Η Λένα Παπαληγούρα συναρπάστηκε από  το μυθιστόρημα του Στέφαν Τσβάιχ "Επικίνδυνος οίκτος",  γιατί είναι "βαθύ και υπαρξιακό"

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Λένα Παπαληγούρα

Η γνωστή κινηματογραφική, τηλεοπτική και θεατρική ηθοποιός, απόφοιτος  της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν καθώς του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, βραβευμένη με  το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, δεν μπόρεσε να βρει κάτι που να μην της αρέσει στο βιβλίο.

Διαβάστε Επίσης

Αυτό τον καιρό η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στην παράσταση "Το Κουκλόσπιτο" του Ίψεν, στο θέατρο Πορεία. Ταυτόχρονα κάνει γυρίσματα για την σειρά "Η Πτώση" που θα παρουσιαστεί σε λίγο καιρό στην ΕΡΤ. Η ταινία "Airhostess 737" του Θ.Νεοφώτιστου, στην οποία κρατά τον ομώνυμο ρόλο της αεροσυνοδού, ταξιδεύει σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το καλοκαίρι θα βρίσκεται στην παράσταση "Ηλέκτρα" σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Η υπόθεση
Ο Άντον Χοφμίλερ, νεαρός στρατιωτικός, υπηρετεί σε μια μικρή πόλη της Αυστροουγγαρίας, παραμονές του A' Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μέρα αποδέχεται μια πρόσκληση σε δείπνο από τον πλουσιότερο άνθρωπο της περιοχής, τον Κεκεσφάλβα.  Εκεί, στον πύργο της πλούσιας οικογένειας, θα γνωρίσει την Έντιθ, μία ημιπαράλυτη γυναίκα. Αρχικά νιώθει γι’ αυτήν συμπάθεια. Όταν όμως αντιληφθεί ότι η κοπέλα τον έχει ερωτευθεί, ο Άντον θα νιώσει παγιδευμένος και υπεύθυνος για εκείνη. Σταδιακά ο αναγνώστης παρακολουθεί τη φιλική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, τον έρωτα της κοπέλας προς τον στρατιωτικό, τον εγκλωβισμό του Άντον σ’ αυτή τη σχέση, καθώς και το πώς η κοπέλα σταδιακά καταστρέφεται από τον υπερβολικό οίκτο του περιβάλλοντός της - του πατέρα, του γιατρού της, αλλά και του ίδιου του στρατιωτικού.
Ο Τσβάιχ, σε μια συνταρακτική αφήγηση που καθηλώνει τον αναγνώστη, ξεδιπλώνει τη συμπόνια, τον οίκτο, την ενοχή, τις τύψεις και το φόβο που εναλλάσσονται συνεχώς στην ψυχή του ήρωα του μυθιστορήματος. 

Ο συγγραφέας
Ο Στέφαν Τσβάιχ ήταν εβραϊκής καταγωγής  αυστριακός συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιογράφος. Στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο. Γεννήθηκε στη Βιέννη και έζησε κυρίως στην Αυστρία και την Αγγλία. Το 1942 ο ίδιος και η δεύτερη σύζυγός του, Lotte, αυτοκτόνησαν στη Βραζιλία απελπισμένοι για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Τσβάιχ έγραψε πολλές νουβέλες, διηγήματα και βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων . Ο "Επικίνδυνος Οίκτος" είναι το μοναδικό του μυθιστόρημα.

Τί μου άρεσε
Ο "Επικίνδυνος οίκτος" μου θύμισε την αξία της καλής λογοτεχνίας σε μια εποχή που οι εικόνες και η ταχύτητα κατακλύζουν την καθημερινότητά μας. Είναι συναρπαστική η γραφή και η πλοκή του και πολύ βαθύς ο τρόπος που ο Τσβάιχ αντιμετωπίζει τους ήρωες του. Επίσης, στο βιβλίο τίθενται πολλά ηθικά ζητήματα, τα οποία σίγουρα προβληματίζουν τον αναγνώστη. Τέλος, έχει πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που ο συγγραφέας συνδυάζει την μικρή ιστορία που αφορά στη ζωή των ηρώων, με την μεγάλη ιστορία που σφραγίζει τις τύχες της ανθρωπότητας.

Τί δεν μου άρεσε
Βασανίζομαι αλλά αλήθεια δε βρίσκω κάτι που να μη μου άρεσε...

Θα το σύστηνες;
Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Είναι παρά πολύ βαθύ, υπαρξιακό κι επίσης πολύ κινηματογραφικό.

 Ο "Επικίνδυνος οίκτος" του Στέφαν Τσβάιχ  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.