Οι Εκδόσεις Εστία επανεκδίδουν τα βιβλία του Χρήστου Βακαλόπουλου

Μια ευκαιρία να βυθιστούμε ξανά στους ονειρικούς κόσμους του Έλληνα συγγραφέα.

Χρήστος Βακαλόπουλος: Συζητήσεις και βιβλία φωτίζουν όψεις μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας

Τα βιβλία του αγαπημένου συγγραφέα και σκηνοθέτη Χρήστου Βακαλόπουλου, χρόνια εξαντλημένα από τα ελληνικά ράφια, επανακυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Εστία.

Η πρώτη επανέκδοση που ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος είναι "Η γραμμή του ορίζοντος" που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991, και φέτος έγινε και θεατρική παράσταση στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ τους επομένους μήνες περιμένουμε και τους υπόλοιπους εξαντλημένους τίτλους από τη βιβλιογραφία του Έλληνα συγγραφέα.

Όπως έγραφε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου αν και τα βιβλία του Χρήστου Βακαλόπουλου, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφική κριτική είναι εξαντλημένα, την ίδια στιγμή τα κείμενά του βρίσκουν τρόπους να τρυπώσουν μέσα στοσυλλογικό αναγνωστικό όνειρο και να διαστείλουν τον κύκλο του. "Πιθανότατα, αυτό που έχει σημασία να επισημανθεί είναι ο τρόπος που χαρτογράφησε μια ολόκληρη πόλη. Μια πόλη που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί -αυτό θα ήταν ανακουφιστικό-, αλλά ετοιμάζεται ν’ αντικατασταθεί από ένα σύστημα που κανείς δεν θ’ αντέξει. Έτσι, νομίζω πως η νέα γενιά ψάχνει τα βιβλία του, τα φωτοτυπεί ή τ’ αγοράζει πανάκριβα στις πλατφόρμες μεταπώλησης -που πουλάνε το χαρτί λες και είναι χρυσάφι-, για να συνδεθεί με μια παλαιότερη όψη της Αθήνας, που έχει κρυφτεί πίσω από μελλοντικά ερείπια χρυσών κτιρίων, σε μια φλύαρη εποχή που μάχεται την καθαρή σκέψη. Οπότε, είναι αναμενόμενο να μπλοκάρεται η μνήμη που περιφέρεταιστις σελίδες των βιβλίων του. Όμως, είτε το θέλουν είτε όχι, εμείς θα "γυρίσουμε πίσω μέσα μας, χωρίς να το πούμε σε κανέναν. Διαφορετικά πρέπει να μείνουμε αμήχανοι όπως είμαστε, αποφεύγοντας την πολλή παρέα"."

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.