Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (24-30/6)

Το Back to Athens 2024, ξεχωριστές συναντήσεις στον Συνοικισμό Χαλανδρίου και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Back to Athens 11 Gillia Dyson

Back to Athens 11: Crossroads

Η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση "Back to Athens", που από το 2012 διαμορφώνει τον πολιτιστικό χάρτη της πόλης καλώντας μας να εξερευνήσουμε ιστορικά και εμβληματικά κτίρια, επιστρέφει για την 11η διοργάνωσή της. Κεντρικό θέμα φέτος είναι η ανικανοποίητη φύση του ανθρώπου και οι παράτολμες ενέργειες στις οποίες οδηγεί. 

Εγκαίνια: 26/6

Info: Μέγαρο Ησαΐα | 26-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4-10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

Από το 2019, με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Ο Συνοικισμός Χαλανδρίου ετοιμάζει την πέμπτη ομαδική έκθεση του +oikismos, ένα πρότζεκτ που εστιάζει στις χωρο-ταξικές διαστάσεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και τη σχέση με το ανοίκειο.

Εγκαίνια: 28/6 (7 μ.μ.)

Info: Χρυσοστόμου Σμύρνης 10, Χαλάνδρι | 28/6-2/7 | Ώρες λειτουργίας: 7-10.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου

Το Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου παρουσιάζει μία ακόμα έκθεση με έργα χαρακτικής, χαλκογραφίες και έργα μεικτής τεχνικής, που επιχειρούν να συστήσουν το κοινό στις διαφορετικές τεχνικές χαρακτικής και τις εκφραστικές δυνατότητες της πρακτικής ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες χαράκτες.

Εγκαίνια: 27/6 (8 μ.μ.)

Info: Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου | 27/6-16/11 | Ώρες λειτουργίας: Πέμ.-Σάβ.: 6.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής

Φωτογραφίες εποχής από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών καταγράφουν σκηνές από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ξεδιπλώνοντας έτσι αθέατες πλευρές της ιστορίας της Μεγαλονήσου. Ταξιδεύουμε 50 χρόνια πίσω στον χρόνο, το 1974, και ανακαλύπτουμε το τραύμα των προσφύγων και του κυπριακού λαού, τις αντίξοες συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στην Τουρκία, την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. 

Εγκαίνια: 25/6 (7 μ.μ.)

Info: Σπίτι της Κύπρου | 26/6-30/8 | Ώρες λειτουργίας: Ιούνιος & Αύγουστος: Δευτ.-Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ., Ιούλιος: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Back to Athens 11: Crossroads - knowledge and worldly pleasures – a review

  • Μεικτά Μέσα

Η μεγάλη διακαλλιτεχνική διοργάνωση «Back to Athens 11 International Art Meeting | 2024: Crossroads - knowledge and worldly pleasures – a review» εξερευνά την ανικανοποίητη φύση του ανθρώπου και τις παράτολμες ενέργειες στις οποίες οδηγεί. Από τη μία του ανοίγει δρόμους για πρωτοπόρες λύσεις και ανακαλύψεις και από την άλλη μπορεί να τον ρίξει στο έρεβος των παθών του. Όπως ένας σύγχρονος Φάουστ, πολυμαθής και επιτυχημένος, αλλά ανικανοποίητος με τη ζωή του ζητά το ακατόρθωτο: απεριόριστη γνώση, αλλά και κοσμικές απολαύσεις.

50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής

  • Φωτογραφία

Φωτογραφίες εποχής από το αρχείο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, καταγράφουν σκηνές από τη βάρβαρη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ξεδιπλώνοντας έτσι αθέατες πλευρές της ιστορίας της Μεγαλονήσου. Οι επισκέπτες θα μεταφερθούν πίσω στο χρόνο, 50 χρόνια πριν, το 1974, και θα δουν μέσα από τις ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα φωτογραφίες, τον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων και του κυπριακού λαού, τις αντίξοες συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων στην Τουρκία, την αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. Η φωτογραφική έκθεση υπενθυμίζει στο κοινό ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανοικτό καθότι οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της επακόλουθης βίαιης διαίρεσης και παράνομης στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία είναι ακόμη υπαρκτές.

Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων

  • Μεικτά Μέσα

Από το 2019, με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Ο Συνοικισμός Χαλανδρίου θα φιλοξενήσει την 5η κατά σειρά ομαδική έκθεση του +oikismos, ένα πρότζεκτ με τη συμμετοχή 46 καλλιτεχνών και ομάδων, που εστιάζει στις χωρο-ταξικές διαστάσεις της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και στη σχέση με το «ξένο». Με τίτλο δανεισμένο από δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας των αρχών του προηγούμενου αιώνα, η έκθεση "Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων" μας εισάγει στα συμβαίνοντα της προσφυγικής συνοικίας του Χαλανδρίου, αναμοχλεύοντας τις παλαιότερες αλλά και σύγχρονες νόρμες συνδιαλλαγής με το «ξένο». Εξετάζει την καταγωγή και την περιπλάνηση ως ένα άλλο υποκείμενο ή έναν οικείο-ξένο που επαναλαμβάνει τις προϋπάρχουσες κοινωνικές πρακτικές, μέσα από το κοινωνικό πρόσημο της τάξης.

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου

  • Χαρακτική

Επιλεγμένα έργα χαρακτικής, χαλκογραφίες και έργα μεικτής τεχνικής, επιχειρούν να συστήσουν το κοινό στις διαφορετικές τεχνικές χαρακτικής και τις εκφραστικές δυνατότητες του έργου του σπουδαίου Γιώργη Βαρλάμου. Τα επιλεγμένα έργα χαλκογραφίας που εκτίθενται με ποικιλόμορφα θέματα, τοπία, προσωπογραφίες, άλλες συνθέσεις, αναδεικνύουν το εύρος των τεχνικών της “βαθυτυπίας” που εξασκούσε ο Γιώργης Βαρλάμος πάνω στο χαλκό. Παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη χαραγμένα στο χαλκό, όπως το πορτραίτο του ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, του Γιατρού Παπανικολάου, του Στρατηγού Μακρυγιάννη κ.α., καθώς και έργα άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι εμβληματικές αργυροτυπίες της Nelly's ταξιδεύουν στα Χανιά

Επιλεγμένα έργα της συλλογής Καρασάκη θα βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

"Modern Fiction": Αμβούργο και Ύδρα καταρρίπτουν εθνικά στερεότυπα

Τα έργα Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών ταξιδεύουν στην Ύδρα για μια μοναδική συνεργασία.

Ένα βιβλίο για την κορυφαία υφάντρια Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου παρουσιάζει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η έκδοση των Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König συστήνει το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας, συγκεντρώνοντας φωνές από τους κόσμους των τεχνών, του ακτιβισμού και της υφαντικής.

Το "Fishy Democracy" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας

Οι δράσεις του Atopos Unbound για τη δημοκρατία και την οικολογία στο "Τί οφείλουμε στη δημοκρατία;" που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών.

"Τρικυμία" από τρεις καλλιτέχνες

Ελπίδα Ζαχαράκη, Κώστας Παντούλας και Ναυσικά Τζανουλίνου δημιουργούν από κοινού μια έκθεση για το antisocial.ath.

"Αμμόχωστος 3,5%": Ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει την πόλη-φάντασμα πίσω από το συρματόπλεγμα

Μια πολυμεσική έκθεση με αφορμή τα πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην πόλη.