Όλα τα must-see του Comicdom CON Athens 2024

Αυτά είναι τα events της μεγάλης γιορτής κόμικς που αξίζει να δεις στην Τεχνόπολη (17-19/5).

Τεχνόπολη

Διαγωνισμός Comicdom Cosplay 2024

Ίσως η πιο νερντουλίστικη εκδήλωση του φεστιβάλ (δεν κρίνουμε!), το Comicdom Cosplay είναι από τα αγαπημένα των επισκεπτών. Οι καλύτεροι cosplayers της Ελλάδας βάζουν και φέτος τα δυνατά τους για να κερδίσουν με τις ευφάνταστες στολές τους την κριτική επιτροπή. Φέτος ο διαγωνισμός γίνεται προκριματικός του πανευρωπαϊκού Europa Cosplay Cup, γεγονός που σημαίνει ότι ο νικητής του Comicdom Cosplay θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Γαλλία, εκπροσωπώντας την ελληνική κοινότητα ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Comics στο Υδαταέριο

Comics στο Υδαταέριο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5), με θέμα "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα", το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συνεργάζονται και παρουσιάζουν μια έκθεση που ενώνει δύο παράλληλους κόσμους: εκείνον της ένατης τέχνης και τη βιομηχανική κληρονομιά, εκθέτοντας σελίδες κόμικς που αφηγούνται τις εμπειρίες ενός εργαζόμενου μέσα σε ένα εργοστάσιο ενέργειας. Παράλληλα, τα εκθέματα προβάλλουν την καθημερινότητα ενός δημιουργού κόμικς, από την αρχική έμπνευση, μέχρι το τελικό προϊόν.

40 χρόνια Dragon Ball

Dragonball

Μία από τις τρεις κεντρικές εκθέσεις του αφιερώματος στην Ιαπωνία, που ετοιμάζει το φεστιβάλ, αποτίει φόρο τιμής σε ένα θρυλικό franchise και τον δημιουργό του, παρουσιάζοντας έργα από 15 καλλιτέχνες. Πάνελ, δράσεις για τους μικρούς λάτρεις του "Dragon Ball" και ένα sketch event συμπληρώνουν το αφιέρωμα.

Το Σύμπαν του Tass

Tass

Το Comicdom ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εγχώριας δημιουργίας και μέσα από τις διοργανώσεις του έχουμε δει πολλά ενδιαφέροντα πρότζεκτ που αναδεικνύουν ανερχόμενους καλλιτέχνες αλλά και σημαντικές μορφές που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική ένατη τέχνη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η έκθεση "Το σύμπαν του Tass" που επιμελείται η Έφη Παπαζαχαρίου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον πολυδιάστατο Γιώργο Τασιούλα, τον αυτοδίδακτο εικαστικό, σκιτσογράφο και κομικογράφο που αναγνωρίστηκε μέσα από το έργο του ως storyboard artist στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Η έκθεση παρουσιάζει ένα μεγάλο μέρος του έργου του και συνοδεύεται από τη δίγλωσση έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard" που εξέδωσαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films.

Ελληνικά Βραβεία Κόμικς

Διαβάστε Επίσης

Η τελετή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2024 θα διεξαχθεί την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Παρασκευή 17 Μαΐου στις 9.30 μ.μ. Συνολικά 11 βραβεία θα απονεμηθούν σε έργα επιλεγμένα από την Ακαδημία των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς, ενώ υπάρχει και το Βραβείο Κοινού που δίνεται στο καλύτερο κόμικ της χρονιάς, σύμφωνα με τους φαν του Comicdom. Ακόμη, για πρώτη φορά, θα δοθεί το Βραβείο Φόρος Τιμής σε εξέχοντα δημιουργό της ένατης τέχνης.

Dr Dall-e, or How I Learned to Stop Worrying and Love the AI

Dr Dall-e

Έρχονται τα ΑΙ να μας πάρουν τις δουλειές; Υπάρχει τέχνη μετά την Τεχνητή Νοημοσύνη; Το Σάββατο 18/5 (7.45 μ.μ.), οι καλλιτέχνες Γιάννης Ρουμπούλιας (Rubus) και Σπύρος Δερβενιώτης μάς λύνουν όλες τις απορίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, μέσω ενός ενδιαφέροντος πάνελ που αξίζει να παρακολουθήσετε. 

Animasyros 2023

Animasyros 2024
©Alexandros Petrakis

Μια σειρά προβολών ελληνικών animation φιλμ μικρού μήκους που προβλήθηκαν ή και βραβεύτηκαν πέρυσι στο μεγαλύτερο διεθνές φεστιβάλ animation της Ελλάδας.

Concept Art και Εικονογράφηση: Συνάφεια και Διαφορές

Concept Art και Εικονογράφηση
© Georgios Dimitriou

Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, 19/5 (5.20 μ.μ.), ο καθηγητής της SAE, Γιώργος ‘Crankbot’ Δημητρίου, θα παρουσιάσει έργα από την καριέρα του ως εικονογράφος, που αφορούν τη δημιουργία χαρακτήρων για επιτραπέζια και ψηφιακά παιχνίδια. Ο καθηγητής θα μιλήσει για την τέχνη της παραδοσιακής ζωγραφικής, της εικονογράφησης και της γλυπτικής και πώς αυτοί αποτέλεσαν την αφετηρία για τη σύγχρονη βιομηχανία ψυχαγωγίας.

SCREAM for me ATHENS – A Monster Design Workshop

scream for me athens

Ένα σύντομο, διαδραστικό εργαστήριο που μας παρακινεί να φορέσουμε τον… εκτοπλασματικό μας εξοπλισμό, να ακονίσουμε τα μολύβια μας και να σχεδιάσουμε τα πιο φρικιαστικά τέρατα ή τις πιο αξιολάτρευτες φρίκες, υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Γαλάτη (INNOVATHENS, 18/5, 4.50 μ.μ.).

Spotlight On: Κορίννα Μέι Βεροπούλου

Η τιμώμενη καλλιτέχνιδα του Comicdom CON Athens 2024 είναι η εικονογράφος και comic artist με καταγωγή από Ελλάδα και Σιγκαπούρη, Κορίννα Μέι Βεροπούλου.  Τα γνωστότερα πρότζεκτ της είναι τα πρόσφατα reboots του "Harlem Heroes" από τη 2000AD/Rebellion και "Escape from Bitch Mountain", μια ανθολογία του Comic Book Slumber Party που εκδόθηκε από την Avery Hill. Στην ατομική της έκθεση θα παρουσιάσει το πιο φιλόδοξο έργο της μέχρι σήμερα: "το "Hacker + Chucky" είναι ένα κόμικ 100+ σελίδων που φτιάχτηκε σε συνεργασία με τηνΕυγενία Βερελή (γνωστή και ως βαμπιροπούλα) και εκδόθηκε από την Relax Comics. Θα μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές από τις πρωτότυπες σελίδες από το κόμικ που εκτίθεται στη φετινή έκθεση. Θα εκθέσω και το εικαστικό της φετινής εκδήλωσης και δυο ακόμη illustrations που έκανα για δουλειές που αναδεικνύονται στο φετινό φεστιβάλ. Μέσα από αυτήν την έκθεση θέλω να προβάλλω τη διαδικασία που ακολουθώ, πώς ξεκινάω μια ιδέα, πως κάνω το προσχέδιο και πώς καταλήγω στο τελειωμένο έργο" δήλωσε η καλλιτέχνιδα στο "α".

Art + Mental Health

Art and Mental Health

Ο Στηβ Στιβακτής, η Κορίννα Μέι Βεροπούλου και η Ευγενία Βερελή συζητούν για τις κοινές εμπειρίες και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Παρέα με τον ψυχολόγο Γιώργο Παπαδημητρίου, οι καλλιτέχνες θα μιλήσουν για την ψυχική υγεία και πώς έχει επηρεάσει τη δουλειά τους (16/5, 4.40 μ.μ.).

Sketch Event: The Manga Challenge Edition!

manga challenge

Το φετινό sketch event έχει, φυσικά, άρωμα Ιαπωνίας και καλεί 8 καλλιτέχνες να δημιουργήσουν το δικό τους σκίτσο, ενώ οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία δημιουργίας, αλλά και να διεκδικήσουν τα έργα εν εξελίξει, αποκτώντας τους λαχνούς που θα συμμετάσχουν στη μεγάλη κλήρωση.

Make Mine Manga

Make Mine Manga

Η διεθνής έκθεση ξεδιπλώνει την πορεία και την εξέλιξη των manga παρουσιάζοντας έργα τέχνης από τους επιδραστικότερους Ιάπωνες δημιουργούς. Ο επιμελητής της έκθεσης, Paul Gravett, θα επισκεφθεί το Comicdom CON Athens 2024 για μία ειδική ξενάγηση των επισκεπτών στη συναρπαστική ιστορία των manga.

Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία

Hugo Pratt

Μια μικρή, συμβολική αφιέρωση στην Ιταλία ετοιμάζει το Comicdom, τιμώντας τον θρυλικό δημιουργό Hugo Pratt. Ο Pratt ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έφεραν λογοτεχνική αύρα στην ένατη τέχνη, ενώ η διασημότερη σειρά του "Corto Maltese" έχει διακριθεί για το "πάντρεμα" κινηματογραφικής αφήγησης και εκτεταμένης ιστορικής έρευνας. Η έκθεση "Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία", σε επιμέλεια Patrizia Zanotti, συνοδεύεται από 27 πάνελ μεγάλων διαστάσεων, δημιουργώντας ένα οπτικό και πληροφοριακό ταξίδι στη φαντασία του αρχετυπικού δημιουργού που μας συστήνει παράλληλα το σύνολο της πολυποίκιλης και επιδραστικής πορείας του.

Manga Originals

Manga Originals

Ένα ακόμη ταξίδι στον κόσμο των manga με ένα αφιέρωμα σε original art που περιλαμβάνει 37 πρωτότυπες σελίδες κόμικς διαφόρων ειδών, σχεδιασμένες από σημαντικούς δημιουργούς. Τα έργα είναι μέρος της συλλογής του εικονογράφου και συλλέκτη manga, Dan Byron, ο οποίος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση.

Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του CCA2024, στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr και στα social media (Facebook, Instagram και Tik-Tok).

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 17-19/5 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 9.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.