"The Mad and the Lonely": Ο George Condo εξερευνά την τέχνη του παρελθόντος

Η έκθεση "The Mad and the Lonely" θα περιλαμβάνει ορισμένους μικρής κλίμακας πίνακες αλλά και γλυπτά επιλεγμένα από τη μακρόχρονη καριέρα του καλλιτέχνη.

George Condo. The Mad and the Lonely

Το Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ παρουσιάζει το "The Mad and the Lonely", μια έκθεση έργων του George Condo. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ∆ΕΣΤΕ στα πρώην σφαγεία της Ύδρας, από τις 18 Ιουνίου ως τις 31 Οκτωβρίου. Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία μεταξύ του καλλιτέχνη George Condo και του Massimiliano Gioni, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του New Museum, στον θερινό κινηματογράφο "Γαρδένια" της Ύδρας.

Η έκθεση "The Mad and the Lonely" θα περιλαμβάνει ορισμένους μικρής κλίμακας πίνακες αλλά και γλυπτά επιλεγμένα από τη μακρόχρονη καριέρα του καλλιτέχνη. Ακολουθώντας την παράδοση της προσωπογραφίας, τα έργα της έκθεσης απεικονίζουν ετερόκλητες ψυχές, οι οποίες έχουν απορριφθεί από την κοινωνία και βρίσκονται μετέωρες ανάμεσα σε καταστάσεις τρέλας και μοναξιάς. Θύματα των ίδιων τους των εσωτερικών περιστάσεων, οι χαρακτήρες αυτοί αποδίδονται με την αφηρημένη, συχνάαπόκοσμη, αλλά ταυτόχρονα οιονεί ανθρωπόμορφη τεχνοτροπία πουχαρακτηρίζειτο ιδιοσυγκρασιακό στυλ του George Condo.

Εξερευνώντας την τέχνη του παρελθόντος, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ ως τον κυβισμό, τον σουρεαλισμό και την Ποπ Αρτ, ο Condo δημιουργεί τη δική του εικαστική γλώσσα, ξεφεύγοντας από την τυπικότητα της παραδοσιακής προσωπογραφίας και το λεξιλόγιο του μοντερνισμού καιτης αφαίρεσης. Εκ πρώτης όψεως, έργα του όπως το Woman with Bear (1997) μοιάζουν να δανείζονται από τις αρχές του κυβισμού, σύμφωνα με τις οποίες τα υποκείμενα διασπώνται και απεικονίζονται από πολλαπλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι διαστρεβλωμένες μορφές σε τέτοια έργα αποτελούνται από μια σειρά ταυτόχρονων συναισθηματικών καταστάσεων και ζωντανεύουν μέσω αυτού που ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποκαλεί "ψυχολογικό κυβισμό".

Αντικρουόμενες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η χαρά και η αγωνία, αποκαλύπτονται ταυτόχρονα σε γλυπτά με εύστοχους τίτλους όπως Lunatic (2009) και Renegade (2009), καθώς και σε πορτρέτα όπως το Don Rodrigo (2010) και The Jester (2019), τα οποία δείχνουν να παραπέμπουν στον Velázquez και τον Rembrandt και φέρνουν στο προσκήνιο παραμορφωμένες, γκροτέσκε μορφές με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά, θολώνοντας το όριο μεταξύ απεικόνισης και αφαίρεσης.

Ο Condo προσφέρει μια ψυχολογική διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και μια ενσυναισθητική κριτική της σύγχρονης ζωής. Καθώς εξερευνά την πολυπλοκότητα και το απέραντο συναισθηματικό φάσμα της ανθρώπινης ψυχής, τα πορτρέτα του γίνονται καθρέφτες της εποχής μας. Σε αυτή την ιδιαίτερη εγκατάσταση έργων, ο Condo έχει συνδυάσει το αρχαίο στοιχείο της πολυχρωματικής ελληνικής ζωγραφικής με μια νέα και αθέατη μέθοδο. Έχει πάρει την ιδέα της μινιμαλιστικής γλυπτικής και την έχει συνδυάσει με την παρουσία αυτών των στοιχειωτικών πορτρέτων. Πρόκειται για μια νέα παρουσίαση του έργου του, προετοιμασμένη ειδικά για το Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ. Η έκθεση δεν θα εστιάσει μόνο σε αρχαία στοιχεία, όπως είναι οι πολύχρωμοι τοίχοι στα κλουβιά των Σφαγείων, αλλά και σε άγρια ζωομορφικά γλυπτά και ζωγραφικούς πίνακες που θα κρέμονται μέσα τους.

Ο καλλιτέχνης θα καλέσει το κοινό σε μια πολύ προσωπική σχέση, φέρνοντάς το απέναντι από τους κατακερματισμένους χαρακτήρες του και αναγκάζοντάς το να αντιμετωπίσει τη φρενίτιδα και τις πραγματικότητες του παρόντος μέσα από ένα διαλεκτικό βίωμα. Η Ύδρα ως φόντο της έκθεσης συμπληρώνει τα έργα του Condo με όλες τις αντιφάσεις της. Ένα μυθικό νησί που συνδυάζει αρμονικά στοιχεία της αρχαίας και τηςσύγχρονης εποχής, που απηχεί τα παράδοξα που ταυτόχρονα αφθονούν καιστο έργο του Condo–η ομορφιά και το γκροτέσκο, το χιούμορ και τοδράμα, η κωμωδία και η τραγωδία, η απόλαυση και ο τρόμος, η χαρά και η απελπισία, όλα καταφέρνουν να διεισδύσουν στο έργο του Condo και να συνυπάρξουν αρμονικά.

Εγκαίνια: 17/6 (8 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ | 18/6-31/10 | Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 11 π.μ.-1 μ.μ. & 7-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".