"Φευγαλέο και Αιώνιο": Μια εικαστική περιπλάνηση στον κύκλο της ζωής και του θανάτου

Η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective αναζητά την αέναη σχέση ανάμεσα στο φθαρτό και το αιώνιο, μέσα από έργα που εμπνέονται από το κυκλαδικό φως και την αρχέγονη παράδοση της Νάξου.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Στα μέσα Σεπτεμβρίου (18-29/9), κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία, η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective παρουσιάζει την εικαστική έκθεση "Φευγαλέο και Αιώνιο", στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου - πρώην Σχολή Ουρσουλινών. Πέντε καλλιτέχνιδες (Ειρήνη Άψυχου, Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου, Μάρσυ Συρεγγέλα) εμπνέονται από το Κυκλαδικό Φως σκιαγραφώντας την πορεία μιας διαδρομής που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Η φύση, η συνείδηση και η ζωή βρίσκονται σε μια συνεχόμενη αλλαγή, η οποία εμπεριέχει ταυτόχρονα τα στοιχεία της φθοράς και της εξέλιξης. Μέσω αυτής της θεματικής, οι καλλιτέχνιδες στοχάζονται στην αέναη μυστικιστική σχέση ζωής και θανάτου. Σκοπός της έκθεσης είναι να ανοίξει ένα διάλογο επάνω στο τι είναι "το τέλος και η αρχή", οπτικοποιώντας την έννοια της αναγέννησης.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Η ομάδα εργάζεται 3 χρόνια πάνω στις έννοιες "Έρωτας - Θάνατος – Δημιουργία". Το πρώτο έτος του συλλογικού έργου αφιερώθηκε στην θεματική της Δημιουργίας, με την έκθεση "Είσαστε τα μάτια μέσα από τα οποία η Δημιουργία Γνωρίζει τον Εαυτό της", στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον Ιούνιο του 2022. Το δεύτερο έτος πραγματοποιήθηκε η έκθεση "Έρωτας Γεφυροποιός", για την έννοια του Πνευματικού Έρωτα, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2023. Φέτος, στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματευόμαστε το θάνατο και την αναγέννηση, στην παρούσα έκθεση, "Φευγαλέο και Αιώνιο" στην καρδιά των Κυκλάδων.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Οι κοινές αναζητήσεις, οι ζωές δυο εκ των μελών της ομάδας, που ζουν μόνιμα στη Νάξο και η δυναμική του τόπου, συντέλεσαν στο να αναπτυχθεί το παρόν θέμα, που συνδέει τη συλλογική μνήμη του νησιού με την μελέτη της ομάδας. Με αφορμή την ιστορία οι καλλιτέχνες συναντιούνται και συνομιλούν με το μύθο της Κόρης Περσεφόνης που ενώνει τους δύο κόσμους. Οι καλλιτέχνες συνδέουν τον μύθο με την ιδέα της ψυχής που ενώνει τον πάνω και τον κάτω κόσμο, μέσα από την ένωση του πνευματικού και του υλικού. Ο μύθος συμβολίζει την αλλαγή και τη μεταμόρφωση, με τον θάνατο να είναι απλώς μια νέα αρχή σε άλλο επίπεδο της ύπαρξης.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Στην πορεία μιας έρευνας που στόχο έχει να διευρύνει την αντίληψη μας ως προς το θέμα, θέτονται τα εξής ερωτήματα: Τι σημαίνει θνητότητα και αθανασία για τον σημερινό άνθρωπο; Πως προσεγγίζουμε μια ματιά αφοβίας ως προς το μόνο βέβαιο και αναπόφευκτο; Οι καλλιτέχνιδες συναντιούνται σε μια κοινή παραδοχή: πως μέσα από το φθαρτό σώμα που υπόκειται στο χρόνο, η ψυχή ποθεί το βίωμα του αιώνιου.

Φευγαλέο και Αιώνιο

Τα έργα της έκθεσης ταξιδεύουν τη ματιά πάνω σε διαφορετικές υλικότητες και υφές, όπως το φως μέσα στο ναξιώτικο μάρμαρο, την αντανάκλαση του έγχρωμου γυαλιού, την απόκοσμη ελαφρότητα στη ζωγραφική μεταφορά ενός συμπαγούς βράχου. Ένα μεταλλικό τάμα ως σύμβολο θυσίας, μια ευοίωνη φλόγα στο κέντρο μιας δυστοπίας, ένα ευαίσθητο βλέμμα σε πορτραίτο και ένας φευγαλέος κομήτης. Όλα τα στοιχεία διηγούνται έναν άχρονο μύθο που εκτυλίσσεται μαζί με την ανθρώπινη ζωή και είναι πάντα σύγχρονος. Ένας μύθος που μας φέρνει κοντύτερα σε μια πτυχή της ζωής που η χρησιμότητά της είναι ανεκτίμητη αλλά συνήθως ξεχασμένη. 

Παράλληλα events

Στις 23/9 (12 μ.μ.) η Art of Life Collective προσκαλεί το κοινό σε μια διαλογιστική εμπειρία υπό τον ήχο του bendir, στο χώρο της έκθεσης.

Στις 25/9 (7 μ.μ.) ο μουσικός Νίκος Μαυρίδης θα παρουσιάσει σόλο συναυλία βιολιού στην Καθολική Μητρόπολη που βρίσκεται παραπλήσια του Πολιτιστικού Κέντρου.

Στις 27/9 (7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί γιορτή με live μουσική στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Εγκαίνια έκθεσης: 18/9 (7 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου - πρώην Σχολή Ουρσουλινών, 1ος όροφος, Χώρα Νάξου | 18-29/9 | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11 π.μ.-7 μ.μ., Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κλειστά | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Art Athina 2024: H μεγαλύτερη εικαστική συνάντηση της πόλης επιστρέφει στο Ζάππειο

Το κορυφαίο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του, προσκαλώντας το φιλότεχνο κοινό να εξερευνήσει τις σύγχρονες τάσεις της τέχνης και του design, με τη συμμετοχή 71 αιθουσών τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2024

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Γαΐτη - Σίμωσι στην Ίο: Ένα όραμα που γίνεται πραγματικότητα

Μετά από δεκαετίες αφοσίωσης και συλλογικών προσπαθειών, το Μουσείο ανοίγει τις πόρτες του, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση ενός οράματος που τιμά τη μνήμη και το καλλιτεχνικό έργο των δύο διακεκριμένων καλλιτεχνών σε έναν τόπο που τους ενέπνευσε βαθιά.

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου έρχεται στο Πεδίον του Άρεως

Τον Σεπτέμβρη, η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη σημαντική διοργάνωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου που φιλοξενείται στο μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας.

"Ψαλμικά": Μια συνομιλία τέχνης και τεχνητής νοημοσύνης του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού

Η γκαλερί CAN παρουσιάζει την έκθεση "Ψαλμικά" του Μανώλη Δασκαλάκη Λεμού, συνδυάζοντας παραδοσιακή και ψηφιακή τέχνη για μια πρωτότυπη καλλιτεχνική εμπειρία.

Μυστήρια στον ήλιο: 5 αστυνομικά του Γιάννη Μαρή με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι

Με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Μπέκα ή χωρίς, αυτές είναι πέντε ιστορίες του "πατέρα" του ελληνικού αστυνομικού οι οποίες διαδραματίζονται καλοκαίρι (και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα).

Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός: Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα

Νέες παραγωγές σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα.

Ανάγνωση ενάντια στο καλοκαίρι: Βιβλία για να μην διαβάσετε φέτος

Δεν υπάρχουν λίστες. Δεν υπάρχουν καν βιβλία. Υπάρχουν μόνο φράσεις που σώζονται από κάποια κείμενα τα οποία διέσχισαν κάποτε το κεφάλι μας, καθώς και μερικές προσωπικές ιστορίες που μένουν με αφορμή τη μία ή την άλλη ανάγνωση (και δεν ενδιαφέρουν κανέναν). Μόνο οι χαμένοι διαβάζουν το καλοκαίρι. Οι υπόλοιποι κάνουν βουτιές. Σιχαίνομαι τις βουτιές.