Nothing good lasts: Λέτε να νοσταλγούμε σε λίγα χρόνια τις… σκοτεινές όψεις της πόλης;

Επιστρέφοντας από τις εικαστικές προβολές σε μια ταράτσα κάτω από την Ομόνοια αναρωτιόμαστε μέχρι ποιο σημείο του ευρύτερου κέντρου θα φτάσει η (corporate) όψη της Αθήνας του τουρισμού και της διασκέδασης και πόσο γρήγορα θα συντελεστεί αυτή η μετάβαση;

Nothing Good Lasts, Προβολή

Τετάρτη βράδυ στη Μάρνη, προσπερνάω τα λαχταριστά φαλαφελάδικα των μεταναστών και ανοίγω το βήμα. Παρότι όλο και κάποια παράσταση με φέρνει τελευταία σε μια περιοχή που βράδυ κατέβαινα μόνο για το… "Ρόδον" και αν κι έχω αποστηθίσει τους μηχανισμούς κατασκευής των στερεοτύπων στην "Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία" του πρώτου έτους, αποφεύγω ενστικτωδώς τα σκοτεινά δρομάκια. Διασταυρώνομαι με μια εικαστικό που έχει ένα στούντιο-project space στην περιοχή. "Τι κάνεις εδώ βραδιάτικα;" Φυσικά αναζητάμε κι οι δυο το ίδιο σπίτι του ξένου φιλότεχνου, όπου φιλοξενούνται οι προβολές "Nothing good lasts" σε επιμέλεια του Πάνου Φουρτουλάκη.

Nothing Good Lasts, Προβολές

Η ατμόσφαιρα στη γεμάτη ταράτσα με την αρχετυπική αστική ουρανογραμμή του κέντρου της Αθήνας, τη μυρωδιά της άνοιξης και τη λεπτή φέτα φεγγαριού έχει κάτι το ειδυλλιακό, σε κάνει να ξεχνάς ότι πριν λίγο, δυο ορόφους πιο κάτω, ένιωθες ολίγον ευάλωτη. O τοίχος-οθόνη γεμίζει με τις ιστορίες εικαστικών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, που αποτυπώνουν καταστάσεις μετάβασης – από τις ραγδαίες αλλαγές στους παραδοσιακούς τρόπους ζωής στα απομακρυσμένα βουνά Tusheti της Γεωργίας εξαιτίας της πρόσφατης παροχής δωρεάν wifi (Sophio Medoidze, "Xitana", 2019) μέχρι τις επιπτώσεις του εξευγενισμού (gentrification) στις queer κοινότητες του νοτιοανατολικού Λονδίνου (Adam Christensen, "The Last Fucking Rave", 2012).

Τα TikTok βίντεο της Πάολας Ρεβενιώτη καταγράφουν εν είδει ημερολογίου προφορικές ιστορίες από τις αλλαγές που συμβαίνουν στις ευρύτερες γύρω γειτονιές της Ομόνοιας, του Αγίου Παύλου και της Πλατείας Βάθης. Προσπερνώντας τη νοσταλγική ματιά στα παλιά στέκια του ψωνιστηριού και τα τηλέφωνα που λειτουργούσαν με τηλεκάρτες, νιώθεις ότι έχεις μπροστά σου ένα αρχείο από εναλλακτικές αφηγήσεις της πόλης που διαφορετικά χάνονται, "που δεν θα τις μαθαίναμε ποτέ", λένε οι νεότεροι στο κοινό. Όπως παίρνει το αυτί μου, σχεδόν όλα τα ακίνητα στο στενό στο οποίο βρισκόμαστε έχουν αγοραστεί προς αξιοποίηση, ένα από τα οποία για πολυτελές ξενοδοχείο. 

Θυμάμαι τις κινηματογραφικές προβολές avant garde κινηματογράφου της ομάδας KINO στις αρχές των 00s, σε μια ταράτσα στην Πανεπιστημίου, σε ένα loft στου Ψυρρή. Και τότε άλλαζε η πόλη, αλλά δεν είχες αυτό το ασφυκτικό αίσθημα. Παλιοί Παγκρατιώτες παραπονιούνται για τα νέα μπαρ που "βαράνε" κάτω από τις πολυκατοικίες τους, νέοι Κυψελιώτες της gen Z θυμίζουν τους γέρους των Muppets στραβοκοιτώντας ένα ακόμη copy paste brunchάδικο με specialty coffee και ψωμί μακράς ωρίμανσης, εμβληματικά σημεία του κέντρου κάνουν comeback με τη σφραγίδα των ίδιων, δυο-τριών αλυσίδων φαγητού. Μέχρι ποιο σημείο του ευρύτερου κέντρου θα φτάσει η (corporate) όψη της Αθήνας του τουρισμού και της διασκέδασης και πόσο γρήγορα θα συντελεστεί αυτή η μετάβαση, τις ψηφίδες της οποίας βλέπουμε να μπαίνουν καθημερινά; Λέτε να φτάσουμε σε μερικά χρόνια να νοσταλγούμε τις… σκοτεινές όψεις της πόλης; 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.

Το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ για μια μοναδική έκθεση

Παράλληλα, το ίδρυμα τέχνης παρουσιάζει ένα νέο εικαστικό πρότζεκτ στην έδρα του, στην Ύδρα.