Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς αφηγείται το τραύμα Σύριων προσφύγων

Το «Displaced: Portraits & Landscapes» δημιουργήθηκε μετά τις εμπειρίες του σκηνοθέτη στο νησί της Λέσβου τη διετία 2015-2017.

Λουκάς Παλαιοκρασάς Displaced

Τι σημαίνει να αφήνεις πίσω τη χώρα σου πηγαίνοντας προς ένα αβέβαιο μέλλον; Πώς μπορείς να μεταφέρεις ιστορίες ανθρώπων που δεν μιλάς τη γλώσσα τους σε ένα κοινό που δεν μπορεί να φανταστεί τη διαδρομή τους; Μπορούμε να είμαστε όλοι πολίτες του ίδιου κόσμου χωρίς να ζούμε στον ίδιο κόσμο;

Το Antisocial παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Λουκά Παλαιοκρασά, με τίτλο "Displaced: Portraits & Land-scapes”, μια συλλογή βίντεο-πορτρέτων από σύριες μητέρες και παιδιά που συνάντησε ο κινηματογραφιστής και σκηνοθέτης στο ταξίδι του στη Λέσβο, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ "Citizen Xenos” από το 2015 έως το 2017. Μέσω ταυτόχρονης προβολής, τα τρυφερά πρόσωπα των πορτρέτων αντιπαρατίθενται με τα σκληρά και άγρια τοπία της Λέσβου και της Ειδομένης, δίνοντας στον θεατή την αίσθηση του χώρου όπου τραβήχτηκε το κάθε στιγμιότυπο. Ζωές που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στη μέση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Βλέμματα κουρασμένα, αλλά ακόμα ζωντανά, σύμβολα της ανθρώπινης ανθεκτικότητας που επιμένει παρά τις αντιξοότητες. Λαμπυρίσματα μιας παιδικότητας που επιβιώνει απέναντι στη σκιά ενός τραύματος που δύσκολα ξεχνιέται.

Λουκάς Παλαιοκρασάς Displaced

Αμίλητες μορφές γυναικών και παιδιών προσκαλούν τον θεατή να συναισθανθεί και να φανταστεί τις εμπειρίες τους φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις σκληρές πραγματικότητες του εκτοπισμού. Ανάμεσα σε καταυλισμούς και δομές φιλοξενίας, ο Λουκάς Παλαιοκρασάς χωρίς να μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα τους, προσπάθησε να εξερευνήσει όσα κουβαλάνε στα πρόσωπα τους, μέσα από τον φακό. Αυτές είναι οι λεπτομέρειες μιας ιστορίας που δεν χωράει σε λέξεις. Κάθε πορτρέτο αποτελεί και μια σιωπηλή ιστορία ελπίδας και επιβίωσης σε ένα ταξίδι χωρίς προορισμό.

Λουκάς Παλαιοκρασάς Displaced

Τα πορτρέτα της έκθεσης έχουν παρουσιαστεί στην Αμερική ως μέρος της συλλογικής έκθεσης "Mitli Mitlak (Like You, Like Me)” από το 2018 έως το 2020 και φιλοξενήθηκε από προβεβλημένα ιδρύματα και μουσεία όπως το N’Namdi Center for Contemporary Art στο Detroit, το Central Michigan University Art Gallery στο Mount Pleasant, το Miller Art Museum και το Third Avenue Playhouse στο Sturgeon Bay του Wisconsin, το Peeler Art Museum στην Indiana, και άλλα.

Ο Λουκάς Παλαιοκρασάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε Επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος και το 2014 απέκτησε εργασιακή εμπειρία σε εταιρεία παραγωγής στο Λος Άντζελες μέσω υποτροφίας του διεθνούς οργανισμού Libra Group. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο που έχουν προβληθεί σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το NYU της Νέας Υόρκης. Το "Citizen Xenos”, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του έκανε πρεμιέρα το 2018 στο 20ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης υποψήφιο για το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας και έλαβε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ "Στιγμές Αλήθειας" της ΕΕΣ.

Το 2022 διαγωνίστηκε στο 24ο ΦΝΘ με το νέο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του "Final Year” σε συμπαραγωγή της ANEMON και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και έλαβε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Έχει αναλάβει την δημιουργία ντοκιμαντέρ για τις δράσεις του Active citizens fund Greece, ενός εκ των μεγαλύτερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα, με διαχειριστές επιχορήγησης το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εγκαίνια: 22/5 (8 μ.μ.)

Info: Antisocial | 22/5-4/6 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.