Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (3-9/6)

Μια σύγχρονη διερεύνηση της ένατης τέχνης, ένα «πάντρεμα» μαρμαρογλυπτικής και design και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική

Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα

Ιστορικά έργα στοχεύουν να αναδείξουν τη διαρκή επιρροή των κόμικς πάνω στη σύγχρονη ζωγραφική, παρουσιάζοντας το έργο εικαστικών που αντλούν έμπνευση από τις οπτικές και τις αφηγηματικές συμβάσεις των κόμικς, ξεπερνώντας τα όρια των παραδοσιακών καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιπαραθετικών εννοιών, όπως χαμηλή και υψηλή τέχνη.

Εγκαίνια: 6/6 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 6/6-20/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

A Future for the Past

A Future for the past

Με στόχο τη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του σύγχρονου design, το Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού παρουσιάζει μια μεγάλη έκθεση που αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας.

Εγκαίνια: 4/6 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού | 5-30/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ.: 10-12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος: €12, €9

Moments Collective

Moments Collective: Διεθνής έκθεση φωτογραφίας

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Moments Collective παρουσιάζει τις βραβευμένες φωτογραφίες του πρώτου παγκόσμιου διαγωνισμού που διενήργησε. 190 φωτογράφοι από 39 χώρες αναδεικνύουν τάσεις και επιρροές της τέχνης της φωτογραφίας, αποπνέοντας έναν αέρα ελευθερίας και διαφορετικών οπτικών αντιλήψεων.

Εγκαίνια: 3/6 (7.30 μ.μ.)

Info: Ελληνοαμερικανική Ένωση | 3-23/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Χάρχεια

Νίκος Λεοντόπουλος Χάρχεια

O Νίκος Λεοντόπουλος ιχνηλατεί και επανασυστήνει ένα οικείο αστικό αθηναϊκό τοπίο που ακροβατεί ανάμεσα στη δυστοπία και τη φαντασμαγορία. Ετοιμόρροπα, ανακαινισμένα, βανδαλισμένα και εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας μεταμορφώνονται μέσα από τον φακό του Λεοντόπουλου, ο οποίος συνδυάζει ασπρόμαυρη και έγχρωμη φωτογραφία για να κάνει ένα ηχηρό σχόλιο για την εξέλιξη του αστικού τοπίου.

Εγκαίνια: 4/6 (7.30 μ.μ.)

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 4/6-19/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μία φορά και... μία φωτογραφία

Μία φορά και μία φωτογραφία

Με αφετηρία τη χαρακτηριστική φράση "Μια φορά και ένα καιρό…” που όλοι μας γνωρίζουμε από τα παραμύθια, η γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή καλεί μια ομάδα καλλιτεχνών να δουλέψουν με διαφορετικές τεχνικές και να δημιουργήσουν μια νέα εικαστική αφήγηση, την οποία ο θεατής καλείται να ανακαλύψει μελετώντας τα έργα.

Εγκαίνια: 5/6 (7-10 μ.μ.)

Info: Ρεβέκκα Καμχή | 5/6-9/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Athens Photo Festival 2024

Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου Μπενάκη θα φιλοξενήσουν φέτος το Athens Photo Festival, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, οπτικοακουστικό υλικό, εγκαταστάσεις και καλλιτεχνικές εκδόσεις.

Εγκαίνια: 6/6 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) | 7/6-28/7 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €12, €9

Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής

Novello Finotti Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής

Ο κορυφαίος Ιταλός γλύπτης Novello Finotti έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παρουσιάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του. Η έκθεση περιλαμβάνει εξήντα πέντε και πλέον γλυπτά της μακρόχρονης εξελικτικής του πορείας, φτιαγμένα από λευκό μάρμαρο Καρράρας, ροζέ μάρμαρο Πορτογαλίας, μαύρο γρανίτη Βελγίου και ορείχαλκο. 

Εγκαίνια: 4/6 (8.30 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Θεοχαράκη | 4/6-3/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος: €10, €5

Γυναικεία Ζητήματα

Γυναικεία Ζητήματα
Aννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κόκκινο της Φωτιάς, 2000/2024, ψηφιακή εκτύπωση, σύρμα ©Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Aννίτα Αργυροηλιοπούλου, "Κόκκινο της Φωτιάς", 2000/2024, ψηφιακή εκτύπωση, σύρμα

Η νέα έκθεση της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει το έργο 17 Ελληνίδων καλλιτεχνίδων από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, με στόχο τον αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας.

Εγκαίνια: 6/6 (6 μ.μ.)

Info: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων | 6/6-22/9 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ποτέ δεν σε κοιτάζω από τη θέση

Olaf Nicolai Ποτέ δεν σε κοιτάζω από τη θέση
Olaf Nicolai, "I never look at you from the place from which you see me", 2023. Παραχώρηση εικόνας Galerie EIGEN + ART Leipzig/Berlin

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Olaf Nicolai στήνει μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση στο Καλλιμάρμαρο, παρουσιάζοντας δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Ιούνιο του 2022 στην Αρχαία Ολυμπία. Η έκθεση πραγματοποιείται σε υλοποίηση του χώρου τέχνης Tavros.

Εγκαίνια: 5/6 (8 μ.μ.)

Info: Καλλιμάρμαρο | 5/6-7/7 | Η έκθεση είναι ορατή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας | Είσοδος ελεύθερη

Χρήστος Τζίβελος

Χρήστος Τζίβελος
© Γιάννης Χατζηασλάνης
Χρήστος Τζίβελος, Lampe "Le Rayon X”, 1983 - 1985. Οπαλίνα, λαμπτήρες, καλώδιο, αντικείμενα, 30 εκ. Μοναδικό. Ευγενική παραχώρηση The Estate of Christos Tzivelos, Akwa Ibom, Melas Martinos, and Radio Athènes

Οι χώροι τέχνης Radio Athènes, Akwa Ibom και Μελάς Μαρτίνος παρουσιάζουν μία κοινή έκθεση αφιερωμένη στο πρωτοποριακό έργο του καλλιτέχνη Χρήστου Τζίβελου. Τρία αφηγηματικά κεφάλαια επικεντρώνονται σε διαφορετικές πτυχές της γλυπτικής του ενασχόλησης με το φως, το μέταλλο και την ενσωμάτωση ευρεθέντων αντικειμένων.

Εγκαίνια: 5/6 (6-9 μ.μ.)

Info: Akwa Ibom (Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 2-6 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού), Radio Athènes (Τετ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 2-6 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού), Μελάς Μαρτίνος (Τρ.-Σαβ.: 12-6 και κατόπιν ραντεβού) | 5/6-28/9 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Moments Collective

  • Φωτογραφία

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Moments Collective παρουσιάζει τις βραβευμένες φωτογραφίες του πρώτου παγκόσμιου διαγωνισμού που διενήργησε. 190 φωτογράφοι από 39 χώρες αναδεικνύουν τάσεις και επιρροές από κινήματα της τέχνης της φωτογραφίας, αποπνέοντας έναν αέρα ελευθερίας και διαφορετικών οπτικών αντιλήψεων.

Νίκος Λεοντόπουλος. Χάρχεια

  • Φωτογραφία

Η νέα ενότητα έργων του Νίκου Λεοντόπουλου πυροδοτεί έναν καινούριο τρόπο θέασης του αστικού τοπίου. Ο καλλιτέχνης φωτογραφίζει με πάθος, παραδίδοντας μια άρτια ιστορική καταγραφή και αισθητική αναζήτηση και επανασυστήνοντας ένα οικείο αστικό αθηναϊκό τοπίο που υφαίνεται και ξηλώνεται σιωπηλά και ακροβατεί ανάμεσα στη δυστοπία και τη φαντασμαγορία. Ετοιμόρροπα και ανακαινισμένα βανδαλισμένα νεοκλασικά, πολυκατοικίες μεσοπολέμου με ευγενείς εισόδους και από καιρό χαμένα κοσμητικά γλυπτά μέλη, δαντελωτά εμπορικά σκέπαστρα και στριφογυριστές σκάλες υπηρεσίας, αποχρωματίζονται σταδιακά μπροστά στον φακό, αφήνοντας τόπο, υφή και ήχο στις ζοφερές εκρήξεις και τις μικρές πυρκαγιές των χρωμάτων.

Μία φορά και... μία φωτογραφία

  • Μεικτά Μέσα

Ο τίτλος της έκθεσης που παραπέμπει στο “Μια φορά και ένα καιρό…” μας προσκαλεί να φτιάξουμε τη δική μας ιστορία. Οι ιστορίες είναι από τις πιο σημαντικές πηγές γνώσης, γιατί μας εξοικειώνουν με άγνωστα, απίθανα ή και υπαρκτά σενάρια ζωής. Μια ιστορία, είτε φανταστική είτε πραγματική, μας φέρνει σε επαφή με τα συναισθήματα μας και μας βοηθάει να πάρουμε θέση στη δική μας ζωή για όσα μας συμβαίνουν. Στην ομαδική έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν δουλέψει με διαφορετικές τεχνικές, σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικό χρόνο. Μπορούν αυτές οι τόσο διαφορετικές στιγμές να φτιάξουν μια νέα μεγαλύτερη αφήγηση; Οι επισκέπτες καλούνται να το ανακαλύψουν.

A Future for the Past: Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του Σύγχρονου Design και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, σε συνεργασία με το ατελιέ μαρμάρου on.entropy και υπό την επιμέλεια της Maria Christina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό. Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, αποτελεί έναν εν δυνάμει ερευνητικό πρόγραμμα μέσα στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω έκθεση-κιναισθητική γνώση, έτσι όπως αυτή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της του νησιού και, κατ’ επέκταση, στη περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης.

Athens Photo Festival 2024

  • Φωτογραφία

Το Athens Photo Festival επιστρέφει με τη συμμετοχή 100+ καλλιτεχνών για να αποτελέσει ακόμα μια χρονιά το μεγάλο διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός για τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό στην Ελλάδα.

Novello Finotti. Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής

  • Αφιερώματα

Ο κορυφαίος Ιταλός γλύπτης Novello Finotti για πρώτη φορά στην Αθήνα θα παρουσιάσει αναδρομικά τη δουλειά του στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Η έκθεση με τον δηλωτικό τίτλο "Novello Finotti Ο αισθησιακός μυστικισμός της γλυπτικής" περιλαμβάνει εξήντα πέντε και πλέον γλυπτά της μακρόχρονης εξελικτικής του πορείας από λευκό μάρμαρο Καρράρας, ροζέ μάρμαρο Πορτογαλίας, μαύρο γρανίτη Βελγίου και ορείχαλκο.

Γυναικεία Ζητήματα

  • Μεικτά Μέσα

17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, σε έναν αναστοχασμό του ρόλου και της θέσης της γυναίκας, παρουσιάζονται σε μία ομαδική έκθεση. Τα έργα διαμορφώνουν έναν διάλογο μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, επαναδιατυπώνοντας διαγενεακούς προβληματισμούς και θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα. Στην ελληνική γλώσσα, η έκφραση γυναικείο ζήτημα είναι σχεδόν ταυτόσημη με το κίνημα του φεμινισμού. Ο πληθυντικός του τίτλου υποδηλώνει όχι μόνο τη συλλογικότητα του εγχειρήματος αλλά και την εννοιολογική του ευρύτητα. Αποτελεί ταυτόχρονα υποδόρια αναφορά στα διαφορετικά κύματα που διανύει ο φεμινισμός από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Υπογραμμίζει επιπλέον την πολλαπλότητα των διαφορετικών, συχνά εκ διαμέτρου αντίθετων, απόψεων που διέπουν τη φεμινιστική σκέψη.

Olaf Nicolai. Ποτέ δεν σε κοιτάζω από τη θέση

  • Εγκαταστάσεις

Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Olaf Nicolai στήνει μια πρωτότυπη εικαστική εγκατάσταση στο Καλλιμάρμαρο, παρουσιάζοντας δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τον Ιούνιο του 2022 στην Αρχαία Ολυμπία και χρησιμοποιώντας το παραβολικό κάτοπτρο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανάφλεξη της ολυμπιακής φλόγας. Οι φωτογραφίες της εγκατάστασης στην πλατεία του Παναθηναϊκού Σταδίου αντανακλούν την εγγενή πολυπλοκότητα της φωτογραφικής διαδικασίας. Η έκθεση πραγματοποιείται σε υλοποίηση του χώρου τέχνης Tavros.

Χρήστος Τζίβελος

  • Αφιερώματα

Οι χώροι τέχνης Radio Athènes, Akwa Ibom και Μελάς Μαρτίνος παρουσιάζουν μία κοινή έκθεση πάνω στο πρωτοποριακό έργο του καλλιτέχνη Χρήστου Τζίβελου . Τρία αφηγηματικά κεφάλαια επικεντρώνονται έκαστα σε ξεχωριστές πτυχές της γλυπτικής του ενασχόλησης με το φως, το μέταλλο και την ενσωμάτωση ευρεθέντων αντικειμένων (objets trouvés). Κάθε χώρος αναβιώνει και ερμηνεύει αυτόνομα μία σειρά αυτόφωτων εγκαταστάσεων με αρχιτεκτονικές επεκτάσεις. To Radio Athènes επαναφέρει το έργο Coincidentia Oppositorum, μία σειρά από ρυτίνες με λαμπτήρες τοποθετημένες σε δάπεδο από τούβλα, σε διάλογο με μία κινητική εγκατάσταση της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας Kitty Kraus. Η Akwa Ibom παρουσιάζει μία σειρά από γλυπτά-φακούς με προβολές εντόμων, παραθύρων, και ακανόνιστων σχημάτων σε μία γλυπτική παραλλαγή του θεάτρου σκιών. Η Μελάς Μαρτίνος συγκεντρώνει μία σειρά από αυτόφωτα γλυπτά που διαρθρώνουν μία γλώσσα αλχημικής συνδιαλλαγής του φωτός ως άλλης φωτιάς με τη σκουριά.

Wow Pow! Bam! Κόμικ και Ζωγραφική, Μια συνάντηση στα Τέλη του 20ού Αιώνα

  • Κόμικ

Μια εικαστική διερεύνηση της διαρκούς επιρροής των κόμικς πάνω στο σώμα της σύγχρονης ζωγραφικής. η έκθεση στοχεύει στο να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι εικαστικοί αντλούν έμπνευση από τις οπτικές και τις αφηγηματικές συμβάσεις των κόμικς, ξεπερνώντας τα όρια των παραδοσιακών καλλιτεχνικών πρακτικών και αντιπαραθετικών εννοιών, όπως χαμηλή και υψηλή τέχνη. Η έκθεση εστιάζει σε δύο κύριες παράλληλες εξελίξεις στην τέχνη στα τέλη του 20ού αιώνα, που σηματοδότησαν τον ορισμό νέων αισθητικών προσεγγίσεων διευρύνοντας τα όρια της τέχνης αλλά και της αφήγησης, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης. Από τη μία πλευρά, καλλιτέχνες όπως ο Roy Lichtenstein, o Philip Guston και ο Andy Warhol ενσωματώνουν στα έργα τους στοιχεία από τη λαϊκή κουλτούρα και από την άλλη, νέοι δημιουργοί κόμικς όπως ο Art Spiegelman συνδυάζουν έννοιες και τεχνικές από τη σύγχρονη τέχνη, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων καλλιτεχνικών κατηγοριών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το "Fishy Democracy" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας

Οι δράσεις του Atopos Unbound για τη δημοκρατία και την οικολογία στο "Τί οφείλουμε στη δημοκρατία;" που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών.

"Τρικυμία" από τρεις καλλιτέχνες

Ελπίδα Ζαχαράκη, Κώστας Παντούλας και Ναυσικά Τζανουλίνου δημιουργούν από κοινού μια έκθεση για το antisocial.ath.

"Αμμόχωστος 3,5%": Ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει την πόλη-φάντασμα πίσω από το συρματόπλεγμα

Μια πολυμεσική έκθεση με αφορμή τα πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην πόλη.

Ο εικαστικός θεσμός "Πλοές" γιορτάζει 30 χρόνια με μια έκθεση στην Άνδρο

Ραντεβού στην Ανδρο για τις επετειακές δράσεις του θεσμού, με θεματική "Προς τη Χώρα των Εσπερίδων".

Η anti-pop κουλτούρα του Γιώργου Ιωάννου σε μια νέα έκθεση

Επιλεγμένοι πίνακες του ζωγράφου θα βρίσκονται για όλο το καλοκαίρι στο "Kalfayan Galleries".

Η site specific έκθεση "Otherlands" στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας

Τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη και τα έργα ηχητικής μυθοπλασίας των Τζέφ Βάγγερ και Σαβίνας Γιαννάτου προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στη θάλασσα.