"Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα" αποκαλύπτεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Άλλη μία δράση του επιτυχημένου προγράμματος «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. 

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα". Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ. που φαίνεται πως έγιναν από τον ιερέα του κοντινού χωριού (Χαρβάτι). Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς, που θέλησε να το προφυλάξει, 63 χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με το επιστύλιο παρουσιάζονται δύο ακόμη θραύσματα από τον εντυπωσιακό λίθινο διάκοσμο του Θησαυρού του Ατρέα, τα οποία ενώνονται με άλλα τμήματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Τα πολύτιμα θραύσματα παρουσιάζονται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) από την Τρίτη 7 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Μέσα από προγραμματισμένες παρουσιάσεις, αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το άγνωστο χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής του μεγαλύτερου θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και για τις περιπέτειες των ευρημάτων του ανά τους αιώνες.  

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 
19 Μαρτίου, 2 και 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ. και 15 Μαρτίου και 5 και 19 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.
  
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Ο Θησαυρός του Ατρέα μετά από τις ανασκαφές του Λόρδου Έλγιν (Gell W., The Itinerary of Greece: With a commentary on Pausanias and Strabo and an account of the monuments of antiquity at present existing in that country, London 1810, πίν. 5).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.