Το Comicdom CON Athens 2024 λέει "όχι" στην τεχνητή νοημοσύνη

Οι διοργανωτές της μεγαλύτερης αθηναϊκής γιορτής κόμικς μιλούν για τη φετινή διοργάνωση, το πολυσυλλεκτικό αφιέρωμα στην ιαπωνική ένατη τέχνη αλλά και την απόφασή τους να απαγορεύσουν την πώληση έργων που έχουν προκύψει από το πάτημα ενός κουμπιού.

Comicdom Athens 2024

Το μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ κόμικς της Αθήνας επιστρέφει (μεγαλύτερο από ποτέ) για άλλη μια χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (17-19/5) με ελεύθερη είσοδο, γιορτάζοντας 18 χρόνια παρουσίας. Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2024, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, επεκτείνεται σε -σχεδόν όλους- τους χώρους της Τεχνόπολης, "με την Ιαπωνία να δίνει το στίγμα, ως τιμώμενη χώρα και γενέτειρα των  παγκοσμίως αγαπημένων manga και anime" μας λέει ο Γιάννης Κουρουμπακάλης, διευθυντής παραγωγής του Comicdom.

Το αφιέρωμα στην Ιαπωνία είναι must για τους πορωμένους φαν των manga και anime. Τρεις κεντρικές εκθέσεις ξετυλίγουν την πλούσια ιστορία των ιαπωνικών κόμικς, εξηγεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Λήδα Τσενέ: "η διεθνής έκθεση "Make Mine Manga", που ξεδιπλώνει την πορεία και την εξέλιξή τους και απευθύνεται τόσο στους λάτρεις του είδους, όσο και σε εκείνους που θα ήθελαν να τα ανακαλύψουν. Ακόμη, η διεθνής έκθεση "Manga Originals" με αυθεντικές σελίδες από μία πληθώρα δημιουργών και καλλιτεχνικών σχολών, καθώς και η ελληνική έκθεση εικονογράφησης "40 Χρόνια Dragon Ball", στην οποία 15 εγχώριοι καλλιτέχνες αποτίουν φόρο τιμής στο επιδραστικό franchise και τον δημιουργό του. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν πάνελ, δράσεις για τις μικρές ηλικίες και ένα sketch event με το οποίο και κλείνει το πρόγραμμα του τριημέρου, την Κυριακή το βράδυ".

Dragonball
"40 Χρόνια Dragon Ball"

Μετά τη στάση στην Ιαπωνία, φτιάχνουμε βαλίτσες για Ευρώπη και συγκεκριμένα την Ιταλία, αφού το Comicdom ετοιμάζει ένα ακόμα αφιέρωμα, αυτή τη φορά για τον θρυλικό δημιουργό Hugo Pratt. Ο Pratt ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που έφεραν λογοτεχνική αύρα στην ένατη τέχνη, ενώ η διασημότερη σειρά του "Corto Maltese" έχει διακριθεί για το "πάντρεμα" κινηματογραφικής αφήγησης και εκτεταμένης ιστορικής έρευνας. Η έκθεση "Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία", σε επιμέλεια Patrizia Zanotti, συνοδεύεται από 27 πάνελ μεγάλων διαστάσεων, δημιουργώντας ένα οπτικό και πληροφοριακό ταξίδι στη φαντασία του αρχετυπικού δημιουργού που μας συστήνει παράλληλα το σύνολο της πολυποίκιλης και επιδραστικής πορείας του.

Hugo Pratt
"Hugo Pratt: H Κληρονομιά, το Έργο, η Βιογραφία"
Tass
"Το σύμπαν του Tass"

Το Comicdom ανέκαθεν υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της εγχώριας δημιουργίας και μέσα από τις διοργανώσεις του έχουμε δει πολλά ενδιαφέροντα πρότζεκτ που αναδεικνύουν ανερχόμενους καλλιτέχνες αλλά και σημαντικές μορφές που άφησαν το στίγμα τους στην ελληνική ένατη τέχνη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η έκθεση "Το σύμπαν του Tass" που επιμελείται η Έφη Παπαζαχαρίου. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον πολυδιάστατο Γιώργο Τασιούλα, τον αυτοδίδακτο εικαστικό, σκιτσογράφο και κομικογράφο που αναγνωρίστηκε μέσα από το έργο του ως storyboard artist στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Η έκθεση παρουσιάζει ένα μεγάλο μέρος του έργου του και συνοδεύεται από τη δίγλωσση έκδοση "The Tass Book | The Art of Storyboard" που εξέδωσαν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η εταιρεία παραγωγής Marni Films.

Γνωρίζοντας την Κορίννα Μέι Βεροπούλου

Ο λόγος για την τιμώμενη καλλιτέχνιδα του Comicdom CON Athens 2024. Εικονογράφος και comic artist με καταγωγή από Ελλάδα και Σιγκαπούρη, η Κορίννα Μέι Βεροπούλου έκανε τα πρώτα της βήματα στον χώρο της ένατης τέχνης το 2015, εκδίδοντας μόνη της τα έργα της στο Λονδίνο. Τα γνωστότερα πρότζεκτ της είναι τα πρόσφατα reboots του "Harlem Heroes" από τη 2000AD/Rebellion και "Escape from Bitch Mountain", μια ανθολογία του Comic Book Slumber Party που εκδόθηκε από την Avery Hill.

"είμαι ευγνώμων γιατί το Comicdom CON Athens μου έδωσε ένα τεράστιο κίνητρο και αναζωπύρωσε το πάθος μου για τα κόμικς"

Για την ίδια, το Comicdom "κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, καθώς ήταν το πρώτο φεστιβάλ κόμικς στο οποίο παρακολούθησα και γνώρισα "πραγματικούς" καλλιτέχνες κόμικς. Όταν ζούσα στο εξωτερικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα ανυπομονούσα να επιστρέψω για να προλάβω την ελληνική σκηνή κόμικς και να γνωρίσω όλους τους καταπληκτικούς καλλιτέχνες που τελικά έγιναν στενοί φίλοι και συνεργάτες. Κάθε χρόνο εκπλήσσομαι με τον αριθμό των ταλαντούχων καλλιτεχνών που συναντώ και το βρίσκω πολύ συγκινητικό το πόσο παθιασμένοι είναι οι Έλληνες με τα κόμικς. Μου δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον του κλάδου στη χώρα μας". Η Κορίννα παραδέχεται ότι συμμετοχή της ως τιμώμενη καλλιτέχνιδα είναι όνειρο που είχε από τα εφηβικά της χρόνια και θεωρεί την αναγνώριση στην πόλη της ένα σημαντικό ορόσημο για την καριέρα της. "Αυτή η ευκαιρία ήρθε σε μια εποχή που δυσκολευόμουν πραγματικά και είχα αμφιβολίες για το μέλλον μου σε αυτόν τον κλάδο, είμαι ευγνώμων γιατί το Comicdom CON Athens μου έδωσε ένα τεράστιο κίνητρο και αναζωπύρωσε το πάθος μου για τα κόμικς".

Comicdom Athens 2024
Η αφίσα του Comicdom CON Athens 2024, σχεδιασμένη από την Κορίννα Μέι Βεροπούλου

Μαζί με τους διοργανωτές, η καλλιτέχνιδα προσπάθησε να αξιοποιήσει στο έπακρο την πλατφόρμα που της δόθηκε. Στην ατομική της έκθεση θα παρουσιάσει το πιο φιλόδοξο έργο της μέχρι σήμερα: "το "Hacker + Chucky" είναι ένα κόμικ 100+ σελίδων που φτιάχτηκε σε συνεργασία με τηνΕυγενία Βερελή (γνωστή και ως βαμπιροπούλα) και εκδόθηκε από την Relax Comics. Θα μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές από τις πρωτότυπες σελίδες από το κόμικ που εκτίθεται στη φετινή έκθεση. Θα εκθέσω και το εικαστικό της φετινής εκδήλωσης και δυο ακόμη illustrations που έκανα για δουλειές που αναδεικνύονται στο φετινό φεστιβάλ. Μέσα από αυτήν την έκθεση θέλω να προβάλλω τη διαδικασία που ακολουθώ, πώς ξεκινάω μια ιδέα, πως κάνω το προσχέδιο και πώς καταλήγω στο τελειωμένο έργο". Πέραν της έκθεσης που θα δούμε στην Τεχνόπολη, η Κορίννα θα διοργανώσει ένα εργαστήριο όπου θα εξηγεί πώς να πουλάς την τέχνη σου σε αγορές και φεστιβάλ. Ακόμη, συμμετέχει σε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με κεντρικό θέμα συζήτησης την ψυχική υγεία και το πώς μπορούμε να εκφραστούμε και να θεραπευτούμε μέσα από την τέχνη.

Φτάνει πια με την ΑΙ

Διαβάστε Επίσης

Η στήριξη της ένατης τέχνης (εγχώριας και διεθνούς) δεν σημαίνει μόνο προβολή των σύγχρονων τάσεων και αφιερώματα στην πλούσια ιστορία της, αλλά και φιλτράρισμα σε ό,τι εμποδίζει την εξέλιξή και διάδοσή της. Εξ’ ου και η απόφαση των διοργανωτών να απαγορεύσουν την πώληση έργων κόμικς δημιουργημένων από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence – A.I), "ώστε να στηρίξουμε τον κόπο των Ελλήνων καλλιτεχνών και να δείξουμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία μιας δυστοπικής αγοράς" τονίζει ο Γιάννης Κουρουμπακάλης. "Με άλλα λόγια, δεν επιτρέψαμε έργα που έχουν προκύψει από το πάτημα ενός κουμπιού, να πωλούνται δίπλα σε έργα καλλιτεχνών που έχουν μοχθήσει για να κατακτήσουν τις δεξιότητές τους".

Όμως, το Comicdom δεν σταματάει εκεί. Πέρυσι, έγινε το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ κόμικς που εγκαινίασε τον θεσμό της Agora, με εγχώριους δημιουργούς και εκδότες να έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα έργα τους σε εκδότες από χώρες με κραταιές αγορές, χωρίς καμία χρέωση. "Η Agora βοηθά στη διεθνή δικτύωση των Ελλήνων δημιουργών, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν την εκτός συνόρων έκδοσή τους και λειτουργεί συμβουλευτικά ώστε να ανταποκρίνονται τα έργα τους στις απαιτητικές προδιαγραφές των διεθνών αγορών" εξηγεί η Λήδα Τσενέ. Ο συνιδρυτής και διευθυντής προγράμματος του φεστιβάλ, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, αναφέρει ότι "φέτος, για πρώτη φορά, portfolios καλλιτεχνών θα βλέπουν στην Agora και εκπρόσωποι του βραβευμένου animation studio, Funny Tales, και της -διεθνούς εμβέλειας- εταιρείας παραγωγής οπτικοακουστικών έργων και ψυχαγωγίας, GravityBreath Pictures, ενώ θα συμμετέχουν εκδότες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, και το Βέλγιο, πολλοί από αυτούς σε συνεργασία του φεστιβάλ με φορείς και οργανισμούς".

Το πρόγραμμα του Comicdom CON Athens 2024 συμπληρώνουν

  • Τελετή Απονομής Ελληνικών Βραβείων Κόμικς (σε συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς)
  • Πρόγραμμα ειδικά διαμορφωμένο για γονείς και παιδιά (σε επιμέλεια της Athens Comics Library)
  • Προβολές Animation (σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ Animasyros)
  • Θεματικές συζητήσεις/panels (με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, θεωρητικών των comics, επαγγελματιών του χώρου και δημοσιογράφων) 
  • Εργαστήρια και masterclasses από καταξιωμένους δημιουργούς σε τεχνικές σεναρίου και εικονογράφησης
  • Διαγωνισμός Cosplay, που φέτος συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό Europa Cosplay Cup
  • Έκθεση "Comics στο Υδαταέριο" σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Λεπτομέρειες για το πλήρες πρόγραμμα του CCA2024, στην ιστοσελίδα comicdom-con.gr και στα social media (Facebook, Instagram και Tik-Tok).

Info: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | 17-19/5 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. – 9.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100, Γκάζι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.