περίπου 3 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να αναδείξει τον συναρπαστικό κόσμο του αυλού, και συγκεκριμένα του διαύλου, που παιζόταν στην αρχαία Ελλάδα, τη Μεσοποταμία και τη Ρώμη. Στο πλαίσιο μιας επιτελεστικής διάλεξης, ο De Clerck θα μοιραστεί ήχους και ιστορίες για το όργανο, το παρελθόν του και κυρίως το παρόν του, εστιάζοντας στη δική του οπτική για το όργανο και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα καλλιτεχνικό πλαίσιο. Το δεύτερο μέρος του εργαστηρίου περιλαμβάνει τον επανασχεδιασμό και τη δημιουργία ενός νέου αυλού από συμμετέχοντες από τη Σύρο, προσκαλώντας σε συνεργασία άτομα από τους τομείς της μουσικολογίας, του design, των εικαστικών τεχνών, της κεραμικής και άλλων τοπικών τεχνών.

Σχετικά με το έργο Experimental Archeology του Lukas De Clerck
Το έργο του De Clerck διερευνά τη διασταύρωση των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου μέσα από την κατασκευή αυλών από θερισμένο καλάμι (phragmites australis). Εστιάζοντας στην όψιμη περίοδο συγκομιδής στη Σύρο, το έργο εκτείνεται σε όλη τη Σύρο, τη Σαρδηνία και την Κορσική, ενσωματώνοντας τοπικά υλικά και παραδόσεις για να δημιουργήσει μια μοναδική διανησιωτική μουσική εμπειρία. Στη Σαρδηνία, το έργο θα είναι εμπνευσμένο από το launeddas (το τριπλό κλαρίνο της Σαρδηνίας), στοχεύοντας στη δημιουργία ενός fusion οργάνου που συνδυάζει τον αυλό και το launeddas, συμβολίζοντας μια μουσική σύνδεση μεταξύ των νησιών. Η καραμούζα της Κορσικής, παρόμοια με γκάιντα, προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο σε αυτή την εξερεύνηση. Συνδυάζοντας αυτά τα διαφορετικά στοιχεία —τη συγκομιδή καλαμιών, τα παραδοσιακά όργανα και τις τοπικές παραλλαγές— το έργο στοχεύει να δημιουργήσει μια πλούσια σύνθεση μεσογειακών ήχων. Αυτή η συλλογική προσπάθεια λειτουργεί ως δημιουργικό προοίμιο για περαιτέρω διερεύνηση και συνένωση των νησιωτικών μουσικών παραδόσεων.

Roberto Casti

Εργαστήριο με τον Roberto Casti
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, 5:00 μ.μ., Ερμούπολη (η ακριβής τοποθεσία θα ανακοινωθεί μετά την εγγραφή)
Συμμετέχοντες: έως 8 άτομα
Διάρκεια: περίπου 4 ώρες
Γλώσσα διεξαγωγής: Αγγλικά
Το πρότζεκτ του Roberto Casti περιλαμβάνει την ηχογράφηση ενός τραγουδιού σε τρία νησιά: τη Σύρο, την Κορσική και τη Σαρδηνία. Για το εργαστήριό του στη Σύρο, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν και θα αναπτύξουν ρυθμικά στοιχεία μέσω του αυτοσχεδιασμού και της γραφής, καταλήγοντας στην ηχογράφηση ενός συλλογικού τραγουδιού. Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλες και όλους, ανεξαρτήτως μουσικής εμπειρίας, και ενθαρρύνει τη μείξη παραδοσιακών οργάνων με πρωτότυπες τεχνικές σύνθεσης.

Σχετικά με το έργο Song for a Future Embrace του Roberto Casti
Το έργο του Casti διερευνά την έννοια της προσμονής μέσα από μια μοναδική ηχητική εγκατάσταση. Η σύνθεση δεν παρουσιάζεται ως ενιαίο κομμάτι· αντ’ αυτού, παρουσιάζονται ξεχωριστά τα τμήματα που τη συναποτελoύν — ρυθμός, μελωδία, φωνητικά. Η εγκατάσταση περιλαμβάνει τρία ηχεία και διάφορα μουσικά όργανα και αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή και την ηχογράφηση του έργου. Τα στοιχεία αυτά παραμένουν ανενεργά μέχρι να ενεργοποιηθούν από τους συμμετέχοντες από τα νησιά που συνέβαλαν στη δημιουργία του.

Για τη συμμετοχή στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η εγκατάσταση αντιπροσωπεύει μια υπόσχεση μελλοντικής συνεργασίας παρά έναν αναστοχασμό για τις προηγούμενες παραδόσεις. Ενώ η Σύρος, η Κορσική και η Σαρδηνία έχουν κοινά πολιτισμικά στοιχεία, υπογραμμίζουν συγχρόνως τις δυνατότητες για νέες μορφές επικοινωνίας και συμμαχίας. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του τραγουδιού ξεχωριστά, το έργο υπογραμμίζει την προσδοκία μιας μελλοντικής παράστασης όπου όλοι οι συντελεστές μπορούν να συναντηθούν.

Maya Aghniadis

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Η Maya Aghniadis γεννληθηκε το 1991 στο Ντουμπάι, ΗΑΕ. Γνωστή και ως Flugen, είναι μουσικοσυνθέτης και πολυοργανίστρια που μεγάλωσε στον Λίβανο και ζει στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση ενός έτους επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Film Scoring το 2016, η Maya άρχισε να εξερευνά νέους ήχους και θεωρίες, που οδήγησαν στη δημιουργία του πρότζεκτ της, Flugen. Η μουσική του Flugen εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, συνδυάζοντας beats κρουστών, αισθαντικές μελωδίες και φωνητικές αρμονίες με στοιχεία νεοκλασικών και ατμοσφαιρικών ηχοτοπίων. Η καλλιτεχνική προσέγγιση της Maya περιστρέφεται γύρω από συνεργασίες και αφηγήσεις (storytelling) μέσω της μουσικής, αντλώντας έμπνευση από τους ήχους της Μεσογείου.

Ο Roberto Casti γεννήθηκε το 1992 στο Ιγκλέσιας, Σαρδηνία, πλέον ζει και εργάζεται μεταξύ Μιλάνου, Ιταλία, και Ιγκλέσιας. Ο Roberto είναι Ιταλός καλλιτέχνης, μουσικός και συγγραφέας. Η καλλιτεχνική του πρακτική –που εκτείνεται σε διάφορα μέσα όπως ο ήχος, η περφόρμανς, το βίντεο, η εγκατάσταση και το σχέδιο– δεν επικεντρώνεται σε μια τυπική γνωσιμότητα αλλά μάλλον σε μια συνεχή και απαραίτητη ερμηνευτική και θεωρητική έρευνα της πραγματικότητας ως τόπου σχέσεων και συνοίκησης. Με το συλλογικό πρότζεκτ The Boys and Kifer, που ιδρύθηκε το 2014 ως φαντασιακό μουσικό συγκρότημα, διερευνά νέους τρόπους συνύπαρξης σε συνεργασία με διαφορετικούς καλλιτέχνες, θεωρητικούς και μουσικούς. Έχει συνεργαστεί και εκθέσει σε διάφορους χώρους και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των MACRO και IUNO (Ρώμη), MAN (Nuoro), FRAC of Corte (Γαλλία), Marsèlleria (Μιλάνο), PAV - Parco Arte Vivente (Τορίνο), OGR - Officine Grandi Riparazioni (Τορίνο) και Brera Academy of Fine Arts (Μιλάνο). Έχει δημοσιεύσει άρθρα στο Nero On Theory, το περιοδικό Kabul και το Antinomie. Το 2023 συμμετείχε στην έκδοση Soft Crash, ενός συλλογικού βιβλίου που εκδόθηκε από το μουσείο MACRO της Ρώμης.

Lukas de Clerck

Ο Lukas De Clerck γεννήθηκε 1994 στο Λουβέν, Βέλγιο, ενώ ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Ο Lukas είναι μουσικός και sound artist. Η καλλιτεχνική του πρακτική επικεντρώνεται γύρω από τον αρχαίο ελληνορωμαϊκό δίαυλο, ένα μουσικό όργανο που έχει εκλείψει πάνω από μια χιλιετία. Μετά από χρόνια ενασχόλησης με την πρακτική της κατασκευής αυλού από καλάμια, και έχοντας μελετήσει τεχνικές παιξίματος σε ρέπλικες αρχαίων μουσικών οργάνων, κάνει πλέον διαθέσιμη την αναπόφευκτα αυτοδίδακτη καλλιτεχνική του παραγωγή. Επιθυμώντας να αποσυνδέσει το όργανο από το αινιγματικό παρελθόν του, ο De Clerck δημιούργησε έναν νέο, σύγχρονο αυλό: τον Τηλεσκοπικό Αυλό του Άτλαντα.

Το Communities Between Islands είναι μια συνεργατική πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν τρεις οργανισμοί της Μεσογείου: η Providenza στην Κορσική (Γαλλία), το Cherimus στη Σαρδηνία (Ιταλία) και το Δίκτυο Αρχιπέλαγος στη Σύρο (Ελλάδα). Από τον Σεπτέμβρη του 2023 έως το τέλος του 2024, οι τρεις αυτοί οργανισμοί φιλοξενούν εννέα διεθνείς καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με τις τοπικές κοινότητες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εργαστήρια, δημιουργώντας νέα καλλιτεχνικά έργα εμπνευσμένα από τοπικές θεματικές και ανησυχίες. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σε συνεργασία με τοπικούς καλλιτεχνικούς φορείς (FRAC Corsica, Museo Nivola στη Σαρδηνία και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου) και τους δήμους Bastia, Perdaxius και Σύρου-Ερμούπολης σε κάθε νησί αντιστοίχως. To Communites Between Islands είναι ένα πρότζεκτ του Creative Europe που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Hydra Book Club" ετοιμάζει μια έκθεση λογοτεχνίας από τη συλλογή του Josh Hickey

Μια έκθεση αφιερωμένη σε ζητήματα χαράς και λύπης όπως αυτά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

"Temporal Transferences": Το έργο του Ζαν Κοκτώ συναντά τη σύγχρονη δημιουργία

Η καλλιτέχνιδα Mylene Jampanoi παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς στη Roma Gallery.

Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

Τα highlights της έκθεσης "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της" στο Κέντρο Τεχνών

Τα ΑΣΚΙ διαλέγουν τα must-see της επετειακής έκθεσης που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

"Άδειες Καρέκλες": Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης προς τιμήν του Έλληνα λογοτέχνη.

Θυμόμαστε τον Χρήστο Γιανναρά μέσα από έξι σημαντικά βιβλία του

Ο διανοητής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο. Εμείς θυμόμαστε έξι από τα βιβλία του από τις εκδόσεις Ίκαρος, που αφορούν την οντολογία, την πολιτική και τη νεότερη Ελλάδα.

Πέθανε η πρωτοπόρα γκαλερίστα και ιδρύτρια του ΙΣΕΤ Τζούλια Δημακοπούλου

Αποχαιρετάμε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.