Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (19-25/12)

Νέα έκθεση στο Μουσείο Ακρόπολης, καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Θ. Αγγελόπουλου και όλα τα ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Ένδυμα Ψυχής

Ένδυμα Ψυχής

70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα χρησιμοποιούνται από τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ ώστε να παρουσιαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους. Φωτογραφία και κέντημα συνδυάζονται δημιουργώντας ένα ξεχωριστό είδος τέχνης, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 αλλά και την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εγκαίνια: 19/12 (6 μ.μ.)

Info: Μουσείο Ακρόπολης (Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων) | 20/12/22-26/3/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 9 π.μ.. – 5 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 10 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. – 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution

Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution
© Vivi Papadimitriou

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, "Αναπαράσταση", πυρήνας του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενέπνευσε 12 καλλιτέχνες να εξερευνήσουν τις διαφορετικές παραλλαγές και αποδόσεις της αναπαράστασης: ανασύσταση, αναθέσπιση και ανακατασκευή. Η έκθεση που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Momus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών της Θεσσαλονίκης, έρχεται τώρα στην Αθήνα με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού σκηνοθέτη.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αναστασίου, Ειρήνη Ευσταθίου, Αντώνης Θεοδωρίδης, Ναταλία Μαντά, Αντώνης Ντόνεφ, Βιβή Παπαδημητρίου, Larry Amponsah, Andrew Pierre Hart, το καλλιτεχνικό δίδυμο Hippolyte Hentgen (Lina Hentgen και Gaëlle Hippolyte),  Magdalena Karpinska, Asako Masunouchi

Εγκαίνια: 20/12 (7 μ.μ.)

Info: The Project Gallery | 20/12/22-28/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σάβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Greek Kaleidoscope

Greek Kaleidoscope Βασίλης Φωτόπουλος - Untitled - 1999 - λάδι σε λινό μουσαμά
Βασίλης Φωτόπουλος - Untitled - 1999 - λάδι σε λινό μουσαμά

Τμήμα της μεγάλης συλλογής με περισσότερα από 200 έργα τέχνης του επιχειρηματία Χρύσανθου Πανά παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποκαλύπτοντας τη βαθιά αγάπη του συλλέκτη για την τέχνη. Στους χώρους θα φιλοξενηθούν έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Βασίλη Φωτόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Μόραλη και Αλέκου Φασιανού. Το σύνολο της συλλογής των σύγχρονων έργων είναι διαθέσιμο διαδικτυακά στο www.relatedart.com.

Εγκαίνια: 19/12 (7 μ.μ.)

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης | 19/12/22-16/1/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ανδρέας Βουρλούμης ο Αττικός

Ανδρέας Βουρλούμης, Θέα από το παράθυρο, 1962
Ανδρέας Βουρλούμης, Θέα από το παράθυρο, 1962. Λάδι σε χαρτόνι, 28 x 39 εκ. Ιδιωτική συλλογή. Φωτό από την έκθεση Ειρήνη Βουρλούμη / Στον ίδιο χώρο. Φωτογραφίες σε διάλογο με τη ζωγραφική του Ανδρέα Βουρλούμη στο ΕΜΣΤ.

140 πίνακες και 80 λυτά σχέδια του Ανδρέα Βουρλούμη, 160 από αυτά αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, στήνονται στο αίθριο του 4ου ορόφου της ΕΒΕ και τιμούν τον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, 25 χρόνια μετά τον θάνατό του. Τοπία, νεκρές φύσεις, γυμνά και πορτραίτα αποκαλύπτουν την καλλιτεχνική πορεία του Βουρλούμη, από τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική, την περίοδο του 1920, την εφηβεία, καθώς και τη ζωή του στο Παρίσι, τα χρόνια της Κατοχής και τον θάνατό του.

Info: Αίθριο 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ | 21/12/22-28/2/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.30 π.μ. - 8 μ.μ. |  Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.