"On an island": Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς.

Κωστής Σταφυλάκης. On an island

Η K-Gold Temporary Gallery μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας της, παρουσιάζοντας την έκθεση "On an island" του Κωστή Σταφυλάκη, σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς σε ένα καθηλωτικό για τον επισκέπτη περιβάλλον, διαμορφωμένο με πρόσφατα έργα αλλά και νέες αναθέσεις. Στα εγκαίνια της έκθεση που θα γίνουν Τετάρτη, 10 Ιουλίου θα υπάρξει περφόρμανς στην αυλή της Gallery και θα ακολουθήσει cocktail party σε συνεργασία με την Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων.

Ο Σταφυλάκης, με μια μετα-διαδικτυακή γλώσσα, συλλέγει και συνθέτει εικόνες από τον ψηφιακό χώρο, οι οποίες, έπειτα, ενσωματώνονται κυριολεκτικά και μεταφορικά στη δουλειά του με καινούργιες μορφές ή νοήματα. Το διαδίκτυο και ο αδιάλειπτα συνδεδεμένος "κόσμος", που ολοένα και διαρρηγνύει τα όρια με τον φυσικό, στην πρακτική του καλλιτέχνη αποτελούν υλικό που μας βοηθά να μεταβολίσουμε την πραγματικότητα. Οι χαρακτήρες που δημιουργεί μέσα από την έρευνα του — δημιουργήματα που φλερτάρουν με το "αληθινό" και το "εικονικό" — γίνονται όχημα για να φέρει στο προσκήνιο άλλες υλικότητες και σχέσεις, μακριά από τη σοβαροφάνεια μιας τέχνης που ασκεί αποστασιοποιημένη κοινωνική κριτική.

Κωστής Σταφυλάκης. On an island

Στη νέα του έκθεση, πρωταγωνιστής είναι ο "GZPRM GOPNIK", μια περσόνα που βρίσκουμε και στα τελευταία έργα του, βγαλμένη από την υποκουλτούρα των Σλάβων και συγκεκριμένα των Ρώσων γκόπνικ. Η απόμακρη αυτή κοινωνική ομάδα χαρακτηρίζεται από τις σουρεαλιστικές αναρτήσεις τους στο ίντερνετ: ντυμένοι με αθλητικά Adidas και τραγιάσκα, χορεύουν πρώιμη τέκνο, άλλοτε ταΐζουν και αγκαλιάζουν αρκούδες ή ποζάρουν με τεράστια ψάρια στο σαλόνι τους. Στο χώρο της Gallery, τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν και δημιουργούν ένα εμβυθιστικό σκηνικό — μια φωλιά αρκούδας. Με χιούμορ, αλλά και ωμότητα, σε μια ιδιόμορφη σάτιρα του δυτικού στερεότυπου για τη μετά-σοβιετική Ρωσία, ο Σταφυλάκης μάς καλεί να συναντήσουμε το "πολιτικό", τον συγκρουσιακό ορίζοντα των πραγμάτων. 

Κωστής Σταφυλάκης. On an island

Στις 3 και 4 Αυγούστου, η έκθεση επεκτείνεται και στο "Undefined Shapes II", μια γιορτή ηλεκτρονικής μουσικής σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Σκάλα Καλλονής. Στο διήμερο συμμετέχουν διεθνείς DJs και παραγωγοί της techno και ambient σκηνής, ενώ θα πραγματοποιηθούν προβολές και συζητήσεις. Τέλος, την έκθεση συνοδεύει μια μονογραφική έκδοση του Κωστή Σταφυλάκη, σε ελληνικά και αγγλικά, που σχεδίασε η Marlon Tate.

Κωστής Σταφυλάκης. On an island

Εγκαίνια: 10/7 (8 μ.μ.)

Info: K-Gold Temporary Gallery | 10/7-8/9 | Ωρες λειτουργίας: Παρ.-Κυρ.: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.