"Oh Yeah": Εικόνες της σύγχρονης ζωής εμπλέκονται με ίχνη του αστικού παρελθόντος

Η καλλιτέχνιδα Ράνια Ράγκου μάς προσκαλεί στην συγκεχυμένη νεορεαλιστική πραγματικότητα που βιώνει κανείς μέσω των έργων της.

Ω Γε

Από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η γκαλερί ΑΛΜΑ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Ράνιας Ράγκου με τίτλο "Ω Γε" ("Oh Yeah"). Στη σειρά έργων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, η Ράνια Ράγκου αναμιγνύει αριστοτεχνικά εικόνες της σύγχρονης ζωής με ίχνη από το παρελθόν της πόλης. Στο φαινομενικά διφορούμενο παρόν κρύβεται η βεβαιότητα της διάρκειας. Μία ιστορική διαδοχή, ένα χρονικό παλίμψηστο ξεδιπλώνεται ως θαύμα, αποκαλύπτοντας μία συμμετρία μέσα στο χάος, δημιουργώντας ένα υποδόριο αίσθημα ασφάλειας, διάρκειας, αντοχής. 

Ο Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής της έκθεσης, σημειώνει στο κείμενο του καταλόγου: "..Η Ράγκου ζωγραφίζει πέντε έργα σε ένα, εικόνες μέσα σε εικόνες. Το έργο για εκείνη είναι όντως ένα παλίμψηστο, το οποίο δομείται με στρώσεις, διαγραφές, επικαλύψεις και σκόπιμα λάθη που επαναλαμβάνονται με διαφορετικά αποτελέσματα… 

Για τη Ράγκου δεν υπάρχει ιδανική ή ολοκληρωμένη ζωγραφική εικόνα. Το φαινομενικά ρεαλιστικό ή φυσιολογικό -ένας χώρος για παράδειγμα- γίνεται αίφνης εντελώς εξωπραγματικό, αλλά και το αντίστροφο. Οι εικόνες που ζωγραφίζει κινούνται, όπως λέει, μεταξύ μη πραγματικού και απόλυτα πραγματικού. Γι’ αυτό και την ενδιαφέρει το κολλάζ, το οποίο, πέρα από τεχνική, ως πρωταρχική μορφή του μεταμοντέρνου λόγου, διέπει την ετερογενή, πολλαπλή και παράδοξη πραγματικότητα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το κόνσεπτ  της σύνθεσης ετερόκλητων εικόνων και μοτίβων την απασχολεί ήδη από το ξεκίνημά της – και δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της πτυχιακής της στην ΑΣΚΤ ήταν η διασταύρωση πολιτισμών".

Ω Γε
Rania Rangou, Hero (rhetoric), 2023, Oil, spray and charcoal on canvas, 120x80cm

Εγκαίνια: 2/11 (7 μ.μ.)

Info: ΑΛΜΑ | 2/11 - 2/12 | Ώρες λειτουργίας:: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετάρτη και Σάββατο: 11 π.μ. - 3 μ.μ.

Δείτες όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.