Το Atopos ταξιδεύει στην Τήνο και στέλνει ένα ελπιδόφορο μήνυμα πλανητικής θεραπείας

«Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» είναι ένα αποτέλεσμα συνεργασίας των καλλιτεχνών Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη.

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά © Δέσποινα Χαριτωνίδη

Το Atopos CVC παρουσιάζει τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 (8.30 μ.μ.) την περφόρμανς "Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά" που θα πραγματοποιηθεί στο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη, σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, πραγματεύεται την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπινους και μη ανθρώπινους οργανισμούς.

Τα πλοία μεγάλων αποστάσεων, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά πλοία, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη σταθερότητα του σκάφους, συγκεντρώνουν θαλασσινό νερό στις δεξαμενές τους (θαλάσσιο έρμα). Μέσα σε αυτές παγιδεύονται συχνά θαλάσσια είδη, τα λεγόμενα εισβλητικά ή "λεσεψιανοί μετανάστες" όπως τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι και οι μωβ μέδουσες, τα οποία ταξιδεύουν από το ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο συναντάται και στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου τα εισβλητικά είδη, τα οποία έχουν χάσει και τα ίδια το φυσικό τους περιβάλλον, αναταρράσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής. Το έργο "Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά" διερευνά τις επιπτώσεις που έχουν οι θαλάσσιοι ταξιδιώτες στην τοπική βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Οι καλλιτέχνες στοχάζονται πάνω στην ευαλωτότητα όλων των "θαλάσσιων σωμάτων" με αφετηρία το νησί της Τήνου. 

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά
© Δέσποινα Χαριτωνίδη

Διαβάστε Επίσης

Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, συνήθως εμφανίζεται ως τιμωρός και συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως θεομηνίες, τρικυμίες, σεισμοί, καταποντισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, στην Τήνο, ο θεός της θάλασσας λατρευόταν ως θεραπευτής και η σύζυγος του η Αμφιτρίτη ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη θετική ιδιότητα του Ποσειδώνα, μεταφέρεται ένα μήνυμα παρηγοριάς απέναντι στην περιβαλλοντική θλίψη και μια ελπίδα πλανητικής θεραπείας, μια ολιστική αντίληψη της υγείας των ανθρώπων και των οικολογικών συστημάτων. 

Atopos Unbound

Το Atopos Unbound είναι το καινούργιο διεθνές πρόγραμμα του Atopos CVC, που προτείνει νέους τρόπους συνδημιουργίας και συμπαραγωγής. Διατηρώντας στενή σύνδεση με τις βασικές κατευθύνσεις του ATOPOS cvc: τη βιωμένη εμπειρία, το τραύμα, τη μνήμη και τη σχέση μεταξύ σώματος, κοινωνικής δικαιοσύνης, μόδας/κοστουμιού και οικολογίας, το Atopos Unbound στοχεύει να διευρύνει τη διυποκειμενική προσέγγιση του οργανισμού σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς να δεσμεύεται από τη φυσική υπόσταση – έδρα του οργανισμού, αυτό το πρόγραμμα θα αποκτά διαφορετικές μορφές σε κάθε συνεργασία. Μικρές εκδόσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις αλλά και εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, θα φιλοξενούνται στο συνεργαζόμενο ίδρυμα ή στο δημόσιο χώρο.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Γενική είσοδος €3, μειωμένο €2.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: ticketservices.gr, digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.