Bleach Kollektiv, γιατί η αναλογική φωτογραφία παραμένει διαχρονική;

Δύο φωτογράφοι στα Άνω Πετράλωνα επιχειρούν να εξηγήσουν τι είναι αυτό που κάνει την τέχνη της φωτογραφίας τόσο ξεχωριστή.

Bleach Kollektiv

Στην ήσυχη γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, όχι πολύ μακριά από τον σταθμό του ηλεκτρικού, εντοπίσαμε την Bleach Kollektiv, έναν χώρο αφιερωμένο στην αναλογική φωτογραφία. Ανάμεσα σε αγαπημένα γειτονικά καφέ και μεζεδοπωλεία, αλλά και διάφορα καλλιτεχνικά εγχειρήματα, το εργαστήριο στην οδό Αχαιών 24 φιλοδοξεί να αναδείξει την τέχνη της αναλογικής φωτογραφίας, προσαρμόζοντάς τη στη σύγχρονη εποχή.

Το εργαστήριο διαχειρίζονται οι εικαστικοί, φωτογράφοι και εκπαιδευτές Ιουλία Λαδογιάννη και Τάσος Παπαδόπουλος, με στόχο την προβολή και ανάδειξη όλων των πειραματικών μεθόδων και προσεγγίσεων που καθιστούν μοναδική την τέχνη της αναλογικής φωτογραφίας στην εποχή της ψηφιακής πραγματικότητας. "Αγαπάμε την αναλογική φωτογραφία και τις εφαρμογές της, όχι σαν "μουσειακό" είδος αλλά σαν σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση της φωτογραφικής εικόνας και προσπαθούμε να καθιερώσουμε στην Αθήνα μια ζωντανή, δημιουργική και ανήσυχη κοινότητα" λένε η Ιουλία και ο Τάσος, που, εδώ και μία διετία, έχουν επεκτείνει την πρακτική τους και στον εκπαιδευτικό τομέα, διοργανώνοντας εργαστήρια και μαθήματα αφιερωμένα στη διαχρονική αυτή τέχνη.

Bleach Kollektiv
Ο Τάσος Παπαδόπουλος και η Ιουλία Λαδογιάννη θέλουν να αναδείξουν την αναλογική φωτογραφία σαν σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση

Bleach Kollektiv

Δεν ξέρουμε αν φταίει η διαρκής εμμονή μας με τη vintage αισθητική, η ραγδαία εξάπλωση των εργαστηριακών χώρων στην Αθήνα ή απλώς η επιθυμία του κόσμου να αποκτήσει ένα (πιο ιδιαίτερο) χόμπι, αλλά φαίνεται πως το κοινό ενδιαφέρεται τρομερά για το αναλογικό φιλμ -ειδικά οι νεότερες γενιές- και δεν μιλάμε μόνο για φωτογράφους και καλλιτέχνες. "Μπορεί να είναι πιο ήσυχη γειτονιά από αυτή στο κέντρο της πόλης, αλλά πλέον τα Πετράλωνα είναι πολύ τουριστικά, οπότε ο κόσμος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τις δράσεις μας" εξηγεί ο Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει φιλοξενήσει μέχρι και φοιτητές εξωτερικού στο εργαστήριο της Bleach Kollektiv. 

Τα σεμινάρια φωτογραφίας δεν αφορούν μόνο την εμφάνιση, επεξεργασία και εκτύπωση αναλογικού φιλμ (έγχρωμου ή ασπρόμαυρου) μέσα σε σκοτεινό θάλαμο, αλλά και παραδοσιακές τεχνικές φωτογραφικής αναπαράστασης που χρησιμοποιούνται από τον 19ο αιώνα, όπως κυανοτυπία, pinhole φωτογραφία και πειραματισμούς και επεξεργασία των φωτογραφιών με χρώματα και χημικά. "Στο εξωτερικό αυτές οι τεχνικές είναι πολύ πιο δημοφιλείς και εκεί είναι πολύ πιο εύκολο να προωθήσεις την τέχνη σου, είτε είσαι φωτογράφος είτε ασχολείσαι γενικότερα με τις εικαστικές τέχνες -ειδικά στο Βερολίνο. Είναι επίσης πιο εύκολο να προμηθευτείς φωτογραφικό εξοπλισμό και χημικά για την επεξεργασία αναλογικών φωτογραφιών, σε αντίθεση με την Ελλάδα". 

Bleach Kollektiv

Bleach Kollektiv

Πέρα του τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής, που έχει αναμφίβολα κάνει πιο δημοφιλή τα πετραλωνίτικα στέκια, η διαρκής επαφή και δραστηριοποίηση των δύο φωτογράφων στο εξωτερικό έχει βοηθήσει να διαφημιστούν περισσότερο οι δράσεις της Bleach Kollektiv. Το καλλιτεχνικό δίδυμο έχει συνεργαστεί με την Σχολή Καλών Τεχνών της Ζυρίχης (ZHdk) και σε επίπεδο Erasmus+ με το City College of Plymouth.

Bleach Kollektiv

Εκτός από μαθήματα φωτογραφίας, στο εργαστήριο φιλοξενούνται επίσης παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, φέτος η Bleach Kollektiv συμμετείχε στο Made in Athens, την παράλληλη δράση του Open House Athens που ξεναγεί το κοινό σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, θέλοντας να αναδείξει περισσότερο τη δημιουργική πλευρά της Αθήνας.

Bleach Kollektiv

Ο χώρος έχει συμμετάσχει μέχρι και σε διεθνή φεστιβάλ Φωτογραφίας και Εναλλακτικής Φωτογραφίας (Photometria Festival, Ιωάννινα και Grain Festival, Βόρεια Μακεδονία) και κάθε χρόνο διοργανώνει μια έκθεση με τις συμμετοχές των σπουδαστών του. Η φετινή έκθεση της Bleach Kollektiv θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί Match Point, από τις 12-23 Ιουνίου, παρουσιάζοντας ασπρόμαυρα αναλογικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως μας ανέφεραν όταν επισκεφθήκαμε τον χώρο, οι ιδιοκτήτες του εργαστηρίου ελπίζουν κάποια στιγμή να καθιερώσουν ένα ετήσιο φεστιβάλ αφιερωμένο στην αναλογική φωτογραφία, το οποίο θα "αγκαλιάζει" και τις υπόλοιπες εικαστικές τέχνες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.