Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/5)

Η έννοια της νεανικότητας σήμερα, «η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Youths Ειρήνη Μαντινάου Ειρήνη Μαντινάου

Youths

Δέκα νέοι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται την έννοια της νεανικότητας σε μια εποχή όπου έχει αναπτυχθεί μια παράξενη συνύπαρξη ενός πληθωρισμού υποκειμενικοτήτων με έναν καταθλιπτικό κομφορμισμό. Η διαμόρφωση μιας νεανικής ταυτότητας, η κουλτούρα των νέων, τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και ο βαθμός αποστασιοποίησης από τις περιβόητες πατριαρχικές φιγούρες, είναι μερικά από τα θέματα που διερευνά ο κάθε καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εικαστικά μέσα. Την έκθεση επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας.

Εγκαίνια: 14/5

Info: Space 52 | 14/5-8/6 | Η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία

Άννα Αμπαριώτου η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα

Μια νέα ενότητα από ψηφιακά έργα και κεραμικά γλυπτά από την Άννα Αμπαριώτου, στην οποία αποτυπώνεται η διαδικαστική προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να ανακαλύψει και να αποκαλύψει έναν "άλλον", μη προφανή κόσμο. Ο εκτεταμένος τίτλος λειτουργεί ως μέρος της εικαστικής δημιουργίας, καθώς παραπέμπει στην αφετηρία, δηλαδή στην αρχική ιδέα της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Η Άννα Αμπαριώτου προσδιορίζει την "Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα" ως τον χώρο και τον χρόνο που δίνει κανείς στον εαυτό του να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να αξιολογήσει αυτά που έχουν συμβεί και αυτά που συμβαίνουν. Η "Παράλληλη Πεζοπορία" είναι ο χρόνος και ο χώρος που δίνει κανείς στον εαυτό του να ζήσει με την διαύγεια που του προσφέρουν όσα έχει ανακαλύψει.

Εγκαίνια: 16/5 (7.30-10 μ.μ.)

Info: Citronne | 16/5-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Everything will end in ruins

Διαβάστε Επίσης

Από τον έρωτα και τις πολλαπλές πτυχές του, η ταλαντούχα επιμελήτρια Βασιλεία Κάγκα στρέφεται στην απώλεια, τη μελαγχολία και το πώς χτίζουμε κουίρ ουτοπίες πάνω σε ερείπια. Έχοντας κατά νου μια προσωπική απώλεια που βίωσε πριν από μερικά χρόνια, η επιμελήτρια καλεί σύγχρονους δημιουργούς να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες προκειμένου να εξετάσουν την απώλεια ως ένα εργαλείο μεταμόρφωσης και γέννησης νέων επιθυμιών, αλλά και πώς η μελαγχολία -που συνοδεύει την απώλεια- οδηγεί στην αναγέννηση ή την καταστροφή και τι εν τέλει απομένει: ερείπια ενός εαυτού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ουτοπικού μέλλοντος.

Εγκαίνια: 18/5 (7-10 μ.μ. με περφόρμανς από τον Βασίλη Βηλαρά)

Info: Haus N | 18/5-29/6 | Είσοδος ελεύθερη

For Dear Life

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του τρίτου μέρους του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;" στο ΕΜΣΤ. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές του ‘80 και του ‘90 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. 

Εγκαίνια: 17/5 (7.30 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | από 17/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

Οσμές χρόνου

Κώστας Τσώλης. Οσμές χρόνου

Έχοντας συλλέξει ένα πλούσιο υλικό με γεγονότα που συντάραξαν τον 20ό αιώνα, ο Κώστας Τσώλης κατασκευάζει κολάζ-αφηγήματα μιας άλλης εποχής που ωθούν τον θεατή να επανεξετάσει την ιστορία, μελετώντας μια νέα αρχειοθήκη επεξεργασμένων αναμνήσεων.

Εγκαίνια: 16/5 (7-10 μ.μ.)

Info: έκφραση "γιάννα γραμματοπούλου" | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Fluidity

Διονύσιος Παππάς. Fluidity

Η διατομική έκθεση της Μαρίας Μπουρμπού και του Διονύσιου Παππά εμπλέκει φαντασία με πραγματικότητα, καθώς ο ένας συνδυάζει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος δημιουργεί περίπλοκα σχέδια πάνω σε ξύλινα γλυπτά. 

Εγκαίνια: 15/5 (7 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 15/5-1/6 | Ωράριο λειτουργίας: Πεμ., Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο

Οι διάσημοι χαρακτήρες από τον "Μάγο του Οζ" ζωντανεύουν στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε μια ιδιόμορφη εγκατάσταση με αναφορές όχι μόνο στην κοσμαγάπητη ιστορία, αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια.

Εγκαίνια: 16/5 (7-10 μ.μ.)

Info: a.antonopoulou.art | 16/5-21/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Simurgh Self-Help

Slavs and Tartars Simurgh Self Help
Slavs and Tatars, "Samovar", 2024, πλαστικό ανάγλυφο πάνελ, ακρυλικό 71 × 100 εκ.
(ed. 1/3 + 1 AP). Ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών και Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη    

Το περασμένο έτος, η διάσημη κολεκτίβα Slavs and Tatars παρουσίασε ένα ιδιαίτερο έργο στο πλαίσιο της έκθεσης "Evrovizion", η οποία φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα πιο συλλογικό έργο αφιερωμένο στην κολεκτίβα, που σηματοδοτεί την παρουσίαση ενός νέου εικαστικού κύκλου: με αφετηρία το έργο του Marcel Broodthaers, "Musée d'Art Moderne - Département des Aigles", οι Slavs and Tatars δημιουργούν ένα πολυδιάστατο περιβάλλον με πλαστικά ανάγλυφα πάνελ, ένα μάλλινο χαλί-πόρτα, επιτοίχια γλυπτά από μέταλλο και γυαλί και λάμπες από φυσητό γυαλί σε σχήμα πεπονιών. 

Εγκαίνια: 16/5 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 16/5-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.