Εγκαινιάζεται το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στην Ίο: Ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης και συλλογικών προσπαθειών, το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός οράματος που τιμά τη μνήμη και το καλλιτεχνικό έργο των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών σε έναν τόπο που τους ενέπνευσε βαθιά.

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι © Δημήτρης Φουτρής

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Γαΐτη – Σίμωσι, ο Δήμος Ιητών και η Λορέττα Γαΐτη διοργανώνουν τα εγκαίνια του Μουσείου Γιάννη Γαΐτη – Γαβριέλλας Σίμωσι στην Ίο, τα οποία θα γίνουν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (7 μ.μ.), σχεδόν 27 χρόνια μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας και της αρχιτεκτονικής μελέτης. Το Μουσείο θα εγκαινιάσει η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία και της Υπουργού Πολιτισμού Κας Λίνας Μενδώνη.

Πριν την τελετή των εγκαινίων θα λάβει χώρα η ημερίδα "Γιάννης Γαΐτης – Πλουραλισμός και Πολυέργεια" με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, και με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώς Τσιάρα, του Iστορικού και Kριτικού Tέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου, του Ζωγράφου Δημήτρη Αληθεινού και του Ιστορικού Τέχνης Γιάννη Μπόλη.

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι
© Δημήτρης Φουτρής

Το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Ιητών - με Δήμαρχο τον Γκίκα Γκίκα - και της Λορέττας Γαΐτη, μοναδικής κληρονόμου του Γιάννη Γαΐτη και της Γαβριέλλας Σίμωσι. Μετά από συλλογικές προσπάθειες ετών, η κατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος του Μουσείου ολοκληρώθηκε το 2009, επί Δημαρχίας Γεωργίου Πουσσαίου. Το έργο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Πολιτισμός". Πρόσθετες εργασίες συντήρησης έγιναν πρόσφατα (2022-2023) από τον Δήμο Ιητών με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου. Το κτιριακό συγκρότημα του Μουσείου ανήκει, κατά κυριότητα, στον Δήμο Ιητών, ο οποίος το έχει παραχωρήσει, κατά χρήση, στην Εταιρεία του Μουσείου. Τα έργα της μόνιμης συλλογής, αποτελούν μακροχρόνια παραχώρηση της Λορέττας Γαΐτη. Το Μουσείο λειτουργεί με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2017 και χρηματοδοτείται, για τα λειτουργικά του έξοδα, από τον Δήμο Ιητών.

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι
© Δημήτρης Φουτρής

Το κτίριο και η συλλογή

Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στεγάζεται σε ένα κτίριο επιφανείας 1.600 τ.μ., που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Λορέττα Γαΐτη και Jacques Charrat προκειμένου να στεγάσει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου αλλά και παράλληλες, περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στη θέση "Τσουκαλαριά", με πανοραμική θέα στη Χώρα και το λιμάνι της Ίου και τα νησιά Σίκινο, Πάρο και Νάξο. 

Η μόνιμη συλλογή διαρθρώνεται σε δύο βασικά κτίρια. Στην αριστερή πλευρά συναντούμε το διώροφο "Κτίριο Γαΐτη", στο ισόγειο του οποίου βρίσκεται η υποδοχή του Μουσείου. Η συλλογή εξελίσσεται χρονολογικά από τον κάτω όροφο, όπου παρουσιάζονται οι παλαιότερες περίοδοι του ζωγράφου, προς τον επάνω όροφο, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους πίνακες, τις εγκαταστάσεις και τις κατασκευές γύρω από τα περίφημα "ανθρωπάκια". Αυτά συνεχίζουν να είναι παρόντα και στην αρχιτεκτονική του κτιρίου αφού, η καμπυλότητα της οροφής του Κτιρίου Γαΐτη βασίζεται στο σχέδιο των καπέλων τους, ενώ η πόρτα της εισόδου του στο σχέδιο ενός κεφαλιού ιδωμένου από μπροστά.

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι
© Δημήτρης Φουτρής

Εξερχόμενοι από την πτέρυγα του Γαΐτη, μας περιμένει ένα υπερυψωμένο προαύλιο με μια ελιά, απ’ όπου μπαίνουμε στο "Κτίριο Σίμωσι". Τα γλυπτά είναι λευκά, οι τοίχοι είναι ασβεστωμένοι και λευκό μάρμαρο διατρέχει το δάπεδο και τα βάθρα. Παρουσιάζονται δώδεκα μνημειώδη γλυπτά από λευκή ρητίνη σε βάθρα, γύψινα γλυπτά παλαιότερων περιόδων, καθώς και κολάζ.

Πέραν της μόνιμης συλλογής, το συγκρότημα του Μουσείου ολοκληρώνεται με μια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και ανεξάρτητα κτίρια για το καφέ και τη διοίκηση του Μουσείου. Στο τέλος του εσωτερικού "δρόμου" του Μουσείου, ένα μικρό ημικυκλικό θέατρο επιτρέπει στους επισκέπτες να κάθονται και να ατενίζουν τη μοναδική θέα του νησιού της Ίου.

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι
© Loretta Gaïtis

Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι εστιάζει στην προώθηση και ανάδειξη του έργου των δύο καλλιτεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Περαιτέρω, το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι, φιλοδοξεί να είναι ένας σύγχρονος, αειφόρος οργανισμός, συντεταγμένος με τον διευρυμένο ρόλο των Μουσείων, συμπεριλαμβάνοντας στη δραστηριότητά του την κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς, και προσφέροντας ένα σύνολο δράσεων και εμπειριών όπως περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Γιατί στην Ίο;

Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι

Το Μουσείο Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι βρίσκεται στην Ίο, καθώς το νησί είχε ιδιαίτερη συναισθηματική και καλλιτεχνική σημασία για τους δύο καλλιτέχνες. Ο Γαΐτης ανακάλυψε την Ίο μαζί με τον φίλο του Jean-Marie Drot, και ερωτεύτηκε το μέρος, χτίζοντας εκεί το σπίτι του, όπου εργάστηκε και έζησε μέχρι τον θάνατό του. Η επιλογή της Ίου για την κατασκευή του μουσείου έγινε από την κόρη τους, η οποία θέλησε να τιμήσει το έργο και την μνήμη των γονιών της, συνεχίζοντας την παράδοση του δεσμού τους με το νησί.

Εγκαίνια Μουσείου: 14/9 (7 μ.μ.)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Art Athina 2024: H μεγαλύτερη εικαστική συνάντηση της πόλης επιστρέφει στο Ζάππειο

Το κορυφαίο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, προσκαλώντας το φιλότεχνο κοινό να εξερευνήσει τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και του design, με τη συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2024

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου έρχεται στο Πεδίον του Άρεως

Τον Σεπτέμβρη, η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη σημαντική διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου που φιλοξενείται στο μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας.

"Ψαλμικά": Μια συνομιλία τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού

Η γκαλερί CAN παρουσιάζει την έκθεση "Ψαλμικά" του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού, συνδυάζοντας παραδοσιακή και ψηφιακή τέχνη για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εμπειρία.

Μυστήρια στον ήλιο: 5 αστυνομικά του Γιάννη Μαρή με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι

Με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα ή χωρίς, αυτές είναι πέντε ιστορίες του "πατέρα" του ελληνικού αστυνομικού οι οποίες διαδραματίζονται καλοκαίρι (και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα).

"Φευγαλέο και Αιώνιο": Μια εικαστική περιπλάνηση στον κύκλο της ζωής και του θανάτου

Η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective αναζητά την αέναη σχέση ανάμεσα στο φθαρτό και το αιώνιο, μέσα από έργα που εμπνέονται από το κυκλαδικό φως και την αρχέγονη παράδοση της Νάξου.

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα

Νέες παραγωγές σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Ανάγνωση ενάντια στο καλοκαίρι: Βιβλία για να μην διαβάσετε φέτος

Δεν υπάρχουν λίστες. Δεν υπάρχουν καν βιβλία. Υπάρχουν μόνο φράσεις που σώζονται από κάποια κείμενα τα οποία διέσχισαν κάποτε το κεφάλι μας, καθώς και μερικές προσωπικές ιστορίες που μένουν με αφορμή τη μία ή την άλλη ανάγνωση (και δεν ενδιαφέρουν κανέναν). Μόνο οι χαμένοι διαβάζουν το καλοκαίρι. Οι υπόλοιποι κάνουν βουτιές. Σιχαίνομαι τις βουτιές.