Οι εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη που θα μας ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι

Από τη Δράμα στη Λοζάνη και από την Φρανκφούρτη έως την Αυστραλία, αυτές είναι οι εκτός έδρας εκθέσεις του μουσείου που μας παρακινούν να φτιάξουμε βαλίτσες.

Δύο εκθέσεις στο Μπενάκη για τον Δεκέμβριο

Το Μουσείο Μπενάκη ταξιδεύει συμμετέχοντας σε εκθέσεις εντός και εκτός συνόρων με δανεισμό έργων από τις σημαντικές του συλλογές.

Αυτό το καλοκαίρι αναζητήστε το μουσείο στις παρακάτω εκθέσεις:

Machine Room of the Gods

Machine Room of the Gods

Το Liebieghaus Skulpturensammlung στην Φρανκφούρτη παρουσιάζει τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις των λαών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μέσα από κορυφαία εκθέματα εθνικών και διεθνών ιδρυμάτων όπως το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση ανιχνεύει το θέμα σε συνδυασμό με τη μόνιμη συλλογή και μέσα από τέσσερις ενότητες. Θαυμάσια έργα τέχνης που αφηγούνται αρχαίους μύθους, καθώς και μοντέλα από κινούμενα γλυπτά και θεαματικά αντίγραφα επιστημονικών συσκευών και αυτομάτων που σχεδιάστηκαν στον ελληνικό και αραβο-ισλαμικό πολιτιστιμό, κάνουν την επίσκεψη στην έκθεση μια μοναδική εμπειρία.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://liebieghaus.de/en/machine-room-of-the-gods

Frontières. Le Traité de Lausanne, 1923 - 2023

Frontières

Το Musée Historique Lausanne με την ευκαιρία της επετείου της υπογραφής της Συνθήκης της Λοζάνης θέλει να παρουσιάσει στους επισκέπτες μια χρονολογική ανασκόπηση αφιερωμένη στις προσωπικότητες, στις διαδικασίες και στους παράγοντες που οδήγησαν στην υπογραφή της  συγκεκριμένης συνθήκη αλλά και πώς επηρέασε τις μετέπειτα εξελίξεις, μέσα από κορυφαία εκθέματα αναγνωρισμένων εθνικών και διεθνών ιδρυμάτων όπως το Μουσείο Μπενάκη.

Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει με τον δανεισμό 2 αντικειμένων.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.lausanne.ch/vie-pratique/culture/musees/mhl/expositions/frontieres.html

Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα

Μ’ ασήμια και μαλάματα έκτακτα σκαλιγμένα

Η έκθεση στο Σαντιρβάν στη Δράμα παρουσιάζει ένα πανόραμα της νεοελληνικής αργυροχοΐας. Κοσμήματα κεφαλόδεσμου, σκουλαρίκια και ταινίες που στολίζουν το μέτωπο, κοσμήματα που αγκαλιάζουν το λαιμό ή  καλύπτουν το στήθος, πόρπες που ακουμπούν στην κοιλιά και  αλυσιδωτά κοσμήματα που διακοσμούν την ποδιά, τα ελληνικά κοσμήματα δημιουργούν ένα σύνθετο σύστημα στολισμού που ομορφαίνει και εντυπωσιάζει.

Τα υλικά που επικρατούν είναι στα νησιά ο χρυσός και τα μαργαριτάρια και στην ηπειρωτική Ελλάδα το ασήμι και ο χαλκός, που οι τεχνίτες επιχρυσώνουν, στολίζουν με ημιπολύτιμες πέτρες και χρωματιστά γυαλιά ή ζωγραφίζουν με σαβάτι.

Με την ίδια φροντίδα που φιλοτεχνούνται τα γυναικεία κοσμήματα βγαίνουν από τα χέρια των αργυροχόων και χρηστικά αντικείμενα: ταμπακοθήκες, παγούρια, τάσια, και φυλακτά, τμήμα της καθημερινότητας των ανδρών.

Διαβάστε Επίσης

Σκιάθος. Μια φωτογραφική περιήγηση μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Σκιάθος Μουσείο Μπενάκη

Στο πλούσιο υλικό των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη ανέτρεξαν ειδικοί και ερευνητές, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σκιάθου Θοδωρή Τζούμα, για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώθηκε το νησί των Σποράδων κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

Ανάλογες έρευνες στα αρχεία του Τμήματος, αποκαλύπτουν, σχεδόν πάντα με έκπληξη, τις παράλληλες διαδρομές των φωτογράφων, τα κοινά σημεία που επισκέφθηκαν και τα όμοια θέματα που απασχόλησαν τον φακό τους.

Επαγγελματίες φωτογράφοι, όπως ο Δημήτρης Χαρισιάδης, η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Σπύρος Μελετζής, ο Διονύσης Λούγαρης, ο Κίμων Ραφαηλίδης και ο Εμμανουήλ Διακάκης, καθώς και δεινοί ερασιτέχνες του είδους, μεταξύ των οποίων ο ζωγράφος Γιώργος Μανουσάκης, ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης και ο συγγραφέας και βιβλιοθηκονόμος Κυριάκος Ντελόπουλος, επανέρχονται στον ίδιο τόπο και ανταλλάσσουν νοερά τις φωτογραφικές τους εμπειρίες. Μέσα από την αναπόφευκτα συγκριτική μελέτη του έργου τους παρατηρούνται ομοιότητες αλλά και διαφορές στις οπτικές τους επιλογές, όπως άλλωστε αυτές εκφράζονται στο σύνολο της εργασίας τους.

Η παρούσα έκθεση δεν αποτελεί μια διεξοδική αποτύπωση του νησιού της Σκιάθου. Είναι μόνο μια από τις πολυάριθμες εκδοχές που θα μπορούσαμε να συνθέσουμε μελετώντας τη φωτογραφική συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.

Gods, Myths and Mortals: Greek Treasures Across the Millennia from the Benaki Museum

Gods, Myths and Mortals

Η έκθεση με τίτλο "Gods, Myths and Mortals:Greek Treasures Across the Millennia from the Benaki Museum", προσφέροντας μια ευσύνοπτη αλλά συνολική εικόνα της διάρκειας του ελληνικού πολιτισμού, αναδεικνύει την αδιάσπαστη συνέχεια και συνοχή του ελληνισμού από τα βάθη της προϊστορίας ως τα κλασικά και ελληνιστικά χρόνια, από τη ρωμαϊκή περίοδο ως το τέλος της βυζαντινής εποχής, και από τους αιώνες της ξενοκρατίας ως την επαναστατική αφύπνιση του 1821 και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ένα "μικρό" Μουσείο Μπενάκη δηλαδή, που αναδεικνύει τη γοητευτική διαδρομή της ελληνικής τέχνης και τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας αφηγούνται αντιπροσωπευτικά έργα οκτώ σχεδόν χιλιετιών, που προέρχονται τόσο από τον ελλαδικό χώρο όσο και από περιοχές όπου ρίζωσε ο ελληνικός πολιτισμός. Σε τούτο το σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία ο άνθρωπος παρά τις μακραίωνες περιόδους αναταραχών και ανασφάλειας, κατόρθωσε να διατηρήσει τα ουσιώδη συστατικά του πολιτισμού του: την ανθρωποκεντρική θέαση του κόσμου, την κινητική πνοή της σκέψης του, τη γόνιμη αφομοίωση όσων επιδράσεων δέχτηκε από τους κατά περιόδους κατακτητές. 

Στην έκθεση, όψεις της καθημερινής ζωής και πτυχές της θρησκευτικής έκφρασης συνυπάρχουν με τεκμήρια της πολιτειακής εξέλιξης, έτσι ώστε να καταγράφεται το αφήγημα που συνέχει την εξέλιξη του ελληνικού πολιτισμού. 

Για την πληρέστερη παρουσίαση του αφηγήματος αυτού οι επιμελητές του Μουσείου Μπενάκη επέλεξαν 201 αντικείμενα από όλες τις ελληνικές συλλογές του Μουσείου: σκεύη, αγγεία, ειδώλια, αγαλματίδια και κοσμήματα της προϊστορικής, αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής περιόδου, αντικείμενα της καθημερινής ζωής, εκκλησιαστικά σκεύη, εικόνες, χειρόγραφα, ευαγγέλια και ιερατικά άμφια της βυζαντινής και της μεταβυζαντινής περιόδου, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, λιθανάγλυφα, κοσμήματα και φορεσιές της εποχής της τουρκοκρατίας και των πρώτων δεκαετιών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εκδόσεις του ελληνικού διαφωτισμού και έγγραφα του Αγώνα, κειμήλια των αγωνιστών του ’21, αντικείμενα με φιλελληνικές παραστάσεις και απεικονίσεις σκηνών του αγώνα από ευρωπαίους καλλιτέχνες. 

Η έκθεση στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης θα έχει πολυετή διάρκεια, όχι μόνον εξαιτίας της έντονης παρουσίας της ελληνικής διασποράς αλλά και εξαιτίας της φυσιογνωμίας του Μουσείου που θα τη φιλοξενήσει: ενός Ιδρύματος που έχει θέσει ως στόχο του τη μελέτη και ανάδειξη της συμβολής του ελληνισμού στην ιστορία και την τέχνη. Καθώς προσφέρει τη δυνατότητα μιας συνοπτικής "ανάγνωσης" ενός ευρέος ιστορικού πλέγματος, η έκθεση "Gods, Myths and Mortals" μπορεί να αποτελέσει τον βασικό κορμό στήριξης όλων των περιοδικών εκθέσεων που έχουν επίσης προταθεί στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο μουσείων. 

Tο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη που οραματίστηκε ένα κέντρο για την προώθηση και διαιώνιση του Ελληνικού Πολιτισμού στους Αντίποδες. Το Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος "Ναυσικά Σταμούλη", το οποίο δημιουργήθηκε στη μνήμη της κόρης του Ναυσικάς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.