"Easternmost End": Πώς είναι να ζεις στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας;

Η Evana Natalia Tanner παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεσης, μέσω της οποίας αφηγείται ιστορίες από τα ταξίδια της στο Καστελόριζο.

Evana Natalia Tanner Easternmost End

Πώς είναι να ζεις στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας; Πόσο εύκολο είναι να αφηγηθείς ιστορίες τόπων, αντικειμένων και ανθρώπων κοιτώντας πίνακες από το Καστελόριζο; Μπορείς να μεταφέρεις την ενέργεια ενός τόπου μέσα από έναν πίνακα ζωγραφικής; Έργα τέχνης μεταμορφώνονται σε καρτ ποστάλ από το Καστελόριζο και ζωντανεύουν στο κέντρο της Αθήνας.

Το Antisocial παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Evana Natalia Tanner, με τίτλο "Easternmost End". Μια έκθεση που επιχειρεί να μας μεταφέρει την ενέργεια του νησιού του Καστελόριζου, στην Αθήνα. Xρώματα από ασβέστη των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων των σπιτιών, ένα χαμάμ, ένα τζαμί και ένας μιναρές στο απώτατο άκρο του Χριστιανισμού, και μια σειρά από αντικείμενα αντίκες, μέρος μιας οικογενειακής συλλογής  υπερωριών. Τα έργα δίνουν ζωή σε καθημερινά αντικείμενα και τοπία του νησιού, ενώ ταυτόχρονα αφηγούνται ιστορίες του παρελθόντος στο παρόν. Η συλλογή της Evana Natalia Tanner μας φέρνει λίγο πιο κοντά στο καλοκαίρι.

Evana Natalia Tanner Easternmost End

"Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στο πιο απομακρυσμένο άκρο της Ελλάδας, της Ευρώπης ως ηπείρου, άρα και του Χριστιανισμού. Το Καστελόριζο είναι ένα τόσο μικρό νησί που σου περνά σχεδόν απαρατήρητο όταν διαβάζεις έναν χάρτη. Είναι τόσο απομονωμένο και απομακρυσμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα (μια θρησκευτική χώρα) η οποία μοιάζει να βρίσκεται στα όρια της Ανατολής και του Ισλάμ, αλλά ο ιστορικός δεσμός με τη νήσο Κας και η περιοχή στη Μικρά Ασία κάνει το μέρος ακόμα πιο μοναδικό" λέει η καλλιτέχνιδα.

Evana Natalia Tanner Easternmost End

Πώς καταλήξαμε εδώ, στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας; 

Η σειρά έργων ζωγραφικής της Evana Natalia Tanner έχει δημιουργηθεί για να τονίσει τη σημασία που έχει το μέρος για εκείνη προσωπικά, αλλά και γεωγραφικά, ως το πιο απομακρυσμένο και απομονωμένο σημείο της χώρας. Πώς μπορεί το Καστελόριζο να συνεχίσει να υπάρχει σήμερα μέσα από κειμήλια, ταπετσαρίες, κοστούμια, κεραμικά και έπιπλα; Τι ιστορίες κρύβουν τα βουνά και οι ορίζοντες του νησιού; Πώς μπορούν να φαίνονται τόσο κοντά σαν να ήταν μέρος του ίδιου τοπίου; Αυτή η σειρά έργων ζωγραφικής επικεντρώνεται στην ταυτότητα του τόπου. Η Evana Natalia Tanner αντλεί έμπνευση από τεχνουργήματα, μυθολογία και αφηγήσεις ανθρώπων, καθώς και από την ιστορία και τα έθιμα που σχετίζονται με το νησί της Μεγίστης.

Evana Natalia Tanner Easternmost End

Η Evana Natalia Tanner αναφέρει για το Καστελόριζο: "Πριν από έξι χρόνια οι γονείς μου μετακόμισαν μόνιμα στο Καστελόριζο. Η ίδια, ζούσα στην Ιταλία αλλά σταδιακά κάπως βρέθηκα αγκυροβολημένη στην ηρεμία, εθισμένη στο χρώμα και το φως, του νησιού χωρία να το καταλάβω. Τότε ξεκίνησα να περνάω τον μισό χρόνο εκεί, σφυρηλατώντας αυτό που είναι τώρα ένας έντονος δεσμός που μοιάζει αιώνιος, σαν μια μακρινή ανάμνηση μιας προηγούμενης ζωής. Ο τρόπος που η θάλασσα τυλίγει τα τοπία με συνεπαίρνει κάθε μέρα. Η Ρω, η Στρογγύλη και πολλά άλλα μικρά νησάκια, είναι όλα μέρος του Καστελόριζου, όπως ακριβώς είναι και η Ανατολία. Κάποιοι από τους προγόνους μας γεννήθηκαν εκεί, καθώς πολλοί "Καστελορίζιοι" λέγεται πως ήταν έμποροι που ζούσαν ανάμεσα στα δύο μέρη σε ένα "στρατηγικό λιμάνι" για το εμπόριο των Βενετών στον δρόμο του μεταξιού. Το Καστελόριζο είναι το τελευταίο κατοικημένο νησί της Ελλάδας, ένας θύλακας με πλούσια ιστορία που έχει να μας πει τόσα πολλά για το σήμερα".

Η Evana Natalia Tanner (γ.1991) είναι Ελληνοαυστραλή καλλιτέχνιδα και σχεδιάστρια. Η επιστημονική της πρακτική περιλαμβάνει ζωγραφική, κεραμική, κοσμήματα και σχεδιασμό ενδυμάτων. Έργα της έχουν εκτεθεί στο παρελθόν στη Βενετία και το Περθ. "Το Ανατολικότερο Άκρο" είναι η πρώτη της ατομική έκθεση.

Info: Antisocial | έως 22/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.