Το "Hydra Book Club" ετοιμάζει μια έκθεση λογοτεχνίας από τη συλλογή του Josh Hickey

Μια έκθεση αφιερωμένη σε ζητήματα χαράς και λύπης όπως αυτά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

hydra book club

Το Hydra Book Club και φέτος θα ενεργοποιήσει τη λογοτεχνική σκηνή του νησιού στα ΓΑΚ/Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας από 1 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου.
Μια νέα επισκόπηση λογοτεχνικών έργων από τους "ποιητές της Ύδρας" αποτελεί το θεμέλιο της φετινής παρουσίασης. Κάθε χρόνο το Club δημιουργεί ένα θεματικό πλαίσιο για νέες ερμηνείες αυτών των έργων ώστε το ενδιαφέρον του θεατή να παραμείνει αμείωτο.

Η φετινή παρουσίαση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό νέων, παλαιών και εξαιρετικά σπάνιων εκδόσεων αλλά και χειρογράφων από τη συλλογή του ιδρυτή και επιμελητή του Hydra Book Club, Josh Hickey. Πέρυσι, η Ύδρα παρουσιάστηκε ως αρχέτυπο-σύμβολο ενός εξιδανικευμένου κόσμου μιας ουτοπίας. Φέτος, γίνεται αναφορά στη χαρά, τη διασκέδαση, την προσμονή, τη νοσταλγία, αλλά και την καταστροφή, το χάος, τη θυσία. Εστιάζοντας στην οριακότητα, που τελικά δομεί την παρένθεση - ασυνέχεια χρόνου που ονομάζουμε διακοπές.

Τη δεκαετία του 1930, ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας άρχισε να προσκαλεί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και συγγραφείς στο οικογενειακό του σπίτι στην πλαγιά πάνω από το Καμίνι. Ήταν παθιασμένος με τη δημιουργία ενός πλαισίου όπου οι φιλίες θα ανθούσαν και σπουδαία έργα τέχνης θα γεννιούνταν. Αυτή ήταν η απαρχή της πολιτιστικής κοινότητας που εξακολουθεί να υπάρχει στο νησί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα σχεδόν εκατό χρόνια της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής σκηνής της Ύδρας ξεκίνησαν με διακοπές. Είμαστε μαζί σε διακοπές, επιπλέοντας στα πότε γαλήνια και πότε ταραγμένα κύματα του Σαρωνικού.

Η πρακτική των διακοπών σήμερα περιλαμβάνει συχνά την έννοια της μετακίνησης: μια εθελοντική, προγραμματισμένη και συχνά χαρούμενη ενέργεια. Πολλές φορές ανησυχητική όταν τοποθετείται στο επίκαιρο πλαίσιο των μετακινήσεων προσφυγικών πληθυσμών στη Μεσόγειο (και στον κόσμο) ή το βαθιά καταπονημένο περιβάλλον που δυσκολεύεται να υποστηρίξει τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών. Καθώς επαναλαμβάνουμε τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς φεύγουμε και επιστρέφουμε, υπογραμμίζουμε τη ροή του χρόνου, και της μνήμης που πολλές φορές θολώνει και μετατρέπεται σε μελαγχολία. Μεταφέροντας τη χορογραφημένη κίνηση των πλοίων που μπαίνουν και βγαίνουν από το λιμάνι της Υδρας προτείνουν στον επισκέπτη μια διαφορετική ματιά μεσα από αυτή τη νέα επιλογή θεματικής λογοτεχνίας.

Η φετινή έκδοση του περιοδικού του "Hydra Book Club" συνοδεύει την έκθεση με μια νέα ομάδα Ελλήνων και διεθνών συνεργατών που γράφουν για τις "διακοπές". 

Info: Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας Ι 1/9 - 27/10/2024 Ι Δευτ. - Κυρ. Ι 12 π.μ. - 4 μ.μ. & 7:30 μ.μ. - 9:30 μ.μ. Ι Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"…and so we’ll end up singing": Επαναπροσδιορίζοντας τη μουσική παράδοση της Μεσογείου

Για το φινάλε του προγράμματος Communities Between Islands ετοιμάζονται τρία εργαστήρια από διεθνούς φήμης καλλιτέχνες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

"Temporal Transferences": Το έργο του Ζαν Κοκτώ συναντά τη σύγχρονη δημιουργία

Η καλλιτέχνιδα Mylene Jampanoi παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς στη Roma Gallery.

Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

Τα highlights της έκθεσης "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της" στο Κέντρο Τεχνών

Τα ΑΣΚΙ διαλέγουν τα must-see της επετειακής έκθεσης που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

"Άδειες Καρέκλες": Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης προς τιμήν του Έλληνα λογοτέχνη.

Θυμόμαστε τον Χρήστο Γιανναρά μέσα από έξι σημαντικά βιβλία του

Ο διανοητής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο. Εμείς θυμόμαστε έξι από τα βιβλία του από τις εκδόσεις Ίκαρος, που αφορούν την οντολογία, την πολιτική και τη νεότερη Ελλάδα.

Πέθανε η πρωτοπόρα γκαλερίστα και ιδρύτρια του ΙΣΕΤ Τζούλια Δημακοπούλου

Αποχαιρετάμε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.