"Ιστορίες της Βελόνας": Ένα ταξίδι χρωμάτων μέσα από κεντήματα

Τα εικαστικά κεντήματα της Ιφιγένειας Σδούκου παρουσιάζονται στον Χώρο Τέχνης "Ώχρα Μπλε" στη Λήμνο.

Σδούκου

Ο Χώρος Τέχνης "Ώχρα Μπλε" στη Λήμνο, παρουσιάζει την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 την έκθεση "Ιστορίες της Βελόνας / Tales of the needle" με τα εικαστικά κεντήματα της Ιφιγένειας Σδούκου.

"…Οι συνθέσεις της παραπέμπουν σε μεσαιωνικές ταπισερί και εικονογραφημένα χειρόγραφα-κώδικες με τη διάχυτη μυστικιστική ατμόσφαιρα, την αισθητική και τον έντονα διακοσμητικό τους χαρακτήρα. Πρόκειται για συνθέσεις που διακρίνονται για τις σχεδιαστικές αξίες και τις ζωγραφικές τους ποιότητες, την εξαιρετική λεπτότητα των χρωματικών τόνων και την ακρίβεια των λεπτομερειών, την ξεχωριστή ευαισθησία και την ποιητική της απόδοσης των θεμάτων, τη δεξιοτεχνία της τεχνικής και την υφή του υλικού τους. Εικόνες -προαιώνια και διαχρονικά σύμβολα που διατρέχουν εποχές και πολιτισμούς- εμφανίζονται στις λευκές επιφάνειες των υφασμάτων για να "αφηγηθούν" πρωτότυπες ιστορίες μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις και απρόσμενους συνδυασμούς…

Σδούκου
Άρτεμις, 2019, κέντημα στο χέρι, 200 x 90 εκ

Σε ευθεία αντιστοιχία με ψυχικές και συναισθηματικές δυναμικές, η Ιφιγένεια Σδούκου παρουσιάζει τη σκηνή ενός θεάτρου της ανθρώπινης κατάστασης σε έργα που τα χαρακτηρίζει η λυρική διάθεση και το ρομαντικό πνεύμα, σε έργα όπου το απροσδόκητο συμβιώνει με μια διακριτή αίσθηση του χιούμορ…" αναφέρει ο Ιστορικός της Τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Σδούκου
Πρόσωπα 1, 2023, κέντημα στο χέρι, 15,3 x 8,3 εκ

Με σπουδές ζωγραφικής και χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, η Ιφιγένεια Σδούκου έχει διδάξει εικαστικά στην Β/βάθμια εκπαίδευση. Έλαβε το βραβείο της 6ης Τριενάλε Υφαντικής Τέχνης, Novi Sad  Σερβία 2017, ενώ έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει συνεργαστεί σαν εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο Ανέμη.

Info: Χώρος Τέχνης "Ώχρα Μπλε" Ι 6/8 - 30/9 Ι Δευτ. - Σαβ. 10 π.μ. - 2 μ.μ. & 7 μ.μ. - 10.30μ.μ. Ι Κυρ. 7 μ.μ. - 10.30μ.μ.

© Φωτογραφία εξωφύλλου: Παγίδα, 2021, κέντημα στο χέρι, 70 x 50 εκ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.