Summer Polarities Rethymno: 8 καλλιτέχνες εμπνέονται από την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί

Οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.

Summer Polarities Rethymno

Την Παρασκευή, 9 Αυγούστου (8-10 μ.μ.), παρουσιάζεται στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά στο Ρέθυμνο, η performance Summer Polarities Rethymno. Συμμετέχουν οκτώ διεθνείς καλλιτέχνες: Jorge Cabieses-Valdes (Χιλή), Μαρία Γλύκα (Ελλάδα), Jim Hobbs (Ηνωμένο Βασίλειο/ΗΠΑ), Μαρία Καραντζή (Χιλή/Ελλάδα), Andrew Knight-Hill (Ηνωμένο Βασίλειο), Emma Margetson (Ηνωμένο Βασίλειο), Brona Martin (Ηνωμένο Βασίλειο) και Βασίλης Βλασταράς (Ελλάδα), που δημιουργούν εικαστικά έργα – εγκαταστάσεις, διευρυμένου κινηματογράφου χρησιμοποιώντας φιλμ 16mm, ψηφιακές προβολές, γλυπτικά στοιχεία, performance και διάφορα ηχητικά εργαλεία.

Στην performance που σχεδιάστηκε ειδικά για το Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, το οποίο παραχώρησε ευγενικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.

Σε αυτό το σκηνικό, οι καλλιτέχνες εμπνέονται από τη ζωντανή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί. Ενσωματώνουν εικόνες και ήχους που αποτυπώνουν την ουσία της περιοχής κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Η εκδήλωση αντανακλά το πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης, με ήχους από τους πολυσύχναστους δρόμους, τα κύματα που χτυπούν την ακτή και τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις ντόπιων και επισκεπτών σε μια βραδιά με εικαστικές προτάσεις, βίντεο, φιλμ, ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς και ζωντανές performance.

Η performance θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Polarities που οργανώνει το ΙΑ΄Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στους χώρους του Καλλιτεχνικού Σταθμού της ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο. 

Polarities είναι το όνομα που δόθηκε σε μια βασική ομάδα διεθνών καλλιτεχνών, στόχος της οποίας είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο καλλιτέχνες και από τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται δημιουργικά, εξετάζοντας την έννοια της "πολικότητας" σε πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά πλαίσια. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου και  από ποικίλα ακαδημαϊκά υπόβαθρα: το Sound/Image Research Centre του Πανεπιστημίου του Greenwich, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Χιλής, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Κολλέγιο Βακαλό της Αθήνας.

Εκδηλώσεις των Polarities παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαντιάγο (Χιλή), στο Φεστιβάλ Sound/Image 2023 στο Πανεπιστήμιο του Greenwich στο Λονδίνο και στο Θέατρο Ίριδα στην Αθήνα.

Το Summer Polarities Rethymno παρουσιάζεται στην πόλη του Ρεθύμνου με την υποστήριξη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης - Δημοτική Πινακοθήκη "Λ. Κανακάκις", υπό την αιγίδα του Δήμου Ρεθύμνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2024

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Λακήθρα έφερε στο φως προϊστορικά φρέατα με τελετουργικά ευρήματα

Η ανασκαφή στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς έφερε στο φως δύο προϊστορικά φρέατα, αποκαλύπτοντας τελετουργικές πρακτικές και επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ιστορική θέση του νησιού.

Τρεις απαραίτητες στάσεις στο Μουσείο Ακρόπολης

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου είναι, μεν, εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι η μοναδική που αξίζει να δείτε.