5 λόγοι για να μη χάσετε την περφόρμανς "Allegory of the Painted Woman" της Alexis Blake στο ΕΜΣΤ

Η περφόρμανς παρουσιάζεται στο πλαίσιο του νέου κύκλου εκθέσεων του ΕΜΣΤ, «Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;».

Alexis Blake Allegory of the Painted Woman © Ran Biran

Για την έναρξη του επόμενου κύκλου εκθέσεων του ΕΜΣΤ με τίτλο "Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What If Women Ruled the World?)", το μουσείο θα παρουσιάσει μια περφόρμανς της Alexis Blake, η οποία έχει αποσπάσει το βραβείο Prix de Rome το 2021. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα και πραγματοποιείται με την επιμέλεια της Άννας Μυκονιάτη.

Η πολυεπιστημονική πρακτική της Blake συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες, την περφόρμανς και τον χορό, και διερευνά την αναπαράσταση του σώματος ως αρχείου το οποίο στη συνέχεια η καλλιτέχνιδα εξετάζει, διαταράσσει και επανασυντάσσει. Το έργο της ασχολείται άμεσα με την αναπαράσταση και την υποκειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενώ παράλληλα τα ενεργοποιεί ως χώρους και φορείς κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εγκαινίων, η Blake θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο της "Allegory of the Painted Woman", για δύο χορεύτριες και τέσσερις μουσικούς, το οποίο αντλεί από το ατελείωτο απόθεμα αρχετυπικών, πατριαρχικών απεικονίσεων των γυναικών στην την ιστορία της τέχνης, για να αναδείξει και να ανατρέψει αυτή την επαναλαμβανόμενη τυποποίηση και αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου.

Η Alexis Blake (1981, Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια) είναι Αμερικανή καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ, Ολλανδία. Η πολυεπιστημονική πρακτική της Blake συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες, την περφόρμανς και τον χορό, και διερευνά την αναπαράσταση του σώματος ως αρχείου το οποίο στη συνέχεια η καλλιτέχνις εξετάζει, διαταράσσει και επανασυντάσσει.  Το έργο της ασχολείται άμεσα με την αναπαράσταση και την υποκειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενώ παράλληλα τα ενεργοποιεί ως χώρους και φορείς κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε γλώσσες αντίστασης και χώρους για να εκθέσει και να υπερβεί τα διάφορα συστήματα εξουσίας.

5 λόγοι για να μη χάσετε την περφόρμανς της Alexis Blake

Alexis Blake Allegory of the Painted Woman
© Maxime Fauconnier
Alexis Blake, "Allegory of the Painted Woman", 2012-2015. BOZAR: Centre of Fine Art, Performatik19, Brussels, BE, 2019

Ανατρέποντας τις Ιστορικές Αφηγήσεις Τέχνης: Η παράσταση της Alexis Blake προσφέρει μια στοχαστική εξερεύνηση κλασικών μοτίβων που απεικονίζουν γυναίκες σε όλη την ιστορία της τέχνης. Επιλέγοντας πόζες από έργα τέχνης από την Αναγέννηση έως τον πρώιμο μοντερνισμό, η Μπλέικ αμφισβητεί την ιστορική σταθερότητα της γυναικείας εκπροσώπησης μέσα από το αντρικό βλέμμα. Οι πόζες αυτές απογυμνώνονται από το ιστορικό τους πλαίσιο και ερμηνεύονται εκ νέου, αμφισβητώντας τις παγιωμένες έννοιες του γυναικείου σώματος.

Έρευνα, αναπαράσταση και επανάληψη: Η διεπιστημονική προσέγγιση της Blake, που συνδυάζει καλές τέχνες, χορό, ήχο και περφόρμανς, οδηγεί σε μια μοναδική χορογραφία που εμβαθύνει στην υποκειμενικότητα και την αναπαράσταση του φύλου. Η παράσταση που διαμορφώθηκε την περίοδο 2012-2015 ξεκίνησε με αφορμή την ενδελεχή έρευνα της Alexis Blake στην Ρώμη, όπου συγκέντρωσε και μελέτησε πάνω από χίλιες αναπαραστάσεις γυναικών σε πίνακες και γλυπτά της ιταλικής τέχνης, διακρίνοντας επαναλαμβανόμενα μοτίβα: η Μαντόνα, η μάνα, η θέα, η πλανεύτρα, η ιερόδουλη. Μέσω της αναπαράστασης και της επανάληψης των μοτίβων αυτών η παράσταση γίνεται ένα ισχυρό εργαλείο για την εξάρθρωση προκατειλημμένων αντιλήψεων και υπόσχεται μια συναρπαστική παρουσίαση της ρευστότητας και την πολυπλοκότητας της γυναικείας φόρμας.

Αμφισβήτηση των κατασκευών του φύλου: Η παράσταση ωθεί τους θεατές να αμφισβητήσουν και να αντικρούσουν τις προϋπάρχουσες ιδέες γύρω από τους ρόλους των γυναικών. Αποκόπτοντας τις κλασικές πόζες των γυναικών στην τέχνη από το περιβάλλον τους, η Μπλέικ ανοίγει έναν διάλογο για την ποικιλομορφία των γυναικείων ταυτοτήτων, αμφισβητώντας τις στερεότυπες αναπαραστάσεις και οι θεατές ενθαρρύνονται να επανεξετάσουν τις απόψεις τους για το φύλο.

Μουσική: Το υπόβαθρο της Blake στις καλές τέχνες και τον χορό συγκλίνει απρόσκοπτα με την ακουστική διάσταση μέσω της συμπερίληψης τεσσάρων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση ειδικά γραμμένη για την παράσταση που υπόσχεται μια πολύαισθητηριακή εμπειρία.

Καλλιτεχνικό υπόβαθρο: Η Alexis Blake φέρνει μια πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία σε αυτή την παράσταση, έχοντας λάβει μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Ινστιτούτο Piet Zwart και συμμετοχές σε αναγνωρισμένα residencies όπως το Delfina Foundation και η Jan van Eyck Academie. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε διάσημα ιδρύματα όπως το Rijksmuseum, το Βρετανικό Μουσείο και η La Triennale di Milano XXI. Οι θεατές μπορούν να περιμένουν μια παράσταση υψηλού διαμετρήματος που διαμορφώνεται από την τεχνογνωσία και την καινοτόμο προσέγγιση της  Blake στη διασταύρωση των μορφών τέχνης.

Συνοψίζοντας, το "Allegory of the Painted Woman" υπόσχεται να είναι μια μεταμορφωτική και πνευματικά διεγερτική εμπειρία, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές προοπτικές για την εκπροσώπηση των γυναικών στην τέχνη και ενθαρρύνοντας μια βαθύτερη κατανόηση της δυναμικής του φύλου μέσω της γλώσσας της κίνησης και του ήχου. Μη χάσετε αυτήν την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν σύγχρονο καλλιτέχνη που αναδιαμορφώνει τον διάλογο και ανατρέπει την επαναλαμβανόμενη τυποποίηση και αντικειμενοποίηση του γυναικείου φύλου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη 12.12.2023, στις 11 π.μ.
Παρασκευή 15.12.2023, στις 2 μ.μ.
Σάββατο 16.12.2023, στις 2 μ.μ.
Κυριακή 17.12.2023, στις 2 μ.μ.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Alexis Blake, "Allegory of the Painted Woman", 2012-2015. Rijksmuseum, Amsterdam, NL, 2015

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.