Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Road trip στην Άγρια Δύση Ροζίτα Σπινάσα © Ροζίτα Σπινάσα

Ολόχρυσα χωράφια γεμάτα αραβοσίτια που κινούνται ρυθμικά στο φύσημα του ανέμου, μια μοτοσυκλέτα που τρέχει παράλληλα με τη φωτιά, βενζινάδικα με πινακίδες που λειτουργούν σαν σηματωροί στη μέση του πουθενά, αυτοκίνητα εγκαταλειμμένα σε μια αόριστη θέση στον τόπο και τον χρόνο, κράμα μιας αμφιλεγόμενης και ακριβώς γι’ αυτό, απολύτως γοητευτικής αισθητικής. Δίπλα σ’ αυτά όλα, οι παραθεριστές του δειλινού και της ρακέτας ξεπροβάλλουν ως οι μόνοι αδιαπραγμάτευτοι εραστές του ελληνικού καλοκαιριού, που αφήνονται να αιχμαλωτιστούν για πάντα στο κλικ μιας ανεμελιάς ιδανικής κι απροκάλυπτα ευάλωτης.

Κάτω από το αραχνοΰφαντο πέπλο της ζεστής ώχρας, οι φωτογραφίες της Ροζίτας Σπινάσα, που παρουσιάζει στην έκθεση "Road trip στην Άγρια Δύση", παίρνουν τη μορφή μικρών εξομολογητικών χρονικών που όλα μαζί συνθέτουν τα κομμάτια ενός πολυδιάστατου παζλ. Με ανεκρίζωτη την επιθυμία της αναζήτησης νοήματος στον τόπο καταγωγής που εκτυλίσσονται τα καλοκαίρια της στον Νομό Ηλείας, η φωτογράφος ξεδιπλώνει εικόνες βγαλμένες από ένα κράμα ρετρό νοσταλγικής διάθεσης που κάποτε μπορεί να αγγίξει την αμφισημία.

Road trip στην Άγρια Δύση Ροζίτα Σπινάσα
© Ροζίτα Σπινάσα

Αυτή η εγγύτατη αίσθηση του οικείου είναι η προσωπική κι ολότελα αυτοεξομολογητική κατάθεση του βιώματος που μετουσιώνεται σε μνήμη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα λαϊκά και τη ροκ, τις αμερικάνικες b-movies και το διήγημα που αντλεί από τη γεμάτη δεξαμενή της ελληνικής επαρχίας. 

Road trip στην Άγρια Δύση Ροζίτα Σπινάσα
© Ροζίτα Σπινάσα

Road trip στην Άγρια Δύση Ροζίτα Σπινάσα
© Ροζίτα Σπινάσα

Μέσα στον φακό καθρεφτίζεται το είδωλο ενός κόσμου σκληρού και συνάμα τρυφερού, που δεν αποκωδικοποιείται μεμιάς παρά μόνο μέσω του στιγμιαίου και του θραύσματος, ενός κόσμου που ενώ έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί, οι αρμοί του αρνούνται να διαρραγούν οριστικά. Αυτή είναι η ύψιστη παρηγοριά που μπορεί να προσφέρει η τέχνη. Ακολουθώντας τα χνάρια που αφήνει πίσω του κι αποτυπώνοντάς τα στο φωτογραφικό χαρτί, η Ροζίτα Σπινάσα τον συναρμολογεί, τον επαναπροσδιορίζει και τον ανανεώνει.

Info: Ξενοδοχείο DEXAMENES, παραλία Κουρούτας | 25/6-30/10

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".