Το Athens Digital Arts Festival γιόρτασε 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης

Το ADAF 2024: Techno(s)cene ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον ψηφιακό πολιτισμό, που τίμησε την πλούσια ιστορία του φεστιβάλ και της ευρύτερης σκηνής της ψηφιακής τέχνης.

Athens Digital Arts Festival 2024

Το Athens Digital Arts Festival ολοκλήρωσε με επιτυχία την επετειακή του διοργάνωση, γιορτάζοντας για έντεκα μέρες στην καρδιά της Αθήνας 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης μαζί με 9.500 επισκέπτες και επισκέπτριες. Υπό τον τίτλο "Techno(s)cene", το 20ο Athens Digital Arts Festival μετέτρεψε τα πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, την Πλατεία Δικαιοσύνης και το Εθνικό Θέατρο – Θέατρο REX σε έναν ζωντανό κόμβο για την ψηφιακή καινοτομία στη σύγχρονη τέχνη που εντυπωσίασε το κοινό όσο καμία άλλη χρονιά.

Το ADAF 2024: Techno(s)cene παρουσίασε μία γκάμα 350 έργων 305 καλλιτεχνών από 76 χώρες, που επιλέχθηκαν από περισσότερες από 3.000 προτάσεις που υποβλήθηκαν μέσω του ανοιχτού καλέσματος συμμετοχής, καθώς και επιλεγμένους καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν από την επιμελητική ομάδα του φεστιβάλ, ολοκληρώνοντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα.

Athens Digital Arts Festival 2024

Το κοινό περιηγήθηκε ανάμεσα σε εμβυθιστικές εμπειρίες μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις (installations), έργα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (VR/AR/XR), ψηφιακές εικόνες (digital image), διαδικτυακή τέχνη (web art) και εγκαταστάσεις βίντεο (video installations). Το φεστιβάλ παρουσίασε επίσης συλλογές video art και animation με διαφορετικές θεματικές, προβολές έργων που ξεχώρισαν στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ ψηφιακών τεχνών (festivals of the world), όπως η Ars Electronica και το The WOW στο The New Museum of Networked Art, αλλά και ένα ευρύ πρόγραμμα ζωντανών δράσεων, συμπεριλαμβανομένων περφόρμανς, συναυλιών, DJ sets, εργαστηρίων και ομιλιών. Στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών συνεργασιών που διαμορφώνει σε κάθε διοργάνωση, το ADAF ανέδειξε ανερχόμενους καλλιτέχνες από το Chengchi University της Ταιβάν και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Athens Digital Arts Festival 2024

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις του ADAF 2024 ήταν ο διαγωνισμός video mapping με τη συμμετοχή μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους. Αποτίοντας φόρο τιμής στο μέσο καταβολής του φεστιβάλ, τη βίντεο τέχνη, στην πιο σύγχρονη έκδοσή του—με την τεχνική mapping—, οι θεατές κάθε μέρα με τη δύση του ηλίου εμβυθίζονταν σε σόου φωτός, χρώματος και κινούμενης εικόνας στην όψη των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα. Νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε ο Παναγιώτης Τομαράς μετά από ψηφοφορία του κοινού.

Athens Digital Arts Festival 2024

Από τα πιο εμβληματικά έργα ήταν η μεγάλης κλίμακας υπαίθρια εγκατάσταση "Flux 2024" του Ksawery Kirklewski (PL) που έκανε πρεμιέρα στην Αθήνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης αλληλεπιδρούσαν ασταμάτητα με το έργο αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα σε αυτό, καθώς μέσα από έναν σένσορα μετατρέπονταν σε ψηφιακή εικόνα, συμμετέχοντας έτσι στο έργο-σχόλιο του καλλιτέχνη για τους κρυφούς αλγορίθμους που διαμορφώνουν ταχύτατα τις διαδικτυακές μας επαφές.

Athens Digital Arts Festival 2024

Μία από τις δράσεις που προκάλεσαν εξίσου το ενδιαφέρον του κοινού ήταν το ειδικό αφιέρωμα στις "Γυναίκες στην Video Art", που τίμησε μερικές από τις πιο σημαντικές δημιουργούς βίντεο τέχνης και ψηφιακών τεχνών, από την δεκαετία του ‘80 έως και σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των Shigeko Kubota, Pipilotti Rist και Judith Barry. Αναδεικνύοντας πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας που ήταν για χρόνια στο περιθώριο, το 20ο Athens Digital Arts Festival ανέδειξε το έργο και την επίδραση της γυναικείας ματιάς στην τέχνη.

Athens Digital Arts Festival 2024

Ξεχωριστές επίσης στιγμές προσέφερε η παράσταση "Uncanny Valley" των Rimini Protokoll, ένα έργο που εξερευνά την περίπλοκη σχέση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, μαγνητίζοντας το κοινό και κινητοποιώντας τη σκέψη για το μέλλον της τεχνολογίας. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ADAF 2024, στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου – Θέατρο Rex σκηνή "Ελένη Παπαδάκη", έναντι των πρώην δικαστηρίων, στις 24 και 25 Μαΐου, σε δύο sold-out παραστάσεις.

Athens Digital Arts Festival 2024

Παράλληλα, παιδιά και νεανικό κοινό έζησαν μια ξεχωριστή εμπειρία, με διαδραστικές εγκαταστάσεις και ένα παράλληλο πρόγραμμα δράσεων ειδικά σχεδιασμένων για αυτά, συμπεριλαμβανομένων προβολών animation αλλά και εργαστηρίων, στο πλαίσιο του ADAF Kids, διασφαλίζοντας ότι το φεστιβάλ είναι εκπαιδευτικό και συμπεριληπτικό για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Athens Digital Arts Festival 2024

Τέλος, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το closing event του φετινού φεστιβάλ: τη μουσική συναυλία της πρωτοπόρου ποπ καλλιτέχνιδας Τάμτα. Στην αυλή των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα, η Τάμτα ερμήνευσε για το κοινό του ADAF τραγούδια από το νέο της άλμπουμ και διασκευές μερικών από τα πιο αγαπημένα τραγούδια της διεθνούς μουσικής, σε ένα πειραματικό οπτικοκοακουστικό show με μια τέκνο διάσταση που διασκέδασε και συνεπήρε το κοινό.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival αποτέλεσε μια διοργάνωση ορόσημο για τις ψηφιακές τέχνες καθώς συμπύκνωσε την εξέλιξη του ψηφιακού πολιτισμού προσφέροντας μια κλεφτή ματιά στο τι πρόκειται να επακολουθήσει. "Είμαστε ενθουσιασμένοι με την επιτυχία του 20ου Athens Digital Arts Festival και βαθιά ευγνώμονες με την μεγάλη ανταπόκριση τόσο των καλλιτεχνών όσο και του κοινού" αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ. "Αυτή η διοργάνωση αποτελεί μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της ψηφιακής τέχνης και της ικανότητάς της να εμπνέει, να προκαλεί και να οραματίζεται ένα μέλλον όπου η τεχνολογία και η δημιουργικότητα συναντιώνται με πολλαπλούς τρόπους. Αυτή η δύναμη έγινε πιο ορατή από ποτέ σε αυτή την διοργάνωση και μέσα από τον τρόπο που παρουσιάστηκε η ψηφιακή τέχνη σε συνομιλία με την αρχιτεκτονική του ξεχωριστού κτιρίου των πρώην Δικαστηρίων Σανταρόζα, αναδεικνύοντας έτσι συγχρόνως και αυτό το ιστορικό κτήριο της Αθήνας".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Τα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ συνεχίζουν τις δράσεις τους και το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/06/2024

"Care Ecologies": Το State of Concept επανεξετάζει τις πρακτικές φροντίδας στη σύγχρονη εποχή

Μια νέα ομαδική έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα σήμερα και αν οι πρακτικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

Πόσο σαρκοβόρες είναι οι εκδόσεις Carnívora;

Με αφορμή το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ που πραγματοποιείται σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Χανιά έως τις 29 Ιουνίου, αναζητήσαμε και μιλήσαμε με τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από τις αγαπημένες εκδόσεις Carnívora.

"The Water Or The Wave": Η έκθεση που αναδεικνύει τις Σπέτσες σε κέντρο εικαστικής εξερεύνησης

Το "α" ταξίδεψε μέχρι τις Σπέτσες και πήρε μία γεύση από το πολύ ενδιαφέρον εικαστικό πρότζεκτ που παρουσιάζει το AMA House, μέσω του οποίου φέρνει σε διάλογο δύο ταλαντούχες δημιουργούς.

"Slugfest": Ένα μίνι φεστιβάλ κόμιξ και εικονογράφησης για όσους αγαπούν να διαβάζουν ή να δημιουργούν κόμιξ

Το φεστιβάλ θα περιέχει τριήμερο μπαζάρ, έκθεση εικονογράφησης, life drawing, workshops για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις κομιξ, ομιλίες, προβολές ταινιών live performance και dj set.

"H βιογραφία ενός λογισμικού": Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται συνδημιουργός ενός σεναρίου

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας και η μουσικοσυνθέτρια Μελίνα Παξινού παρουσιάζουν ένα συνεργατικό έργο στους Δελφούς, με ελεύθερη είσοδο.

"Το ''and all our world is dew'' δεν είναι μια έκθεση για την χειροτεχνία και την τεχνολογία"

Η επιμελήτρια της φετινής έκθεσης του Deree – The American College of Greece μας ξεναγεί στους χώρους της όπου χειρωναξία, τεχνολογία και μεταφυσική, επιστήμη και ποίηση, διαπλέκονται σε ιστορικά και σύγχρονα έργα.