"Ο Ανυπόφορος γκάουτσο": Το τελευταίο βιβλίο του Ρομπέρτο Μπολάνιο

Οι αναγνώστες καλούνται να βυθιστούν σε έναν κόσμο όπου η λογοτεχνία, η τέχνη και η αναζήτηση της αλήθειας συγχωνεύονται σε μια αποκαλυπτική και ειρωνική εξερεύνηση της πραγματικότητας και του θανάτου.

Ο_Ανυπόφορος_γκάουτσο

Οι εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν το βιβλίο του συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο με τίτλο "Ο Ανυπόφορος γκάουτσο". Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο που ο συγγραφέας άφησε έτοιμο προς έκδοση και αποτελείται από τέσσερα διηγήματα και δύο διαλέξεις. Κυκλοφόρησε το 2003 και την επόμενη χρονιά βραβεύτηκε με το βραβείο αφήγησης Altazor. Στα διηγήματα που περιλαμβάνει ξεχωρίζει το υποδειγματικό ύφος ειρωνείας και μερικά χαρακτηριστικά "κλειδιά" στο έργο του Μπολάνιο, η ίδια η λογοτεχνία ως λογοτεχνικό θέμα, η αστυνομική πλοκή, ένα παιχνίδι αναφορών στον Κάφκα, η τέχνη ως εμμονή, η αναζήτηση μιας αλήθειας που φαίνεται απαραίτητη μόνο σε όσους την αναζητούν, η απομυθοποίηση της πραγματικότητας και του θανάτου.

Δύο ομιλίες που έγραψε ο Μπολάνιο για υποτιθέμενες διαλέξεις συμπληρώνουν τον τόμο. Στο "Λογοτεχνία + Ασθένεια = Ασθένεια", μια ανέκδοτη ιστορία δίνει αφορμή για έναν συλλογισμό πάνω στην ασθένεια και στο θάνατο. Το "Μύθοι του Κθούλου", από την άλλη, προσφέρει μία ενδιαφέρουσα ματιά, προσωπική και κριτική, στο λογοτεχνικό ισπανόφωνο πανόραμα του καιρού μας.

Σε μετάφραση Κρίτωνα Ηλιόπουλου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Υπουργείο Πολιτισμού: πώς θα είναι η Αρχαία Αγορά μετά την αναβάθμισή της

Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2024

Πέθανε η ποιήτρια και μεταφράστρια Τζένη Μαστοράκη

Η Μαστοράκη άνηκε στην περιβόητη γενιά του ’70 και ήταν μία από τους πολλούς συγγραφείς που σημάδεψαν την ελληνική λογοτεχνία τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

"ζητήματα φωτός": O Θανάσης Μακρής αναμετράται με τη μοναξιά

Πίνακες για την μοναξιά και τις δυσκολίες εμπνευσμένοι από πλοία και εκκλησίες παρουσιάζει ο ζωγράφος στην Γκαλερί Σκουφά.

Tracey Moffatt, "Τέταρτος": η καλλιτέχνις που απαθανάτισε όπως καμιά άλλη τους τέταρτους των Ολυμπιακών Αγώνων

Στον απόηχο του αγώνα του Απόστολου Χρήστου που τερμάτισε τέταρτος, "για μια χεριά" στον τελικό των 100μ. ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι ξαναθυμόμαστε την ιστορία πίσω από μια εμβληματική σειρά φωτογραφιών.

Αποχαιρετώντας τη σπουδαία συγγραφέα Edna O’ Brien

Η Ιρλανδή χρονικογράφος έφυγε από τη ζωή στα 93 της.

Kirios Criton, "Σπεύδε βραδέως"

Βρεθήκαμε με αφορμή το καινούριο project του art & interior designer, το ξενοδοχείο Vision Omonia και την 7X7 Gallery που λειτουργεί μέσα σε αυτό. Είπαμε τα πάντα.

Κινηματογραφικό αφιέρωμα για τον εκλιπόντα καλλιτέχνη Bill Viola ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Ο πρωτοπόρος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή τον περασμένο μήνα και το CINEFIX τον τιμά με μια ξεχωριστή κινηματογραφική βραδιά.