Ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος είναι "Lockdowned"

Η νέα έκθεση φωτογραφίας του Παπαδημητρακόπουλου απαθανατίζει εικόνες μια ερημωμένης Αθήνας κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος © Giannis Vastardis

Lockdown. Μία συλλογική εμπειρία που μετέβαλε τον ρυθμό της ζωής μας. Ένα βίωμα για πολλούς καθοριστικό – σίγουρα ένα σημείο αναφοράς για όλους μας, καθώς άλλαξε καθολικά την καθημερινότητά μας, προσωπική και επαγγελματική.  

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σε μία συνθήκη που κυριαρχούσε η παύση των δραστηριοτήτων, ο γνωστός φωτογράφος Χάρης Παπαδημητρακόπουλος αποφάσισε να φωτογραφίσει την Αθήνα, που φανέρωνε ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Άδειοι δρόμοι, μοναχικές φιγούρες σε μπαλκόνια, φωτισμένα παράθυρα και πανσέληνοι πάνω από σιωπηλές γειτονιές, κλειστά μαγαζιά, αλλά και ηλιοβασιλέματα πιο καθαρά από ποτέ, θάλασσες και χαμόγελα. Πενήντα φωτογραφίες του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου από την περίοδο του lockdown εκτίθενται στη νέα ατομική του έκθεση και μας θυμίζουν τα δύο χρόνια της πανδημίας, δίνοντάς μας την αφορμή να επανεκτιμήσουμε όσα βιώσαμε. Η έκθεση "Lockdowned" ξεκινάει την Παρασκευή 31 Μαρτίου στη Blank Wall Gallery. 

Το "Lockdowned" σε λεύκωμα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος Lockdowned
© Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Στο ομώνυμο λεύκωμα που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, βρίσκονται συνολικά 100 φωτογραφίες από τη συλλογή του Χάρη Παπαδημητρακόπουλου, που συνοδεύονται μάλιστα από 50 πρωτότυπα, προσωπικά κείμενα, που γράφτηκαν κατά παραγγελία την ίδια περίοδο. Ο αεικίνητος φωτογράφος απευθύνθηκε σε φίλους και γνωστούς, ζητώντας τους να αποτυπώσουν στο κείμενό τους τις σκέψεις τους κατά τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό τη συγκεκριμένη ψυχολογική συνθήκη. Γνωστοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, λογοτέχνες, πολιτικοί, αλλά και άνθρωποι της διπλανής πόρτας που με τους οποίους ο Παπαδημητρακόπουλος μοιραζόταν την καθημερινότητά του, αποτυπώνουν τους συλλογισμούς και τις ελπίδες τους, θυμίζοντάς μας οικεία συναισθήματα. 

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στον Δημοτικό Κινηματογράφο Καλυψώ (7 μ.μ.). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η ταξιδιωτική δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, η ηθοποιός Melia Kreiling, η ηθοποιός Κλειώ Σοφιανοπούλου και ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Θεοδόσης Μίχος. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κώστας Γιαννακίδης.

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος Lockdowned
© Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Χάρης Παπαδημητρακόπουλος Lockdowned
© Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

Το λεύκωμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο με την αποκλειστική χορηγία του Your Unique Story και περιέχει κείμενα από τους (αλφαβητικά): Φώτη Απέργη, Vassiliki Sculptress, Μάρω Βασιλειάδου, Νίκο Βατόπουλο, Δημήτρη Γαλάνη, Κώστα Γιαννακίδη, Λίνα Γιάνναρου, Μυρσίνη Γκανά, Κωνσταντίνο Δαβλό, Κάτια Δημοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Αντώνη Ιορδάνογλου, Κώστα Καββαθά, Καλυψώ Λουκή Λαρά, Δημήτρη Κάρναβο, Έλενα Κολέτση, Melia Kreiling, Δημήτρη Ν. Μανιάτη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Βασίλη Μπενόπουλο, Τάκη Μαυρωτά, Λευτέρη Μιαούλη, Παύλο Μεθενίτη, Θεοδόση Μίχο, Γιάννη Νένε, Πάνο Νομικό, Ιωάννα Ντούμπρου, Χρήστο Ξανθάκη, Γιώργο Χ. Πανόπουλο, Ηλία Χ.Παπαδημητρακόπουλο, Λένα Παπαδημητρίου, Νάνα Παπανικολάου, Μαρία Παπιδάκη, Μανόλη Σαββίδη, Νίκη Σερέτη, Χρήστο Σιάφκο, Αθανασία Σμαραγδή, Κλειώ Σοφιανοπούλου, Στέλιο Σοφιανό, Thiresia, Angelo Tziara, Κατερίνα Τσεμπερλίδου, Τάκη Τσιρτσώνη, Δημήτρη Τρίμη, Θανάση Τσίτσα, Μάγια Τσόκλη, Μισέλ Φάις, Ηλία Φραγκάκη και Βέρα Φραντζή.

Info: Blank Wall Gallery | 31/3-5/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ., Σαβ.: 12.30-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.