Βουτιά στην ιστορία της Art Athina κάνει το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) με μια επετειακή έκδοση, επιμελημένη από τον δημοσιογράφο Γιάννη Ασδραχά, χρόνια μέλος της οργανωτικής ομάδας της Art Athina. Το λεύκωμα "Art Athina 1993-2022" που εκδίδεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης μας πάει πίσω στον χρόνο και αφηγείται την εξέλιξη της ελληνικής φουάρ από την πρώτη της διοργάνωση το ’93 έως τη φετινή της στο Ζάππειο Μέγαρο.
Καθώς όμως δεν ήταν εφικτό να παρουσιαστεί όλο το υλικό και των 25 διοργανώσεων σε έναν μόνο τόμο, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αιθουσών Τέχνης αποφάσισε να παρουσιάσει συνδυαστικά μια ομότιτλη αρχειακή έκθεση στους χώρους του ΙΣΕΤ. Πρωτότυπα και ψηφιοποιημένα τεκμήρια οργανώθηκαν ανά έτος και τοποθετήθηκαν σε ειδικές προθήκες και στους τοίχους του χώρου σε μορφή κολάζ, αποκαλύπτοντας τον χαρακτήρα κάθε φουάρ. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν επίσης βίντεο με φωτογραφικό υλικό από όλες τις διοργανώσεις της Art Athina.
Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, είχε ήδη προβληθεί ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα για την πολύχρονη ιστορία της φουάρ, με αφορμή την 25η της διοργάνωση. Τώρα όμως, η πορεία της Art Athina ξεδιπλώνεται με μια πολύ πιο οργανωμένη εικαστική ματιά και χάρη στους πολύπειρους συνεργάτες της, το G Design Studio, που ανέλαβε όχι μόνο τον σχεδιασμό της αρχειακής έκθεσης, αλλά και του γουστόζικου νέου επετειακού λευκώματος. Το Studio σχεδίασε τον τόμο έχοντας κατά νου δύο άξονες: την πληροφορία και την αισθητική, αφού υπήρχε η επιθυμία να παρουσιαστεί ένας κατάλογος που να μεταφέρει στους αναγνώστες την ιστορία της φουάρ με έναν οργανωμένο τρόπο, αλλά να είναι ταυτόχρονα και ένα πραγματικό έργο τέχνης.
Κατάλογοι, αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, δελτία τύπου, προσκλήσεις από κάθε διοργάνωση και δημοσιεύματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο κοσμούν τις 360 συνολικά σελίδες του λευκώματος, ενώ φωτογραφικό υλικό μεταφέρει το κλίμα της εποχής και προβάλλει τη σταδιακή εξέλιξη της φουάρ ως ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά events της Αθήνας. Στο βιβλίο υπάρχει επίσης κι ένα χρονολόγιο με γεγονότα-σταθμούς της ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας, ώστε οι αναγνώστες να κατανοήσουν τη θεματική και το πλαίσιο μέσα στο οποίο πραγματοποιούνταν ανά έτος η Art Athina.
Η Συραγώ Τσιάρα, ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης στην οποία το ΙΣΕΤ είναι παράρτημα, παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του λευκώματος και δήλωσε: "Πάντοτε πίστευα ότι το αρχείο δεν είναι απλά ένας θεματοφύλακας ιστοριών του παρελθόντος. Είναι προφανώς ένα εργαλείο ιστορικής μνήμης και τεκμηρίωσης, αλλά κι ένα εργαλείο που μας καθοδηγεί στα βήματά μας σήμερα. Θεωρώ ότι εδώ βρισκόμαστε σ'έναν χώρο που μας δίνει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να κατανοήσουμε το τι συνέβη στην ελληνική τέχνη τα τελευταία 30 χρόνια".
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, ανέφερε ότι σκοπός του λευκώματος είναι να διασφαλιστεί η μνήμη και να διασωθεί ο αγώνας, το όραμα και οι ελπίδες όσων εργάστηκαν, συνεργάστηκαν και συσχετίστηκαν με την Art Athina όλα αυτά τα χρόνια.
Για τη συμβολή της Art Athina στη δικτύωση της ελληνικής εικαστικής σκηνής με καλλιτέχνες, φιλότεχνους και αίθουσες τέχνης των μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων του κόσμου, την καταγραφή των εικαστικών τάσεων και τον κομβικό της ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας γράφουν μέσα στο λεύκωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Τζούλια Δημακοπούλου και το διοικητικό συμβούλιο του φορέα που αποτελείται από τους Γιάννα Γραμματοπούλου- πρόεδρο, Γιώργο Καρτάλο- αντιπρόεδρο, Γιώργο Γεωργακόπουλο- γενικό γραμματέα, Γιάννη Καλλιγά- ταμία και Στάθη Παναγούλη-μέλος/έφορο εκδηλώσεων.
Το λεύκωμα κυκλοφορεί σε 300 μόνο αντίτυπα που δεν προορίζονται για πώληση. Πέρα από την έντυπη μορφή του, ο τόμος κυκλοφορεί επίσης σε ηλεκτρονική μορφή μέσω qr code με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Info: Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης | 8/12/22-14/1/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη