Τρεις απαραίτητες στάσεις στο Μουσείο Ακρόπολης

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου είναι, μεν, εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι η μοναδική που αξίζει να δείτε.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε

Η θερινή σεζόν είναι αδιαμφισβήτητα η πιο πολυάσχολη για το προσωπικό του Μουσείου Ακρόπολης, γεγονός που συχνά αποθαρρύνει τους Αθηναίους από το να το επισκεφθούν, καθώς δικαιολογημένα προτιμούν να αποφύγουν την τουριστική κίνηση και τον συνωστισμό. Ωστόσο, τώρα που μπαίνει ο Αύγουστος και με την ελπίδα ότι η ελληνική πρωτεύουσα δεν θα είναι τόσο θορυβώδης στα κεντρικά τις καθημερινές, αξίζει να κάνετε μια γρήγορη βόλτα στο μουσείο για να χαζέψετε τρεις νέες εκθέσεις. Δεν θέλουμε να σας προκαλέσουμε FoMO, όμως δύο από αυτές τις εκθέσεις θα είναι διαθέσιμες για περιορισμένο διάστημα, οπότε σας συμβουλεύουμε να τις επισκεφθείτε άμεσα, αν μείνετε στην πόλη για τις εναπομείναντες καλοκαιρινές διακοπές.

Πρώτη στάση η φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe, "Χαίρε Ξένε – Στη Χώρα των Ονείρων". Η νέα συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού έχει στόχο την ανάδειξη μίας αλλιώτικης Ελλάδας, εκείνης των πρώτων μεταπολεμικών και μεταγενέστερων χρόνων, όπως απαθανατίσθηκε από τον διάσημο Αμερικανό φωτογράφο. Οι ασπρόμαυρες και έγχρωμες εικόνες που κοσμούν την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Ακρόπολης είναι μία ωδή στο ελληνικό τοπίο και μια ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την πλούσια πολιτιστική μας παράδοση.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
"Χαίρε Ξένε - Στη Χώρα των Ονείρων"
Παρθενώνας και Βύρωνας
© Πάρις Ταβιτιάν
"Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας"

Στο φουαγέ του μουσείου βρίσκεται ένα ακόμη αφιέρωμα, που σχετίζεται περισσότερο με τη μόνιμη συλλογή του μουσείου. Ποια είναι, άραγε, η σχέση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα με τον Λόρδο Βύρωνα; Η μικρή συμβολική έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας", με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή, μας δίνει όλες τις απαντήσεις, αποκαλύπτοντας ένα στοιχείο που συμβάλλει εύγλωττα στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Λόρδου Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το ιστορικό αυτό αντικείμενο έγινε αφορμή για μια ακόμα συζήτηση και κατάρριψη του επιχειρήματος ύπαρξης "φιρμανιού" του Λόρδου Έλγιν, μέσω του οποίου υποτίθεται ότι του επιτράπηκε να αφαιρέσει τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Μουσείο Ανασκαφής
© Studio Panoulis
Μουσείο Ανασκαφής

Διαβάστε Επίσης

Αφού περιηγηθείτε στις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου, μην παραλείψετε να δείτε το νεοσύστατο "μίνι μουσείο" που εγκαινιάστηκε στις νότιες παρυφές του χώρου αρχαιολογικής ανασκαφής. Το Μουσείο Ανασκαφής άνοιξε με αφορμή τα 15 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης και φιλοξενεί 1.150 αντικείμενα, κατάλοιπα ανθρώπων που έζησαν στην Αθήνα για περισσότερο από 4.500 χρόνια. Τα εκθέματα, χωρισμένα θεματικά και χρονολογικά, προβάλλουν διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής των κατοίκων μιας αρχαίας γειτονιάς: τη ζωή στο σπίτι και την οργάνωση του νοικοκυριού, τις δραστηριότητες των ανδρών, των γυναικών, των παιδιών, τους τρόπους που διασκέδαζαν, επικοινωνούσαν και συναλλάσσονταν, τους χώρους που εργάστηκαν και δημιούργησαν, τους χώρους που λάτρεψαν τους θεούς τους.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα

  • Αφιερώματα

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης «φιρμανιού» του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon. Η έκθεση παρουσιάζεται στο φουαγέ του μουσείου.

Robert McCabe. Χαίρε Ξένε - Στη Χώρα των Ονείρων

  • Φωτογραφία

Μια αναδρομή στην «ελληνική περίοδο» του φωτογράφου Robert McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στην ανάδειξη της αυθεντικότητας, του πολιτισμού, της ιστορίας, της ομορφιάς και τους ανθρώπους στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/08/2024

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.

Αρχαιολογική ανακάλυψη στη Λακήθρα έφερε στο φως προϊστορικά φρέατα με τελετουργικά ευρήματα

Η ανασκαφή στη Λακήθρα της Κεφαλονιάς έφερε στο φως δύο προϊστορικά φρέατα, αποκαλύπτοντας τελετουργικές πρακτικές και επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ιστορική θέση του νησιού.

Summer Polarities Rethymno: 8 καλλιτέχνες εμπνέονται από την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα του Ρεθύμνου και την αρχιτεκτονική του Καρά Μουσά Πασά Τζαμί

Οι καλλιτέχνες θα εξερευνήσουν την επιτελεστική φύση των ατομικών τους έργων και θα δημιουργήσουν ένα νέο συνεργατικό έργο που ανταποκρίνεται στο Ρέθυμνο και το περιβάλλον του.