"Vermeer Words": Ένα σχόλιο για την τέχνη και την ψυχανάλυση με έμπνευση το έργο του Βερμέερ

Η εικαστικός θα παρουσιάσει μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, Johannes Vermeer, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα.

Vermeer Words

Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο "Vermeer Words" της Μαρίας-Σμαράγδας Σκούρτα, από 6 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2023, σε επιμέλεια της Λουίζας Καραπιδάκη, Ιστορικού Τέχνης και με την συνεργασία της Κατερίνας Χάρη, Dr. Ψυχιάτρου παιδιών και εφήβων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2023, ώρα 7.30 μ.μ..

Η εικαστικός Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα, θα παρουσιάσει στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην ενότητα Τέχνη και Επιστήμη, μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου, Γιοχάνες Βερμέερ, που αφορά την τέχνη και την ψυχανάλυση. Έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με video-art και κείμενα, συνιστούν την έκθεση "Vermeer Words".

Vermeer Words

Από το 1980, παράλληλα με τις Εικαστικές της σπουδές, η Σμαράγδα Σκούρτα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δρώμενα της ψυχικής ζωής, μελέτησε κείμενα Ψυχολογίας και Ψυχοδυναμικής και επεξεργάσθηκε προσωπικά βιώματα υπό το πρίσμα της Ψυχαναλυτικής σκέψης. Σήμερα επιχειρεί να αρθρώσει ένα εικαστικό αλλά ταυτόχρονα ψυχικό λόγο μελετώντας το έργο του Vermeer και συναντώντας έννοιες όπως το σύμβολο, ο καθρέπτης, το αρνητικό, το τραυματικό και η σαγήνη.

Vermeer Words

Όπως επισημαίνει η ιστορικός Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, η Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα δημιουργεί ουσιαστικά ένα εικαστικό περιβάλλον που μελετά την απεικονιστική ανάδραση πράξη από την πλευρά της επιστήμης της Ψυχανάλυσης. Η βιωματική μνήμη, ως βασικό αφηγηματικό στοιχείο, έρχεται να αποκαταστήσει έναν διάλογο με την απουσία των αρχικών έργων του J. Vermeer. Έργα-νησίδες, μικρές ουτοπίες με αποσπάσματα του εκάστοτε πίνακα του Ολλανδού καλλιτέχνη, επιτελούν μια χορογραφία, επαναδιαπραγματεύονται τον χώρο και συγκροτούν την εικονοποιία των αναμνήσεων. Η εικαστικός μελετά σ’ αυτά τα έργα τις ανείπωτες ιστορίες που συμβολικά παρίστανται στους πίνακες του J. Vermeer αναφερομένη στις έμφυλες σχέσεις, τους πόθους και τα μυστικά και αποκαλύπτει την 'αναπαράσταση της απουσίας', σύμφωνα με την ψυχαναλυτική ορολογία. Στις συνθέσεις της, σκιαγραφεί και αποκαλύπτει τα 'ενδόμυχα' των χαρακτήρων των πρωταγωνιστών. Η κ. Σκούρτα για να εικονοποιήσει τη σχέση με τον 'άλλο' μεταχειρίζεται όλα τα καλλιτεχνικά μέσα, ώστε οι διαδοχικοί μετασχηματισμοί της εικόνας να επανακαθορίσουν με αφηγηματική δεινότητα τα συμβολικά σημαίνοντα και να ενεργοποιούν το βλέμμα του παρατηρητή.

Όπως αναφέρει επίσης η Ψυχίατρος κ. Κατερίνα Χάρη, η κ. Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα με τη Ζωγραφική της πλάθει μια Κατασκευή για να μιλήσει για τις επιθυμίες και τις διαδρομές που καλύπτουν ενδόμυχα την περιπλάνησή μας στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου αλλά συνάμα είναι μια συνάντηση με τον ψυχαναλυτικό Άλλο και το Εαυτό, όπου η σκιά, το είδωλο και το αντικείμενο συντελούν σε μια νέα αναπαράσταση του Εγώ. 

Λίγα λόγια για την εικαστικό

Η Σμαράγδα- Μαρία Σκούρτα γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε σε πτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Ζωγραφική, Γλυπτική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, (1980-1996) με δάσκαλους τους Γ.Μόραλη, Ν.Κεσσανλή, Θ.Εξαρχόπουλο Δ.Καλαμάρα και Γ.Λάππα. Παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ecole des beaux Arts (Paris) με δασκάλους τους Jeanclos και Garrant. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πραγματοποίησε ατομικές σημαντικές εκθέσεις ιστορικού περιεχομένου στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίες εντάσσονται σε μια διερευνώμενη τάση "διασταυρώσεων" της αρχαιολογίας και της ιστορίας με την τέχνη και συμβάλλουν εν δυνάμει στη διεύρυνση, εμπλουτισμό και "μεταμόρφωση" των δικών μας τρόπων πρόσληψης της αρχαιότητας μέσω της τέχνης στη σημερινή συγκυρία. Το 2005 επισκέφτηκε τον ιστορικό τόπο της Πομπηίας και εξέθεσε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών όλη τη σχετική ενότητα.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μαρία-Σμαράγδα Σκούρτα. Vermeer Words

  • Μεικτά Μέσα

Η εικαστικός Μαρία Σμαράγδα Σκούρτα παρουσιάζει στο Μουσείο Ηρακλειδών, στην ενότητα Τέχνη και Επιστήμη, μια προσέγγιση στο έργο του μεγάλου Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer, σχετικά με την τέχνη και την ψυχανάλυση. Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής καβαλέτου καθώς και έργα ψηφιακά, εγκαταστάσεις με βίντεο art και κείμενα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"L’objet regard": Τα διονυσιακά μυστήρια γίνονται αφορμή για μια φωτογραφική έκθεση

Στον χώρο του Antisocial θα πραγματοποιηθεί η ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Εύης Ζαμπέλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.