"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Finchtopia

Τι θα συνέβαινε εάν κοιτούσαμε την Αθήνα των 90s αφαιρώντας το πρίσμα της νοσταλγίας; Τι σημαίνει να ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο προβάλλοντας τα σκοτεινά και "βρώμικα" σημεία της πόλης; Μπορεί ο αστικός ρεαλισμός να διαφυλάξει την ιστορία της Αθήνας; Καλώς ήλθατε στη "Finchtopia". Το Antisocial παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Finch of Athens, με τίτλο "Finchtopia", ένα πρότζεκτ που φέρνει στο φως τη σκοτεινή πλευρά μιας άλλης εποχής.

Ο Ανδρέας Finch (Finch of Athens), γνωστός για την εμβληματική σειρά τρισδιάστατων περιπτέρων και μινιατούρων που κατασκευάζει, μας μυεί σε έναν κόσμο που μοιάζει να ήταν ένα μίζερο λάθος σε μια όμορφη πόλη. Στη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, παρουσιάζεται μια σειρά έργων ως μια νέα βινιέτα της αστικής λαογραφίας.

Η "Finchtopia" δεν είναι πουθενά κοντά στην ουτοπία. Το μόνο κοινό ανάμεσα σε αυτούς τους δύο κόσμους, είναι η απόλαυση. Οι άνθρωποι που κατοικούν στην Αθήνα τείνουν να έχουν μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τα σημεία της πόλης. Το κάθε μέρος δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα στον καθένα από εμάς, βασισμένο στις αναμνήσεις που έχουμε δημιουργήσει εκεί. Αντλώντας τεχνικά και αισθητικά στοιχεία από παλιά παιχνίδια της συλλογής του, ο Finch of Athens αποφάσισε να κατασκευάσει τα δικά του "παιχνίδια" σε μια αναζήτηση "what if” υποθετικών σεναρίων σε μια προσπάθεια να επαναφέρει στο ραντάρ των Αθηναίων την ενήλικη πλευρά της πόλης.

Finchtopia

Η "Finchtopia” αποτελεί τη συνέχεια μιας περιήγησης στην πόλη, η οποία ξεκινά από την Ομόνοια με το έργο "Phantoms of Omonoia,” μια διατομή της περιοχής, η οποία συμπεριλαμβάνει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της, όπως το ΝΕΟΝ, το Μινιόν, το Ρεξ, τον σταθμό του ΗΣΑΠ και άλλα, επεκτείνεται στα παλιά σινεμά ενηλίκων των Αθηνών με το "ΣΤΑΡ" και το "ΟΡΦΕΟ", και καταλήγει στον Πειραιά, παρουσιάζοντας το θρυλικό Fiat τρόλεϊ της Καστέλας, ένα έργο που διαθέτει μηχανισμό κίνησης, εσωτερικό φωτισμό και προβολείς, καθώς και τη φιγούρα του Λουκά ως οδηγό του.

Finchtopia

Ο Ανδρέας Finch λέει για το έργο του: "H "Finchtopia” αποτελεί μια ευκαιρία να προβάλλω την εξέλιξη στον τεχνικό τομέα, καθώς πλέον έχω καταφέρει να ενσωματώσω τη μηχανική στις κατασκευές μου, πλησιάζοντας περισσότερο το αρχικό μου όραμα - δηλαδή να κατασκευάζω παιχνίδια τεχνικά εφάμιλλα με αυτά που συλλέγω. Με μόνη διαφορά στη θεματολογία τους, αυτή τη φορά βασίζεται καθαρά στην αισθητική μου, ενώ ταυτόχρονα αναφέρεται στις παράλληλες πραγματικότητες της Αθήνας. Η "Finchtopia” θα αποτελούσε μια λαθραία παρουσία στον Κήπο της Εδέμ προβάλλοντας "ανεπιθύμητους” κόσμους καμουφλαρισμένη υπό το πέπλο μιας παιχνιδίζουσας αισθητικής".

Finchtopia

Finchtopia

Τα περισσότερα αντικείμενα της έκθεσης σχεδιάζονται εξ’ ολοκλήρου σε 3D προγράμματα και εκτυπώνει τα προπλάσματα σε 3D printers. Στη συνέχεια, είτε φτιάχνει καλούπια από σιλικόνη όπου χυτεύει ρητίνες, είτε αξιοποιεί διάφορα υλικά, όπως μπάλσα, χαρτόνι και τσιμέντο προκειμένου να αποδώσει στα έργα του το συγκεκριμένο ύφος που έχει καθιερώσει, διαχωρίζοντάς τον από τον μοντελισμό. Προσπερνώντας την ακρίβεια στη λεπτομέρεια όπως τη θυμόμαστε και ήταν, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η πιο γραφική και ανεπιτήδευτη απόδοση του κάθε τοπόσημου.

"Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξει ένας διάλογος, μεταξύ παλιών και νεότερων "cult” συνθηκών της Αθήνας, και αυτό κυρίως για να θίξει την "ρετρολαγνεία” που μας έχει στοιχειώσει όλους. Είναι και μια απόδειξη, πως δεν έχουν αλλάξει και τόσα πολλά πράγματα σε κάποιους τομείς, σχετικά με τη λαογραφία μας. Ήταν απλά θέμα χρόνου να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία να συμβεί αυτό". αναφέρει ο καλλιτέχνης.

Finchtopia

Η έκθεση "Finchtopia” του Finch of Athens αποτελεί προπομπό της επόμενης έκθεσης που ετοιμάζει, η οποία προσεγγίζει μια ιδιαίτερα σκοτεινή και σκληρή πλευρά της πόλης.

Info: Antisocial | 24/4/-15/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Κυρ.: 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

*Από 2-7/5 η έκθεση θα είναι επισκέψιμη μόνο με ραντεβού.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Antisocial

Λεωκορίου 8, Ψυρρή
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".