O αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και συνεργάτης των εκδόσεων Μέλισσα, Δημήτρης Φιλιππίδης προτείνει βιβλία αρχιτεκτονικής που ξεχωρίζει.
Ελληνική Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική
Η σειρά καλύπτει μια διαδρομή πέντε περίπου αιώνων, ξεκινώντας από τον μεσαιωνικό Eλληνισμό και φτάνοντας μέχρι τον 20ό αιώνα. Αντικείμενο για τους 50 αρχιτέκτονες-μελετητές είναι οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα μεμονωμένα κτίρια, εξαιρουμένων των εκκλησιαστικών κτισμάτων και των κτιρίων που ακολούθησαν τον νεοκλασικισμό. Συλλέγοντας και συνθέτοντας διάσπαρτο αλλά και αδημοσίευτο υλικό, η έκδοση μας δίνει μια σαφή εικόνα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, για την καλύτερη κατανόηση, τη σωστότερη αξιολόγηση και τη διάσωση του μνημειακού της πλούτου.
Διακοσμητικές Τέχνες. Τρεις Αιώνες Τέχνης στην Ελληνική Αρχιτεκτονική
Tο βιβλίο εξετάζει τις διακοσμητικές τέχνες που συνοδεύουν την αρχιτεκτονική, όπως είναι οι έξοχες τοιχογραφίες και τα ανάγλυφα που έχουν εκτελεστεί πάνω σε επίχρισμα ή σε ξύλινη επένδυση σε παραδοσιακά αρχοντικά και σε νεοκλασικά μέγαρα στην Eλλάδα. Στόχος του βιβλίου είναι να καταγράψει τα καλύτερα δείγματα της γνήσιας παραδοσιακής και νεοκλασικής τέχνης, σε σχέση με την αντίστοιχη αρχιτεκτονική, και παράλληλα να αναδείξει την εξίσου σημαντική μεταβατική τέχνη που συνυπήρξε με την επίσημη νεοκλασική τέχνη έως και τη δεκαετία του 1920. Στη μελέτη αυτή εικονογραφείται διεξοδικά η αδιάσπαστη συνέχεια αντιπροσωπευτικών κτισμάτων, που καλύπτουν τρεις αιώνες ελληνικής ιστορίας.
Αρχιτεκτονική- Ιστορία, Θεωρία, Κατασκευή
Η αρχιτεκτονική, ως θεωρία και πράξη που ασχολείται με ζητήματα του χώρου, σήμερα καλύπτει ένα αχανές πεδίο πολλαπλών προσεγγίσεων, απορροφώντας σημαντικό μέρος του υπόβαθρου άλλων επιστημών. Παράλληλα, οι νέες συνθήκες, ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης, έχουν διαρρήξει τα "εθνικά" πολιτισμικά περιθώρια, γεγονός που εκφράζεται πλέον καθαρά και στην αρχιτεκτονική γλώσσα και τη χρήση της. Η ιδιαιτερότητα της ζωντανής ελληνικής γλώσσας –προφορικής και λόγιας– με το μεγάλο ιστορικό βάθος, τις συνεχείς επαφές με άλλους πολιτισμούς και τη δημιουργική αφομοίωση επιδράσεων, εκδηλώνεται αυτούσια στην περιοχή της ελληνικής αρχιτεκτονικής.
Βασικός στόχος είναι να συγκεντρωθεί σε έναν τόμο το λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής σε χρήση σήμερα στην Ελλάδα, ώστε να αναδειχτεί η πολυεπίπεδη συνθετότητά του, μέσα από διαχρονικούς και συγχρονικούς εμπλουτισμούς, αλλά και με συνεχή δάνεια από άλλες περιοχές θεωρίας και πράξης. Με αυτή την έκδοση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιχειρείται η χαρτογράφηση αυτού του τόσο πλούσιου υπόβαθρου της γλώσσας της αρχιτεκτονικής.