Η "Εξομολόγηση" του Γιώργου Κυπρή στη Σαντορίνη

Ο Κυπρής καλεί τους θεατές, στο παραδοσιακό χωριό της Μεσαριάς, να αναρωτηθούν για ζητήματα όπως η ομορφιά της ζωής, οι προσωπικοί του φόβοι και οι ανησυχίες του για το ανθρώπινο είδος.

Γιώργος Κυπρής. Εξομολόγηση © Yannis Bournias

Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της γκαλερί του, ΜΑΤΙ Fira, στη Σαντορίνη, ο εικαστικός Γιώργος Κυπρής, αφοσιωμένος όπως είναι στον τόπο, ιδρύει ακόμα έναν χώρο τέχνης, αυτή τη φορά, στο παραδοσιακό χωριό της Μεσαριάς. Το ΜΑΤΙ Mesaria εγκαινιάζεται με την έκθεση "Εξομολόγηση", με έργα από το ευρύ φάσμα της καλλιτεχνικής δραστηριότητάς του, πλούσιας σε νοήματα, ιδέες και υλικά. Η έκθεση συγκεντρώνει αυτά τα έργα τα απλωμένα στο χρόνο, δημιουργώντας  νέες συνδέσεις και τοποθετώντας τα ταυτόχρονα σε ένα νέο πλαίσιο.

Στην καρδιά της έκθεσης "Εξομολόγηση", στις δύο αναστηλωμένες παραδοσιακές κάναβες -τα παραδοσιακά θολωτά οινοποιεία του νησιού- παρουσιάζονται έργα από διαφορετικές "οικογένειες", όπως χαρακτηριστικά τα αποκαλεί ο Κυπρής. "Συνδέομαι στενά με τις παιδικές μου αναμνήσεις, πρωταρχικό υλικό για τη δημιουργία των έργων μου. Ισχυρίζομαι ότι η τέχνη μου στηρίζεται στη μυθοπλασία και την εννοιολογική προσέγγιση των εντυπώσεων και των συγκρουόμενων συναισθημάτων που κουβαλώ σαν δαίμονες από παιδί", λέει ο ίδιος.

Γιώργος Κυπρής. Εξομολόγηση
© Yannis Bournias

Στις αυλές που περιτριγυρίζουν τις κάναβες, κυριαρχούν οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και τα γλυπτά του εικαστικού, δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους ανάμεσα στα σιτηρά που έχουν σπείρει παντού στην περίμετρο. "Στα παιδικά μου χρόνια στη Κύπρο, θυμάμαι τα απέραντα χωράφια της μεγάλης πεδιάδας της Μεσαορίας με τα ξανθά σπαρτά να κυματίζουν από τον άνεμο δημιουργώντας μαγικές χορογραφίες. Έτσι, κουβαλώ τον τόπο καταγωγής μου στη Σαντορίνη, που μετατρέπεται για μένα σε μια δεύτερη πατρίδα", συμπληρώνει.

Ο Κυπρής δημιουργεί με διάθεση βαθιάς περισυλλογής για την ανθρώπινη κατάσταση και καλεί τους θεατές του να αναρωτηθούν για ζητήματα όπως η ομορφιά της ζωής, οι προσωπικοί του φόβοι και οι ανησυχίες του για το ανθρώπινο είδος. Οι επισκέπτες της έκθεσης και του νέου χώρου θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έναν κόσμο όπου τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μνήμης σβήνουν αβίαστα.

Γιώργος Κυπρής. Εξομολόγηση
© Yannis Bournias

Για το πλούσιο έργο του εικαστικού και την "Εξομολόγησή" του, γράφει η σύμβουλος σύγχρονης τέχνης, Μαρία Παναγίδου, στο εισαγωγικό σημείωμα της αγγλικής έκδοσης που συνοδεύει την έκθεση: "Μια εκ βαθέων κατάθεση, ενός καλλιτέχνη σκεπτόμενου, με πνεύμα ανήσυχο και ευθύβολο, κοσμοπολίτη, χειρονάκτη της τέχνης. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικαστική προσωπικότητα του Κυπρή, ο οποίος από τα χρόνια της Ιταλίας, στη Faenza, αναζητούσε την αλήθεια στον άνθρωπο και τον κόσμο, διερευνώντας την ύλη. Στα πρώτα χρόνια, με τη χρήση του πηλού, η χειροναξία αποτελούσε κυρίαρχο στοιχείο της δουλειάς του. Φόρμες πλαστικές, συνάμα δυναμικές, δημιουργούσαν αντικείμενα τέχνης και περιβάλλοντα. Στη συνέχεια, νέα υλικά μπήκαν στη φαρέτρα του, ο μπρούντζος, ο σίδηρος, το αλουμίνιο, το γυαλί. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, ο Κυπρής βιώνει μια συνεχή δημιουργική περιπέτεια, παραδίδοντας στο θεατή τη δική του εικαστική κατάθεση", τονίζει η Παναγίδου.

Γιώργος Κυπρής. Εξομολόγηση
© Yannis Bournias

Η δημιουργία του νέου χώρου είναι μία κατάθεση χρέους για τη Σαντορίνη. Ο Κυπρής ελπίζει η κάναβα, μεταμορφωμένη πια σε χώρο δημιουργίας να αποτελέσει για το νησί ένα σημείο αναφοράς. "Ένα παρατηρητήριο για την τέχνη, την ποιότητα και την ομορφιά ενός νησιού που σήμερα πιέζεται ασφυκτικά από την τουριστική υπερεκμετάλλευση", συμπληρώνει.

Γιώργος Κυπρής. Εξομολόγηση
© Yannis Bournias

Info: MATI Mesaria | 17/6-31/10 | Ωρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 10 π.μ.–9 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.–7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.