Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Υφαίνοντας το Μέλλον VII

Ο Δήμος Ύδρας διοργανώνει την ομαδική έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα", της οποίας τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στους 15 χώρους που εκτείνεται η έκθεση.

Η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον" ήταν ένα work in progress project, ένα ανοιχτό εργαστήρι ιδεών, που προσπάθησε να  δημιουργήσει έναν διάλογο μεταξύ Ελληνίδων εικαστικών, με στόχο να ενώσει τις γυναίκες από το παρελθόν στο μέλλον, αφού η χειρωναξία των προγόνων μας, μέσα από το βλέμμα και τα μέσα των σύγχρονων καλλιτεχνιδών, μετατράπηκε σε σύγχρονη τέχνη, που αγγίζει και καυτηριάζει ζητήματα σημαίνουσας σημασίας.

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Άρτεμις Αλκαλάη, ‘’Το Ταξίδι’’, Μικτή Τεχνική, Διαστάσεις
Μεταβλητές

Έχοντας έτσι διανύσει μία μεγάλη διαδρομή με καλλιτέχνιδες και χώρους που εναλλάσσονταν, κλείνει τον κύκλο της στην Ύδρα σε 15 διαφορετικούς χώρους, δημιουργώντας ένα πλέγμα σχέσεων και προβληματισμών σε ένα θέμα που ξεκίνησε το 2019 με την πεποίθηση ότι πολλά άλλαξαν στον κόσμο των γυναικών, στην οικία και στις διαπροσωπικές σχέσεις καταλήγει το 2024, να ερευνά τις διαστάσεις ενός σύγχρονου τραύματος που απορρέει από τις πρακτικές των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών μιας σχεδόν πολεμικής εποχής μετά την οικονομική κρίση και την μακρά περίοδο εγκλωβισμού λόγω Covid, όπου η έμφυλλη βία και οι γυναικοκτονίες αναδύθηκαν στο προσκήνιο δημιουργώντας νέα ερωτηματικά που καλούνται οι καλλιτέχνιδες να εξετάσουν σε αυτά τα πεδία μέσα από το τελευταίο μέρος της "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα".

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Σπυριδούλα Πολίτη, Σεντόνια της προίκας, 2001-2010, Γυψαρισμένα παπούτσια, Ύφασμα και Νήματα, Διαστάσεις μεταβλητές (Ιδιωτική Συλλογή)

Αφετηρία της έκθεσης ήταν η Αθήνα τον Ιούνιο του 2019 όπου συμμετείχαν 20 καλλιτέχνιδες, σε μία εποχή που οι αναζητήσεις γύρω από το θέμα, ήταν ανύπαρκτες, που όμως ενδιέφεραν ιδιαιτέρως την εμπνεύστρια και επιμελήτρια του project  Έφη Μιχάλαρου, η οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει "Συνάντησα την Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni τον Ιανουάριο του 1996 και έζησα 3 ολόκληρους μήνες, δίπλα της, καθημερινά, στον εκθεσιακό χώρο "Νίκος Κεσσανλής", στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της, αφού το βράδυ ήταν συνδεδεμένη με μία συσκευή χαρτογράφησης της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, που κατέγραφε τα όνειρά της και το πρωί ύφαινε στον δικό της μεταμοντέρνο αργαλειό την κουβέρτα με την οποία σκεπαζόταν, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι κάποια στιγμή, θα οργανώσω μια έκθεση με γυναίκες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους και υλικά με νέες μεθόδους".

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Βάλια Καραπιδάκη, Το πέπλο της Ρέας, 2024, Μικτή τεχνική,
Διαστάσεις μεταβλητές

Ο κύκλος, όπως και οι αναζητήσεις που άνοιξε το "Υφαίνοντας" ήταν ευρύς, γι’ αυτό και απλώθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό από στην Λάρισα, "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙ" και την Δημοτική Πινακοθήκη- Μουσείο Γ.Ι.  Κατσίγρα, στα Σκόδρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη και εν συνεχεία στο COD τον εκθεσιακό χώρο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου, στα Τίρανα το "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙΙ",  μέχρι το Παρίσι "Υφαίνοντας το Μέλλον IV"  και το Ελληνικό Σπίτι, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του εξωτερικού και αυξάνοντας τις καλλιτέχνιδες από 20 στις 50. Λειτούργησε και λειτουργεί ως παζλ, που οι ψηφίδες του συντείνουν στην δημιουργία της εικόνας και του ρόλου που έπαιξαν οι γυναίκες στην ιστορία, την κοινωνία και την οικονομία.

Ως ένα πρώτο πέρασμα από την Ύδρα, πραγματοποιήθηκε το "Υφαίνοντας το Μέλλον V", στην Δημοτική Αγορά με 25 καλλιτέχνιδες και την Υποστήριξη της ΚΕΔΥ και του Δήμου Ύδρας, στην Σαλαμίνα,  τόπο καταγωγής της επιμελήτριας, από όπου ξεδιπλώνεται το νήμα της ιστορίας, προσωπικής και συλλογικής στη Λαογραφική Στέγη, με 22 καλλιτέχνιδες και αρκετά καινούργια έργα, πραγματοποιήθηκε το "Υφαίνοντας το Μέλλον  VI" με στόχο να δημιουργηθεί ένας γόνιμος διάλογος με το χώρο και τα αντικείμενα-κειμήλια και την παράδοση που μεταφέρει και μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές με το σύγχρονο εικαστικό αφήγημα.

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Ελένη Μανωλαράκη, Θεραπευτικές ασκήσεις για το
τραύμα της σύγχρονης εθνικής μας υποτέλειας, 2024,
Υφάσματα, κεντήματα, χαρτί, τέμπερα, βότανα. Διαστάσεις
μεταβλητές από 60 μέχρι 120 εκ

Ο κύκλος ολοκληρώνεται με το "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" με τις περισσότερες καλλιτέχνιδες που έχουν συμμετάσχει σε αυτή την διαδρομή στην Ύδρα και σε πολλούς διαφορετικούς χώρους θεσμικούς και μη. Απλώνεται έτσι από την Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη και Οικία & Ατελιέ Τέτση, μικρούς και μεγαλύτερους χώρους εστίασης, καταστήματα, γραφεία και ξενοδοχεία, με στόχο να συνδέσει το δημόσιο με το ιδιωτικό και το οικείο με το ανοίκειο με ένα ευρύτερο κοινό, ως προάγγελος μιας Biennale που έπεται θα σταχυολογεί και θα συνοψίζει κάθε δύο χρόνια την σημασία του τόπου, του τοπίου και της εντοπιότητας, μέσα από την σύγχρονη τέχνη.

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Ιάνθη Αγγελίογλου, Το σημειωματάριο, 2010, χειροποίητος
μάλλινος τάπιτας, 42×29,5εκ

Συμμετέχουν οι: Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Ειρήνη Βαζούκου, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Πέννυ Γκέκα, Μαρία Γρηγορίου, Μπέτυ Ζέρβα, Μαρία Ζυγομαλά, Ευγενία Ευσταθίου, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Βάλια Καραπιδάκη, Μαριγώ Κάσση, Κατερίνα Κοκκινάκη, Ευδοκία Κύρκου, Εύη Κυρμακίδου, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Δέσποινα Κωνσταντίνου, Μαρία Λαγού, Ελένη Μανωλαράκη, Κυριακή Μαυρογεώργη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Βίκη Μπέτσου, Βασιλική Μυλωνά, Αγγέλικα Παναγιωτίδου, Δέσποινα Πανταζή, Βιβή Περυσινάκη, Μαργαρίτα Πέτροβα, Σπυριδούλα Πολίτη, Ζωγραφιά Ποπώλη, Άρτεμις Ποταμιάνου, Κατερίνα Ριμπατσιού, Ιφιγένεια Σδούκου, Χρύσα Σκορδάκη, Φανή Σοφολόγη, Ελευθερία Στόικου, Κωνσταντίνα Συλίκου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Έλλη Χρυσίδου, Θάλεια Χιώτη.

Υφαίνοντας το Μέλλον VII
Ζωγραφιά Ποπώλη, Τα νήματα της μνήμης Πράξη II
‘Έρως και ψυχή”, Κλωστές, μαρκαδόροι, κάρβουνο,
ακρυλικά σε καμβά, δαντέλα, 100Χ78 εκ

Η  έκθεση εκτείνεται σε 15 διαφορετικούς χώρους στην Ύδρα: Ιστορική Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, Οικία & Ατελιέ Τέτση, Hydroussa Hotel, Mistral Hotel, Phaedra Hotel, Ippokampos Hotel, Kashish Hydra, Manna - Cook House, Η Ωραία Ύδρα, Οίκος Αμυγδαλωτών Τσαγκάρης, Nesea Boutique Apartments, Λογιστικό Γραφείο K. I. Αναστόπουλος & Συνεργάτες, Elena Votsi, Papagalos Cocktail Bar.

Παράλληλα σε ένα special event θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη μία σειρά από performances από τις συμμετέχουσες εικαστικούς, θα προβληθούν βίντεο και θ’ ακολουθήσει διάλογος της επιμελήτριας με τις εικαστικούς και το κοινό πάνω στο θέμα: "Γυναικεία Εργασία και Οικοτεχνία από την Αρχαιότητα και την Κλωθώ μέχρι σήμερα. Πρακτικές και τακτικές, πως αυτές άλλαξαν, μετεξελίχθηκαν ή αλλοιώθηκαν".

Info: 24/7 - 25/8/2024 | Οικία Λαζάρου Κουντουριώτη και Οικία & Ατελιέ Τέτση: Δευτ-Κυρ. 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Λογιστικό Γραφείο K. I. Αναστόπουλος & Συνεργάτες: Δευτ.-Παρ. 10 π.μ. - 1.30 μ.μ. & 5 -8 μ.μ. | Papagalos Cocktail Bar: Δευτ-Κυρ. 8-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.