Καλλιτέχνιδες από τη Βαλτική ασχολούνται με τα φαντάσματα της οικολογικής καταστροφής

Το State of Concept παρουσιάζει το ομαδικό πρότζεκτ «Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος», καθώς και την ατομική έκθεση μιας Ιρανής δημιουργού.

Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος

Το State of Concept εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση "Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος", την Παρασκευή 31 Μαΐου, σε επιμέλεια της Solvita Krese και συνδιοργάνωση με το Λετονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (LCCA). 

Στην έκθεση, καλλιτέχνιδες από τα κράτη της Βαλτικής ασχολούνται με τα φαντάσματα των κοινών μας οικοσυστημάτων - τα ίχνη που άφησαν οι οικολογικές καταστροφές και οι πόλεμοι στο περιβάλλον, τα φυτά και τα πλάσματα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οικολογικές ανησυχίες στην περιοχή της Βαλτικής επισκιάζονταν, μεταξύ άλλων, από τα γεωπολιτικά προβλήματα, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, την πόλωση της κοινωνίας και την κοινωνική ανισότητα. Ωστόσο, ο αναμφισβήτητος αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον και το κλίμα έχει αλλάξει τις αντιλήψεις. Τα οικολογικά προβλήματα αναγνωρίζονται πλέον ως πιεστικά πολιτικά ζητήματα, στενά συνδεδεμένα με την επιβίωσή μας και το μέλλον των οικοσυστημάτων μας.

Φαντάσματα Ενός Αδύνατου Παρόντος

Η αντιμετώπιση των οικολογικών και κλιματικών κρίσεων συνεπάγεται την αντιμετώπιση όχι μόνο των πιέσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού αλλά και των κληρονομιών της αποικιοκρατίας, οι ρίζες της οποίας είναι βαθιά ριζωμένες στην ιστορία των κρατών της Βαλτικής. Η ανάγκη για διαδικασίες αποαποικιοποίησης γίνεται όλο και πιο εμφανής, ιδίως εν μέσω της τρέχουσας περιόδου κοινωνικοπολιτικών αναταραχών που σηματοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Οι καλλιτέχνιδες της έκθεσης μας καλούν να αντιμετωπίσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος μας, τα οποία μας εμφανίζονται σήμερα με τη μορφή πολέμων και οικολογικών καταστροφών, προκειμένου να ανταποκριθούμε ενεργά στην κλιματική κρίση και να αναλύσουμε τις σχέσεις μεταξύ της κλιματικής καταστροφής και του αποικισμού. Καθώς αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η πλοήγηση σε νέα γεωπολιτικά τοπία και δομές εξουσίας, καθίσταται όλο και πιο σημαντικό να μάθουμε νέες στρατηγικές και δεξιότητες και να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα αποφύγουμε να πέσουμε στις παγίδες του παρελθόντος και στα φαντάσματα του αδύνατου παρόντος.

Συμμετέχουσες καλλιτέχνιδες: Eglė Budvytytė, Līva Dudareva, Elo-Reet Järv, Kristina Õllek, Liene Pavlovska

Διαβάστε Επίσης

Η έκθεση διοργανώθηκε από το Λετονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (LCCA) σε συνεργασία με το State of Concept Athens, το Εσθονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης και την Καλλιτεχνική Αποικία Νίντα της Ακαδημίας Τεχνών του Βίλνιους και υποστηρίζεται από το Baltic Culture Fund, την Πρεσβεία της Λετονίας στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα και το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Εσθονίας. Το Λετονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί την ανάπτυξη των διαδικασιών σύγχρονης τέχνης στη Λετονία και στο εξωτερικό από το 2000, με έμφαση στην κριτική και δημιουργική αποτίμηση των γεγονότων της σημερινής κοινωνίας. Το LCCA διοργανώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, εκτελεί ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδίδει τακτικά εκδόσεις και είναι ο ιδρυτής και διοργανωτής του ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Survival Kit.

Maryam Tafakory
Maryam Tafakory

Την ίδια ημέρα εγκαινιάζεται επίσης η έκθεση της Ιρανής καλλιτέχνιδας Maryam Tafakory, παρουσιάζοντας τρία φιλμ, μέρος του κεφαλαίου της έκθεσης. Η Maryam Tafakory ασχολείται με τον κινηματογράφο και την περφόρμανς, δημιουργώντας κειμενικά και κινηματογραφικά κολάζ που συνδυάζουν την ποίηση, το ντοκιμαντέρ και το αρχειακό υλικό. Το έργο της Tafakory τοποθετείται ανάμεσα σε πολλαπλές επικαλυπτόμενες τυπικά είδη: την ταινία δοκίμιο και το σινεφίλ ντοκιμαντέρ. Εξερευνώντας τα διαφορετικά αρχεία μέσα από τα οποία οι εικόνες μας μιλούν ή αρνούνται να μας μιλήσουν, οι ταινίες της επιχειρούν να αναλύσουν τις συγκαλυμμένες πράξεις διαγραφής των σωμάτων, της οικειότητας και των ιστοριών. Τα ερευνητικά της προτζεκτ εξετάζουν αυτό που συχνά παραμελείται και απορρίπτεται ως ασήμαντο και υπερβολικό. Διαθέτει ένα συνεχές σώμα βιντεοσκοπημένων δοκιμίων σε διάλογο με τον ιρανικό μετα-επαναστατικό κινηματογράφο.

Maryam Tafakory
Maryam Tafakory, "Mast-del"

Η πιο πρόσφατη ταινία της, "Mast-del" (2023), έκανε πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες και συμπεριλήφθηκε στις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους του 2023 του Film Comment και τις καλύτερες ταινίες του 2023 του Sight & Sound. Η πρώτη της ατομική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις επιλογές των κριτικών του Artforum για το 2023. Ένα ερωτικό τραγούδι που δεν θα περνούσε ποτέ από τη λογοκρισία, το Mast-del μιλάει για απαγορευμένα σώματα και επιθυμίες, τόσο μέσα όσο και έξω από τον ιρανικό μετα - επαναστατικό κινηματογράφο. Παρουσιάζεται στο State of Concept μαζί με δύο προηγούμενα φιλμ, το Irani Bag (2020) και το Nazarbazi (2022), στις οποίες η Tafakory χρησιμοποιεί και πάλι αποσπάσματα ταινιών που παρήχθησαν την περίοδο του μετα-επαναστατικού ιρανικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '90, δημιουργώντας βιντεοσκοπημένα δοκίμια που αμφισβητούν τη λογοκρισία των γυναικείων σωμάτων που έχουν διαγραφεί και θυματοποιηθεί, καθώς και τον απαγορευμένο έρωτα και την επιθυμία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Maryam Tafakory
Maryam Tafakory, "Mast-del"

Το State Affairs, από το 2017, είναι ένα εκθεσιακό κεφάλαιο αφιερωμένο σε καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εργάζονται με βίντεο και κινούμενη εικόνα. Παρουσιάζει καλλιτεχνικές πρακτικές που εστιάζουν σε θεματικές που ξεδιπλώνονται και αφηγούνται σταδιακά μέσα από διάφορα έργα τέχνης, πρακτικές που διακρίνονται για το ενδιαφέρον τους να ρίξουν φως στις ιστορικές συνθήκες και στο πώς αυτές επηρεάζουν τη σύγχρονη εποχή. Οι πρακτικές που επιλέχθηκαν για αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης χαρακτηρίζονται από μια δοκιμιακή προσέγγιση θεμάτων που αφορούν τον ρατσισμό, την θρησκεία, τον φουτουρισμό, τον μετα-αποικιακό λόγο, τον εθνικισμό κ.ά., συνδυάζοντας ενίοτε, το ντοκιμαντέρ, την περφόρμανς και την κινούμενη εικόνα. Το πρόγραμμα στοχεύει να αντιμετωπίσει άμεσα τις τρέχουσες υποθέσεις, τις δυσχέρειες, τους προβληματισμούς και τα αδιέξοδα της σύγχρονης ζωής, καλώντας κατά καιρούς το παρελθόν. 

Η Maryam Tafakory (γεν. 1987, Σιράζ, Ιράν) δημιουργεί ταινίες και περφόρμανς. Ατομικές προβολές και εκθέσεις της δουλειάς της περιλαμβάνουν: MoMA, Νέα Υόρκη, BOZAR, Βρυξέλλες, National Gallery of Art, Ουάσιγκτον, Academy Museum, Λος Άντζελες, Museum of the Moving Image, Νέα Υόρκη, BEURSSCHOUWBURG, Βρυξέλλες, e-flux, Νέα Υόρκη, Filmoteca de Catalunya, Βαρκελώνη, LUX Λονδίνο, μεταξύ άλλων. Επιλεγμένες ομαδικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: HKW Berlin, Βερολίνο, Brooklyn Academy of Music, Νέα Υόρκη και Anthology Film Archives, Νέα Υόρκη. Της απονεμήθηκε το Golden Hugo στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο, το Βραβείο Tiger Short στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το Βραβείο Φεμινιστικής Ταινίας Barbara Hammer στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ann Arbor και το Βραβείο Καλύτερης Πειραματικής Ταινίας στο 70ο και 71ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.maryamtafakory.com/films.

Εγκαίνια: 31/5 (6.30-10.30 μ.μ.)

Info: State of Concept | 31/5-28/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 4.30-8.30 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

State of Concept

Τούσα Μπότσαρη 19, Κουκάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.