Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Martin Parr

Το Hyper Hypo εγκαινιάζει το Martin Parr Souvenir Shop, ένα project που επιμελείται η Motherland Productions. Ο Martin Parr, ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος του πρακτορείου Magnum, χρονογράφος της αλλόκοτης και φανταχτερής ομορφιάς της καθημερινής μας ζωής, θα βρίσκεται για ένα μοναδικό απόγευμα στην Αθήνα στις 18/6 (6-9 μ.μ.), στο Hyper Hypo, για να εγκαινιάσει ένα καλοκαιρινό, θεματικό pop-up κατάστημα/έκθεση και να υπογράψει αντίτυπα του νέου του βιβλίου "Fashion Faux Parr", καθώς και άλλες επιλεγμένες εκδόσεις από την πλούσια καριέρα του.

Εμπνευσμένο από τον πολύχρωμο κόσμο των φωτογραφιών του Parr, το υπόγειο project space του Hyper Hypo θα μετατραπεί σε ένα παραλιακό εποχιακό κατάστημα σουβενίρ. Θα διαθέτει σειρά καλοκαιρινών προϊόντων με φωτογραφίες του Martin Parr τυπωμένες πάνω σε t-shirts, τσάντες θαλάσσης και πετσέτες παραλίας, όλα επιμελημένα από την Motherland, κατασκευασμένα στην Ελλάδα, και τα οποία θα πωλούνται αποκλειστικά στο Hyper Hypo. Στον χώρο θα εκτεθούν επίσης πρωτότυπα έργα του θρυλικού φωτογράφου. Το Martin Parr Souvenir Shop θα παραμείνει ανοιχτό όλο το καλοκαίρι, μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Martin Parr

Martin Parr Fashion Faux Parr
"Fashion Faux Parr"

Το τελευταίο βιβλίο του Martin Parr, "Fashion Faux Parr" εκδόθηκε από την Phaidon αυτή την άνοιξη. Είναι το πρώτο βιβλίο που είναι αφιερωμένο στις τρεις τελευταίες δεκαετίες της εκδοτικής, εμπορικής και διαφημιστικής φωτογραφίας μόδας του Parr, με εκκεντρικά concept που φωτογραφήθηκαν σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό πανάκριβα αξεσουάρ κορυφαίων οίκων μόδας τοποθετούνται σε δίσκους φθηνών σουβενίρ σε μια αγορά της Σενεγάλης, ή πάνω στα ηλιοκαμένα σώματα ηλικιωμένων ή, ακόμα χειρότερα, κινδυνεύουν να πατηθούν από πατούσες σκύλων. Σε κανονικές συνθήκες, τα αντικείμενα αυτά θα κρέμονταν υπέροχα από τους κοκαλιάρικους ώμους ασυνήθιστα όμορφων νεαρών υπάρξεων.
"Ο όρος που χρησιμοποιεί ο Parr για τη σαρωτική δύναμη των εμπορικών εικόνων είναι "προπαγάνδα". Αντιπαραθέτει αυτή την προπαγάνδα με τα δικά του όπλα: την κριτική, την αποπλάνηση και το χιούμορ. Ως αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες του είναι πρωτότυπες και διασκεδαστικές, προσιτές και κατανοητές. Αλλά ταυτόχρονα μας αποκαλύπτουν με έναν διαπεραστικό τρόπο πώς ζούμε, πώς παρουσιάζουμε τον εαυτό μας στους άλλους και το τι πραγματικά θαυμάζουμε.

Martin Parr

Η αναψυχή, η κατανάλωση και η επικοινωνία είναι έννοιες που ερευνά εδώ και αρκετές δεκαετίες ο Βρετανός φωτογράφος στα ταξίδια του σε όλο τον πλανήτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξετάζει εθνικά χαρακτηριστικά και διεθνή φαινόμενα για να διαπιστώσει πόσο έγκυρα είναι ως σύμβολα που θα βοηθήσουν τις μελλοντικές γενιές να κατανοήσουν τις πολιτιστικές μας ιδιαιτερότητες. Ο Parr μας επιτρέπει να δούμε πράγματα που μας φαινόταν οικεία με έναν εντελώς νέο τρόπο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί τη δική του απεικόνιση της κοινωνίας, και μας προκαλεί στο να συνδυάσουμε την ανάλυση των ορατών σημείων της παγκοσμιοποίησης με ασυνήθιστες οπτικές εμπειρίες. Στις φωτογραφίες του, ο Parr αντιπαραθέτει ετερόκλιτες εικόνες χωρίς να επιλύει τις αντιφάσεις. Οι ιδιαιτερότητες γίνονται αποδεκτές και οι εκκεντρισμοί τιμούνται.

Martin Parr

Τα θέματα που επιλέγει ο Parr και η αμίμητη διαχείρισή τους, τον αναδεικνύουν ως έναν φωτογράφο του οποίου το έργο περιλαμβάνει εκτενείς θεματικές εννότητες. Μέρος της ασυνήθιστης τεχνικής του είναι να παρουσιάζει και να δημοσιεύει τις ίδιες φωτογραφίες στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, σε εκθέσεις και σε καλλιτεχνικά βιβλία, καθώς και στους συναφείς τομείς της διαφήμισης και της δημοσιογραφίας. Με αυτόν τον τρόπο, υπερβαίνει τον παραδοσιακό διαχωρισμό των διαφόρων τύπων φωτογραφίας. Χάρη σε αυτήν την προσέγγιση, καθώς και το στυλ και την επιλογή των θεμάτων του, έχει εδώ και καιρό αποτελέσει πρότυπο για τη νεότερη γενιά φωτογράφων" λέει ο Thomas Weski.

Οι Motherland Productions είναι δημιουργικό στούντιο παραγωγής με έδρα την Αθήνα, το οποίο προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για έργα κάθε κλίμακας. Ειδικεύεται στη διαμόρφωση εννοιών και αφηγήσεων που μαγνητίζουν και εμπνέουν. Όντας αδελφή εταιρεία του πρακτορείου DMB, αντλεί έμπνευση από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες του, υλοποιώντας μοναδικά και αποκλειστικά έργα στην Ελλάδα. 

Το Hyper Hypo είναι ένα ανεξάρτητο βιβλιοπωλείο και εκδοτικός οίκος, που ιδρύθηκε το 2021 και έχει έδρα στην Αθήνα. Ειδικεύεται στις εκδόσεις για την τέχνη, τη φωτογραφία, το design, την αρχιτεκτονική, τη μόδα και ευρύτερα όλο το φάσμα της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.