"Γραφείο των Υδάτινων Κοινών": Όλες οι δράσεις που ετοιμάζει το Atopos για τον Μάιο

Η καλλιέργεια, η τροφή και το νερό απασχολούν τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις δράσεις του «Γραφείου των Υδάτινων Κοινών» αυτόν τον μήνα.

Lily Consuelo Saporta Tagiuri Atopos © Lily Consuelo Saporta Tagiuri

Τον Μάιο, το "Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" εστιάζει σε θέματα που αφορούν τις εδώδιμες καλλιέργειες, την τροφή και το νερό στο αστικό τοπίο. Το διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτέχνιδων υποδέχεται την Lily Consuelo Saporta Tagiuri, η οποία θα διεξάγει έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά σε συνεργασία με τον Μάνο Μπαζάνη. Παράλληλα, το #unmapping project της Χαρίκλειας Χάρη σχεδιάζει μια διαδρομή για τη φύση μέσα στην πόλη. Η έκθεση "Υγρή Καρδιά" με τις Ιλεάνα Αρναούτου και Ισμήνη Κινγκ, η Ελένη Μυλωνά, η Μαρία Νικηφοράκη και η Δέσποινα Χαριτωνίδη και το Γραφείο Έρευνας συνεχίζεται έως την 1η Ιουλίου. 

Τον Μάιο η Lily Consuelo Saporta Tagiuri, Αμερικανίδα καλλιτέχνις και σχεδιάστρια (με ρίζες από την Ελλάδα), συνεργάζεται με τον γεωπόνο, βοτανικό και τεχνολόγο τροφίμων Μάνο Μπαζάνη σε μια έρευνα γύρω από τα βρώσιμα αυτοφυή φυτά, όπως τα Crithmum maritimum (κρίταμο), Hymenonema graecum (ανδραλίδα), Elytrigia sartorii (αργαστή), Origanum microphyllum (αντωναΐδα) και Brassica nigra (αγριολάχανο), που αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα με έλλειψη νερού και επηρεάζονται από την αλατότητα. Η Saporta Tagiuri και ο Μπαζάνης θα συνδυάσουν αυτή την έρευνα με την αναζήτηση τροφής και θα παρουσιάσουν μια σειρά από δημόσιες εκδηλώσεις με καλεσμένους/ες από διαφορετικούς τομείς, στις οποίες το κοινό θα προσκληθεί τόσο να δοκιμάσει αυτά τα φυτά όσο και να μάθει να τα αναγνωρίζει. 

Δράσεις

Lily Consuelo Saporta Tagiuri Atopos
© Lily Consuelo Saporta Tagiuri

Παρασκευή 5/5 (5-9 μ.μ.)
Το πρότζεκτ #unmapping της Χαρίκλειας Χάρη (Μικρογεωγραφίες) σχεδιάζει μια διαδρομή αφιερωμένη στη φύση μέσα στην πόλη. Ξεκινώντας από τον ATOPOS cvc, οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα ακολουθήσουν το υπογειοποιημένο ρέμα του Κυκλοβόρου ως το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, o Γιάννης Νικολάου θα προβάλει το ντοκιμαντέρ του Beast of Burden (σε μουσική Brian και Roger Eno), ο Γιώργης Νουκάκης θα μιλήσει για τους τόπους συνάντησης των ανθρώπων με τα ζώα και του "φυσικού" με το ανθρωπογενές, με αφορμή το έργο του Κραυσίδωνας – Ζώνη επαφής, και η Αγγελική Σβορώνου με τη Ραφαέλλα Κωνσταντίνου θα παρουσιάσουν τη δράση Nowness που έκαναν στην τεχνητή λίμνη πίσω από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.). 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Σάββατο 13/5 (6-8 μ.μ.)
Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας της καλλιτέχνιδας Lily Consuelo Saporta Tagiuri, θα πραγματοποιηθεί από τον επιστημονικό της συνεργάτη Μάνο Μπαζάνη μια παρουσίαση των βρώσιμων αυτοφυών φυτών που έχουν εγκατασταθεί στον κήπο του ATOPOS cvc. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση γύρω από την αναζήτηση τροφής, τις νέες εδώδιμες καλλιέργειες, τις προσαρμογές των φυτών σε συνθήκες χωρίς νερό, τα μεταβαλλόμενα κλιματικά πρότυπα και τις αλλαγές στη χρήση γης στη Μεσόγειο, με τη συμβολή δύο καλεσμένων: της Μάρθας Βουνάτση, βιολόγου και μέλους της Agroecology Europe, και της Ελένης Κασκαρίκα, αρωματοθεραπεύτριας και τροφοτρόφου. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Πέμπτη 18/5 (6-8 μ.μ.)
Η φιλοξενούμενη καλλιτέχνις Lily Consuelo Saporta Tagiuri και ο επιστημονικός της συνεργάτης Μάνος Μπαζάνης οργανώνουν μια δράση γευσιγνωσίας των βρώσιμων φυτών που αναπτύσσονται όπου υπάρχει λιγοστό νερό, καθώς και μια πρακτική εισαγωγή στη συλλογή και αποθήκευση σπόρων για τη δημιουργία μιας προσωπικής βιβλιοθήκης σπόρων. 

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης και Γραφείου Έρευνας: Πέμπτη–Σάββατο: 5-9 μ.μ.

Για την επίσκεψή σας στην έκθεση και στο Γραφείο Έρευνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσα από τον ιστότοπο του ATOPOS cvc.

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Υγρή καρδιά

  • Μεικτά Μέσα

Το διεπιστημονικό και διακαλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελένης Ρήγα «Το Γραφείο Υδάτινων Κοινών» εγκαινιάζεται στο Atopos την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22/3) και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από το σώμα και τη σχέση του με το νερό, αλλά και τα φλέγοντα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα. Πως ορίζεται η έννοια του «σύγχρονου νερού»; Τι συμβολισμούς κρύβει και ποιοι οι κίνδυνοι ιδιωτικοποίησής του; Απαντήσεις σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα αναζητάει μια ομάδα «ερευνητών του νερού» στο Atopos. Συνδυαστικά με το Γραφείο Έρευνας, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και πολλές άλλες δράσεις που θα ανακοινώνονται κάθε μήνα, το πρότζεκτ περιλαμβάνει και την ομαδική έκθεση «Υγρή Καρδιά»: οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν διερευνούν προβλήματα όπως η λειψυδρία, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και η μόλυνση των υδάτων εξαιτίας των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Και όλα αυτά εντάσσοντάς στα έργα τους το στοιχείο της ρευστότητας και περιθωριοποίησης των πιο ευάλωτων σωμάτων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Emerald Paintings": Απατηλές απεικονίσεις μιας ιδεατής ζωής στην Γκαλερί Σκουφά

Πρόκειται για το πλέον ώριμο σύνολο έργων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.