"Temporal Transferences": Το έργο του Ζαν Κοκτώ συναντά τη σύγχρονη δημιουργία

Η καλλιτέχνιδα Mylene Jampanoi παρουσιάζει ένα νέο σώμα δουλειάς στη Roma Gallery.

Mylene Jampanoi

H Roma Gallery παρουσιάζει την έκθεση "Temporal Transferences", στις 12 Σεπτεμβρίου, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου. Στον χώρο της γκαλερί, το έργο του Ζαν Κοκτώ συνδιαλέγεται με το νέο σώμα δουλειάς της Mylene Jampanoi. Το ζωγραφικό έργο του Κοκτώ, απεικονίζει έναν μετωπικό αντικατοπτρισμό, αλλά θα μπορούσε να διακρίνει κανείς και τη στιγμή μιας θελκτικής αναμονής πριν από το φιλί δύο όμοιων αντικρυστών μορφών.  Παράλληλα, αυτή η περιγραφή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντιστοιχία για το έργο της Jampanoi. Το μοτίβο του αντικατοπτρισμού και του καθρέφτη επαναλαμβάνεται στη δουλειά του Κοκτώ, ο οποίος αντιστρέφει την όποια ναρκισσιστική υπόνοια και ξεπερνά τις ψυχαναλυτικές διαπραγματεύσεις δημιουργώντας περάσματα, πύλες εισόδου για έναν άλλο κόσμο. 

Οι πίνακες του Κοκτώ, αποτελούν απόδειξη της ικανότητάς του να υφαίνει σύνθετες ιστορίες μέσα από απλά οπτικά στοιχεία αλλά με αφηγηματικό βάθος. Ο καθρέφτης γίνεται μεθοριακός χώρος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Αποτελεί ένα μέσο που χρησιμοποιεί όχι μόνο για να δημιουργήσει συμμετρία αλλά και για να προκαλέσει την αντίληψη του θεατή. Τα πρόσωπα και οι φιγούρες συχνά εμφανίζονται σε μεταφορά, αντανακλώνται ή αντιστοιχίζονται με τρόπους που υποδηλώνουν έναν διάλογο μεταξύ των ταυτοτήτων τους. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κεραμικά και σχέδια αναδεικνύοντας την πολύπλευρη πρακτική του καλλιτέχνη. 

Mylene Jampanoi

Οι μορφές της Mylene Jampanoi, εμπεριέχουν εσωτερικούς και αντικατοπτρίζουν εξωτερικούς χώρους. Το σώμα είναι μια πολλαπλή αντανάκλαση, πέρα από την μονοδιάστατη αναπαράσταση, με την υλικότητά του όμως να παραμένει. Οι μορφές είναι οι ίδιες ο υγρός καθρέφτης, βγάζουν πληροφορίες στην επιφάνεια ή βρίσκονται σε εμβύθιση. 

Το έργο της Jampanoi στρέφεται επίσης σε φόρμες που ανασυνθέτουν τη σχέση μυθολογικού παρελθόντος και μοντερνιστικών καταβολών. Αναφορές όπως ο Πάμπλο Πικάσο αλλά και οι μορφές του Κοκτώ ενυπάρχουν. Η Jampanoi μεγάλωσε στη Νότια Γαλλία όπου έζησαν και άφησαν έργο σημαντικοί καλλιτέχνες του μοντερνισμού. Η ίδια εργάζεται μεταξύ χωρών και επίσης μεταξύ πεδίων, έχοντας δημιουργήσει το στούντιο της στο νησί της Τήνου. Είναι τα σχέδια λοιπόν που γεμίζουν με φως, ο ουρανός και τα χρώματα της θάλασσας που δημιουργούν τις αρχιπελαγικές και χρονικές συνδέσεις και μεταφορές. 

Mylene Jampanoi

Η δουλειά της είναι σαγηνευτική μέσα στην ποιητική της απλότητα. Το υπόβαθρο γίνεται στακάτο, αποκτά υφές και το ανθρώπινο πρόσωπο στο οποίο συνεχώς επιστρέφει ξεπροβάλλει με ένταση. Τα πάντα προσδίδουν μια αίσθηση ισορροπίας ενώ οι αναλογίες αλλάζουν και οι χειρονομίες ξεφεύγουν από τις αναμενόμενες. Το όποιο σφίξιμο και η συστολή του βλέμματος μοιάζει μέρος της ποιητικής του έρωτα, μια στιγμή μεταβατική που καταλήγει σε ονειροπόληση η γράπωμα της ευτυχίας.

Εγκαίνια: 12/9 (7-10 μ.μ.)

Info: Roma Gallery | 12/9-12/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Hydra Book Club" ετοιμάζει μια έκθεση λογοτεχνίας από τη συλλογή του Josh Hickey

Μια έκθεση αφιερωμένη σε ζητήματα χαράς και λύπης όπως αυτά εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Τι έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Εθνική Πινακοθήκη

Ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

Τα highlights της έκθεσης "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της" στο Κέντρο Τεχνών

Τα ΑΣΚΙ διαλέγουν τα must-see της επετειακής έκθεσης που φιλοξενείται στο Κέντρο Τεχνών, με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων.

"Άδειες Καρέκλες": Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης προς τιμήν του Έλληνα λογοτέχνη.

Θυμόμαστε τον Χρήστο Γιανναρά μέσα από έξι σημαντικά βιβλία του

Ο διανοητής που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή άφησε πίσω του ένα μεγάλο έργο. Εμείς θυμόμαστε έξι από τα βιβλία του από τις εκδόσεις Ίκαρος, που αφορούν την οντολογία, την πολιτική και τη νεότερη Ελλάδα.

Πέθανε η πρωτοπόρα γκαλερίστα και ιδρύτρια του ΙΣΕΤ Τζούλια Δημακοπούλου

Αποχαιρετάμε μία από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

5 βιβλία που μπορείς να κατεβάσεις δωρέαν από το site του Ιδρύματος "Ρόζα Λούξεμπουργκ"

Βιβλία για τη μεταναστεύση, την ακροδεξιά ρητορική, τις ελληνικές αποικιακότητες, τη δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh! και μια ανθολογία κουήρ ποίησης είναι διαθέσιμα με ένα κλικ.